שתף קטע נבחר

המו"מ הקואליציוני נפתח, בכירים בעבודה פסימיים

צוותי המו"מ של הליכוד והעבודה קיימו פגישה ראשונה בכפר המכביה. איציק: "יש רצון טוב, אפשר לגמור את זה תוך שבועיים-שלושה. נשמח אם גם שינוי תישאר". עו"ד ראב"ד מהליכוד: יש לנו סמכות לדון בכל נושא. למרות החיוכים והאווירה החיובית, בכירים בעבודה מביעים פסימיות בנוגע לסיכוי להקים ממשלת אחדות. בשתי המפלגות נמשכים המאמצים לסכל את המהלך. שרון: "השתתפתי בכל מלחמות ישראל, אבל מלחמות היהודים הכי קשות"

המשא ומתן הקואליציוני נפתח הערב (יום א') רשמית במלון כפר המכביה ברמת-גן. המטרה: הקמת ממשלת אחדות לאומית נוספת בראשותו של אריאל שרון, כאשר עדיין לא ברור מי יהיו השותפות הנוספות: ש"ס ויהדות התורה או שינוי.

 

למרות האווירה הטובה והחיוכים, בכירים בעבודה אמרו ל-ynet לאחר הישיבה כי הם פסימיים בנוגע לסיכויים להקים ממשלת אחדות לאומית. בכירים בעבודה ששוחחו עם שמעון פרס אמרו כי "מצב רוחו מדוכדך". בינתיים העבודה גם לא מסירה את הצעת האי-אמון, שתעלה מחר להצבעה בכנסת. ההחלטה הסופית על כך תתקבל בישיבת הסיעה מחר.    

 

מצד אחד במו"מ - הצוות של מפלגת העבודה: חברי-הכנסת דליה איציק (היו"ר), חיים רמון, בנימין בן-אליעזר, והשר לשעבר, עו"ד משה שחל. את הצוות מרכז יורם דורי, יועצו של שמעון פרס. מן הצד השני - הצוות שמינה ראש הממשלה בראשותו של עו"ד יורם ראב"ד. חברי הצוות הנוספים מן הליכוד הם פרופ' יעקב נאמן, אייל ארד, עו"ד איתן הברמן ויו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער.

 

עו"ד ראב"ד הדגיש בפתח הדיונים כי לצוות שמינה ראש הממשלה יש סמכות מלאה לדון בכל נושא. "אנחנו לא פוסלים אף מפלגה, וכולם מוזמנים", הוסיף. "אני מקווה שהמו"מ יסתיים באופן מוצלח, מהר וברוח טובה. יש לנו מטרה משותפת - לקדם את ההתנתקות".

 

אחריו דיברה איציק: "יש לנו כוונות רציניות ואנו באים עם הרבה רצון טוב. יש להזיז את המדינה התקועה. אסור למו"מ להשתרע על הרבה מאוד זמן. חשוב מאוד שיש לצוות של הליכוד סמכות לדבר על הכל. אנחנו מדברים על שותפות מלאה, להוציא את ישראל מהמבוכה שהיא שרויה בה".

 

קודם לכן, עם הגיעה לכפר המכביה, אמרה דליה איציק: "אנו רוצים לסייע לראש הממשלה להוציא את עזה מתוכנו. אנו מאד רוצים לתקן ולשפר את הכלכלה". להערכתה, ניתן לסיים את המו"מ תוך שבועיים-שלושה. "נשמח אם שינוי תישאר, אך לא נפסול אף אחד", הדגישה איציק. "נשמור על קווי היסוד בענייני דת ומדינה, אבל אין ספק שאנו מעוניינים בשינוי מדיניות הממשלה בכל הנושאים האחרים".  

 

במהלך הפגישה התעניין פרופ' יעקב נאמן לגבי עמדותיה של מפלגת העבודה בעניין המבנה של הממשלה ודרך התנהלותה. איציק הסבירה כי נאסר על הצוות לדון בנושאים אלה כל עוד לא לובנו שאר הסוגיות.

 

"מצב הביניים לא טוב לאיש"

 

חיים רמון אמר בצאתו מהישיבה: "הדבר הכי חשוב שסוכם הערב הוא שיהיה מו"מ רציני, שיתנהל באופן אינטנסיבי, ונעשה ניסיון לגמור אותו במהירות. מצב הביניים הקיים לא טוב לאף אחד". רמון אמר כי הפגישות יימשכו מחר בערב, ביום רביעי וביום חמישי. לדבריו, נושא ההתנתקות יהיה המרכזי, והנושא השני הוא הכלכלי-חברתי. "הכל פתוח למו"מ", אמר רמון.

 

יורם דורי, יועצו של פרס, אמר בתום הפגישה: "הליכוד ביקש לשמוע את עמדותנו, שמע אותן ויחזור אלינו עם תשובות. אנחנו הצבנו את העמדות שלנו לגבי תוכנית ההתנתקות בעיקר, בשלב הראשון, שזה כולל לו"ז לביצוע. בעבודה דרשו גם שינויים בתחום הטיפול בזקנים, בגמלאים, במשפחות חד-הוריות, במגזר הערבי, בשלטון המקומי, פיתוח הנגב והגליל, ההתיישבות ועוד שורה של נושאים. נקווה שבימים הקרובים נקבל תשובות מתאימות ונוכל להביא לכך שכל הילדים שלנו יחזרו הביתה מעזה".

 

מוקדם יותר הערב כינס יו"ר העבודה פרס ח"כים בכירים ממפלגתו, ועדכן אותם בפרטי הפגישה שקיים הבוקר עם ראש הממשלה. בעבודה הוקמו גם צוותי ייעוץ לנושאים השונים: צוות כלכלי-חברתי, צוות שיעסוק בענייני חקיקה ונושאי דת ומדינה, צוות ביטחוני, צוות שיעסוק בתחום המוניציפאלי, צוות לנושא המיעוטים ואחר לסוגיית חוק המפלגות.

 

לפגישות הבאות אפשר שיובאו שר הביטחון, שאול מופז, או ראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף (במיל') גיורא איילנד, כדי לשפוך אור על תוכנית ההתנתקות המתגבשת.   

 

"מלחמות היהודים הכי קשות"

 

את הסבך הפוליטי העכשווי ניתן להבין מדבריו של ראש הממשלה הערב: "השתתפתי בכל מלחמות ישראל, אך כאשר מדובר במאבקים ביננו לבין עצמנו - זה קשה הרבה יותר. כנראה שקשה להביס יהודים".

 

בפגישה עם מנהיגי איחוד הקהילות היהודיות בארה"ב, אמר שרון: "אנו מתחילים היום את השיחות הקואליציוניות כדי להשיג רוב לתוכנית ההתנתקות, שהיא בעיני הישג חשוב מאוד. אם אין לי רוב בממשלתי לתוכנית, עליי להביא מפלגות נוספות לתוך הממשלה". בישיבת הממשלה הבוקר דיבר שרון על האפשרות לחילופי תפקידים בקרב השרים.

 

בינתיים, בליכוד נמשכים המאמצים לסכל את הזזתו של שר החוץ סילבן שלום לטובת פרס. בתחילת השבוע הבא יערכו השרים שלום ועוזי לנדאו כנס עם ח"כים נוספים ומאות פעילי מרכז, תחת הכותרת "לא לממשלת שמאל חילונית".

 

ביום רביעי אמור השר לנדאו להיפגש עם שר האוצר, בנימין נתניהו, ומאוחר יותר צפויה לו גם פגישה אישית עם יו"ר המפד"ל, השר לשעבר אפי איתם.

 

במקביל, מאיים לנדאו כי אם עד יום רביעי לא יודיעו נשיאי ועידת הליכוד, השר ישראל כץ ואורי שני, על כינוס ועידת המפלגה, הוא מתכוון לפנות לבית הדין של התנועה. לנדאו הגיש בשבוע שעבר 700 חתימות של חברי מרכז וצירי ועידה בדרישה לכנס את הוועידה בהקדם ולהתחיל בהפעלת מוסדות המפלגה בנושא.

 

גם בעבודה נמשכים המאמצים לסכל את ממשלת האחדות, אותם מובילים הח"כים איתן כבל ויולי תמיר. מחוץ לכפר המכביה הפגינו הערב כמה עשרות פעילים מנוער עבודה וצעירי יחד נגד החבירה לממשלת שרון.    


פורסם לראשונה 18/07/2004 19:17

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 10
צוות הליכוד
צילום: ערוץ 10
צילום: ערוץ 10
צוות העבודה
צילום: ערוץ 10
צילום איי פי
עוד פגישה. שרון ופרס
צילום איי פי
צילום: שאול גולן
סמכות לדון בכל. עו"ד ראב"ד
צילום: שאול גולן
צילום דודו פריד
להוציא את עזה מתוכנו. איציק
צילום דודו פריד
צילום: דן בלילטי
מכנס פעילים. שלום
צילום: דן בלילטי
מומלצים