שתף קטע נבחר

הכרעת האג: מה כותבים עלינו?

חבר פרלמנט בריטי סבור שהטלת סנקציות על ישראל היא הדרך היחידה לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. יועץ משפטי קנדי טוען לעומתו כי עצם קיום הדיון בהאג הוא חרפה למערכת המשפט הבינלאומית, המשכו של מסע תעמולה אנטי-ציוני באו"ם, ובאוסטרליה סבורים שהגדר הוכיחה את יעילותה וכי ישראל חייבת להגן על עצמה. אז כולם נגדנו?

העולם מול ישראל והגדר: החלטת בית הדין בהאג הקובעת כי גדר ההפרדה אינה חוקית מרתקת את העולם כולו. ברחבי העולם, מאוסטרליה ועד לקנדה, התפרסמו הבוקר (יום ב') מאמרי מערכת וטורי דעה המתייחסים לפרשת הגדר, בעיקר לאור הפיגוע אתמול בתל אביב.

 

נתחיל במתנגדים. ה"גארדיאן" הבריטי, למשל, פרסם מאמר אותו כתב חבר הפרלמנט ג'ראלד קאופמן, כתב ה"מירור" לשעבר, החבר במפלגת הלייבור. קאופמן טוען כי על הקהילה הבינלאומית להטיל סנקציות על ישראל כל עוד היא ממשיכה בבניית הגדר. עוד הוא טוען כי הפיגוע אתמול מוכיח טענה אחת בלבד: רק סנקציות כאלו יצליחו לשים סוף למחול הדמים המשתולל באזור.

 

"הממשלה הישראלית טענה בתגובה להחלטת בית המשפט בהאג שזוהי חובתה המוסרית להגן על אזרחיה. להוציא העובדה שהממשלה הזו, הימנית ביותר שנראתה בישראל במהלך 56 שנותיה, לא תזהה חובה מוסרית גם אם זו תכה בפרצופה, גם במשימה לשמור על ביטחון אזרחיה היא לא מצליחה במיוחד", כתב.

 

לדבריו, "אין טעם להעלות את הנושא לדיון במועצת הביטחון של האו"ם. ממילא ממשלו של בוש העומד בפני בחירות וזקוק נואשות לקול היהודי, יפעיל את מלוא כובד משקלו הטקסני התמהוני ויטיל וטו על כל הצעה לגנות את ישראל. הפתרון הריאלי היחידי הוא הטלת סנקציות כלכליות וחרם נשק על ישראל".

 

קאופמן הסביר במאמרו כי סנקציות כלכליות הן אלה שהצליחו להביא סוף לשלטון האפרטהייד בדרום אפריקה, ולא רק שם. "גם במזרח התיכון עצמו, איום הסנקציות הכלכליות שהטיל הנשיא בוש האב על ראש ממשלת ישראל דאז, יצחק שמיר, הביא לפתיחת שיחות מדריד. בוש, למי ששכח, השעה את העברתם לישראל של עשרה מיליארדי דולרים שנועדו לקליטת העלייה מרוסיה".

 

לטענתו, "אין טעם לצפות לשינוי במדיניות ישראל על ידי פנייה לגורמים חיוביים יותר בממשלה, ולו רק משום שגורמים שכאלה אינם בנמצא. המטרה שלנו, אם כך, חייבת להיות הטלת סנקציות כלכליות וחרם נשק על ישראל. זו המטרה".


חרפה למערכת המשפט


ה"גלוב אנד מייל" הקנדי, לעומת זאת, בחר לפרסם את מאמרו של דיוויד מטס, היועץ המשפטי המקומי של ארגון בני ברית. מטס לא רק שאינו מצדיק את החלטת בית המשפט בהאג, הוא אף סבור שמדובר בחרפה וכי לשופטיו לא היתה שום זכות לדון, ולא כל שכן לקבוע החלטות, בנושא זה.

 

לטענתו, "בקשת האו"ם מבית הדין בהאג לדון בנושא גדר ההפרדה היא אחת ההחלטות המשפטיות השנויות במחלוקת ביותר. 90 ממדינות האו"ם, פחות ממחצית המדינות החברות, הצביעו בעד הדיון בהאג. 8 מדינות התנגדו, 19 בחרו שלא להצביע ו-74 נמנעו. החישוב הוא פשוט: 101 מדינות לא תמכו בעצם קיום הדיון".

 

במאמרו כתב מטס כי "החלטת בית המשפט, בסופו של דבר, מראה על כשלון בית המשפט בשאיפתו לצדק. המועצה הכללית של האו"ם נגועה באנטי-ציוניות מובהקת. המוסד הזה, שאמור להיאבק על השלום, מחרחר מלחמה בכל הנוגע לישראל. מאז שקמה מדינת ישראל התנגדו מדינות ערב בכלל והפלסטינים בפרט לעצם קיומה. החלטות האו"ם השונות מהוות המשך ישיר של הקמפיין האנטי-ישראלי הזה. בית הדין בהאג הוכיח בהחלטתו שהוא נגוע באותו סרטן אנטי-ציוני".

 

מטס הסביר כי הבעיה טמונה בעיקר בכך שבית המשפט בחר להשיב כאשר לא התבקש לכך. "ישראל תוכל לעמוד בסבב נוסף של תעמולה אנטי-ציונית, השאלה שצריכה להישאל היא האם בית המשפט, המייצג את הצדק הבינלאומי, יכול לעמוד בפוליטיזציה שלו עצמו. למען השלום, יש להתעלם מהחלטת בית המשפט, אבל למען הצדק עצמו, יש להתאבל עליה.


מבחן המציאות

 

מאמר המערכת של "האוסטרליאן" האוסטרלי בחר גם הוא להתייחס למנדט שניתן, או בעצם לא ניתן, לבית המשפט בהאג. לטענת העיתון, "אחד מעקרונות הבסיס של בית המשפט הבינלאומי בהאג הוא הסכמת המדינה להישפט בו. ישראל מעולם לא הסכימה להעלאת נושא גדר ההפרדה לדיון בהאג. ההחלטה לפיה ישראל לא זכאית להגן על עצמה כראות עיניה עשויה להזיק בסופו של דבר לכל המדינות הדמוקרטיות הנאבקות בטרור".

 

במאמרם מסבירים עורכי העיתון כי מבחן המציאות מצביע על כך שהגדר, שטרם הושלמה, 630 קילומטרים של אבנים וחוטי תיל, הצליחה למנוע פיגועים רבים בשטחי ישראל. "במחצית הראשונה של 2002 התבצעו 60 פיגועי טרור, בשנה האחרונה התבצעו פחות מעשרה. עד לפיגוע אתמול, לא התבצעו פיגועים במהלך ארבעת החודשים האחרונים. זו הסיבה שמדינת ישראל תתעלם, ובצדק, מהחלטת בית המשפט שמפקירה את אזרחיה למוות במלתעות הטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שופטים בהאג
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
סלע המריבה. גדר ההפרדה
צילום: רויטרס
מומלצים