שתף קטע נבחר

גילרמן: האו"ם מקדש את האדמה יותר מחיי אדם

שגריר ישראל באו"ם מתח ביקורת נוקבת בדיון בעקבות פסיקת בית הדין בהאג על גדר ההפרדה. "החלטת בית הדין מעוותת את המציאות, מעמידה למשפט את המגיבים לטרור ומתעלמת מהטרור עצמו", אמר. "הגדר ניתנת להסרה והזזה, חיי אדם לא ניתן להשיב". הנציג הפלסטיני: צריך להתחיל לחשוב על סנקציות לאור הודעת ישראל על התעלמותה מהפסיקה. ההצבעה: ביום שני

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, הפנה אתמול (יום ו') אצבע מאשימה נוקבת כלפי חברות העצרת הכללית של האו"ם, בפתח דיון שעסק בפסיקת בית הדין בהאג על היותה של גדר ההפרדה שבונה ישראל מנוגדת לחוק הבינלאומי.

 

 

גילרמן האשים את האו"ם שהוא עוסק בגדר ובהשפעתה על חיי הפלסטינים, אבל לא טורח לדון בתכליתה - ההגנה מפני הטרור הפלסטיני. הוא אמר שהאו"ם הולך בנתיב מעוות "שמקדש את ערך האדמה יותר מאשר את ערך האדם". הגדר ניתנת להסרה והזזה, הדגיש גילרמן והציג תמונות של נפגעי טרור ישראלים, "את חייהם של קורבנות הטרור לא ניתן להשיב", אמר.

 

"יש הרבה דיבורים כאן על זכויות; על זכויות אדם של כולם, של ישראלים ושל פלסטינים, אבל אין כאן אזכור לזכות האנושית הבסיסית ביותר - הזכות לא להירצח. הזכות לחיות", הוסיף גילרמן.

 

"בית הדין הבינלאומי בהאג נוסף לרשימת הגופים של האו"ם שנרתמו לתמוך בצד אחד, והוציא החלטה המעוותת את המציאות, המעמידה למשפט את המגיבים לטרור, ומתעלמת מהטרור עצמו, ומקורבנות הטרור, ישראלים חפים מפשע, ומהמחוייבות של הצד הפלסטיני למנוע אותו", דברי גילרמן. הוא כינה את החלטת בית הדין "יום חשוך" והזהיר את חברות העצרת הכללית לבל "יתנו לחושך הזה לשלוט בבניין הזה"

 

אגב, שלשום אישר בית הנבחרים האמריקני ברוב גדול החלטה המגנה את השימוש לרעה בבית המשפט הבינלאומי בהאג למטרה פוליטית צרה, כדי לסייע לפלסטינים ולפגוע בישראל.

 

הנציג הפלסטיני: צריך לחשוב על סנקציות

 

על סדר יומה של העצרת הכללית הונחה טיוטת הצעת החלטה ערבית לפיה יש להעלות בפני ישראל דרישה בינלאומית להרוס את גדר הביטחון, ולפצות את הפלסטינים שנפגעו מבנייתה, כיוון שאינה מצייתת בעצמה להחלטה של בית הדין הבינלאומי. הצבעה בעניין צפויה רק ביום שני.

 

את הדיון, בהשתתפות 191 חברות האו"ם, פתח הנציג הפלסטיני, נאסר אל-קידווה. "בית הדין אמר את דברו וזו המילה האחרונה. עכשיו אנחנו נמצאים כאן כדי לדון בתוצאות ולנקוט בצעדים", אמר.

 

אל-קידווה הקדיש את מרבית נאומו לקריאה של פרקים שלמים מהפסיקה, ואז סיכם ואמר: "חובה על ישראל להסיר את החומה, כולל במזרח ירושלים, ולפצות כל מי שנפגע מהקמתה. מדינות האו"ם חייבות להיות אחראיות למימוש ההחלטה... זוהי פסיקה חד משמעית שאינה ניתנת למשא ומתן. לא מדובר בהתאמה של תוואי החומה אלא בהריסת כל מה שהוקם על אדמה פלסטינית".

 

לסיום הוסיף: "צריך להתחיל לחשוב על סנקציות לאור הודעת ישראל על התעלמותה מהפסיקה".

 

יצויין עם זאת, שבכל מקרה רק מועצת הביטחון של האו"ם יכולה להורות לישראל לפרק את גדר ההפרדה, או להטיל עליה סנקציות כדי לאלצה לעשות כן. ארה"ב כבר הודיעה, כי היא דוחה את הטיוטה הפלסטינית, וסביר להניח כי תפעיל את זכות הווטו שלה במקרה בו מועצת הביטחון תקרא לפעול נגד ישראל.

 

בית הדין בהאג קבע בשבוע שעבר כי "גדר ההפרדה שבונה ישראל בגדה המערבית היא בבחינת סיפוח ואינה חוקית". השופטים קבעו כי ישראל "נדרשת להפסיק מיד את עבודות בניית החומה בשטחים הכבושים הפלסטינים, גם באזור ירושלים, ולפצות את כל המעורבים". כמו כן פסק בית הדין, כי על ישראל לפרק את הגדר, אך גורמי ממשל ישראלים, בהם שר החוץ, הבהירו כי בניית הגדר תימשך.

 

בשבוע מאז ההחלטה משקיעים הפלסטינים מאמצים לגייס תמיכה רחבה ככל האפשר להצעת ההחלטה לפיה על ישראל לפרק את הגדר. הנציג אל-קידווה אמר כי נציגי המדינות הערביות ונציגי המדינות המתפתחות באו"ם צפויים לתמוך בהצעת ההחלטה. גורמים פלסטינים מנסים לגייס גם את תמיכת מדינות האיחוד האירופי.

 

גורמים ממדינות האיחוד האירופי התכנסו כדי לדון ברעיונות לשינוי הצעת ההחלטה שתובע להצבעה בשבוע הבא. הם אמנם לא הגיעו להסכמה אולם מספר נציגים אירופים התעקשו כי הצעת ההחלטה תתייחס לכך שישראל בונה את הגדר כדי להתגונן מפני מחבלים מתאבדים, והתנו את תמיכתם בכך שההצעה לא תכלול צעדים מעשיים נגד ישראל.

 

"הניסיון שלנו עם האו"ם מפוקפק"

 

בירושלים צפו מראש מה תהיה העמדה הפלסטינית שתוצג בדיון, והעריכו שהיא תזכה לתמיכה בינלאומית. "אנו מצפים להחלטה עוינת וקשה, לפחות לפי טיוטת ההצעה הפלסטינית", אמרו גורמים בירושלים ערב הדיון. "היינו רוצים לחשוב שההחלטה תהיה חכמה ונבונה, אך הנסיון שלנו עם האו"ם מפוקפק. העצרת מחליטה על פי רוב אוטומטי. כעת השאלה היא מה יהיה הרוב האוטומטי, וכמה מדינות יסכימו שלא להיגרר אחרי גחמות פלסטינים".

  

בירושלים העריכו עוד שהפלסטינים יבקשו ממזכ"ל האו"ם לדווח בתום חודש עד חודשיים, אם ישראל פירקה את הגדר, ואז תתכן בקשה להעביר את הנושא למועצת הביטחון של האו"ם.


פורסם לראשונה 16/07/2004 11:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר עזרן
ביקורת נוקבת. השגריר גילרמן
צילום: שחר עזרן
צילום: איי פי
"הגדר ניתנת להסרה. חיי אדם לא"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אל-קידווה. לחשוב על סנקציות
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
עצרת האו"ם. הצבעה רק ביום ב'
צילום: רויטרס
מומלצים