שתף קטע נבחר

שרון ללפיד: הממשלה תדון בנישואים אזרחיים

על פי הצעתה של ועדת בראון, שעסקה באופציית הנישואים האזרחיים בישראל, הממשלה תמנה רשם זוגיות, שיהיה אחראי לחתן בני זוג שאינם מעוניינים להינשא בעזרת הרבנות. הזוגות יהיו זכאים לכל הזכויות שניתנות לזוגות שנישאו ברבנות

ראש הממשלה, אריאל שרון, נענה הבוקר (יום א') להצעתו של שר המשפטים ויו"ר מפלגת שינוי, יוסף לפיד, להביא לדיון בממשלה את המלצות ועדת בראון, בעניין רישום זוגיות. אם ההצעה תעבור בממשלה ובכנסת, יוקם מסלול מקביל לזה של הנישואים הדתיים בישראל.

 

 

ועדת בראון הוקמה תוך חתימה על ההסכם הקואליציוני, במטרה להסדיר את הנהגת הנישואים האזרחיים בישראל. אחרי עבודת הכנה של שמונה חודשים, הגישה הוועדה טיוטת הצעת חוק, הקובעת כי לצד מסלול הנישואים הדתי, יהיה מסלול חילוני שייקרא "ברית זוגיות".

 

לפי החוק שיוגש לוועדת השרים, זכויות בני הזוג בשני המסלולים יהיו זהות. "הצעת החוק מהווה פשרה בין השקפת העולם הדתית והחילונית, פשרה שתפתור את בעייתם של מאות אלפי בני זוג, הנישאים כיום בחו"ל או שאינם נישאים כלל", הסביר לפיד.

   

לפיד הוסיף: "מבחינת הזכות להתחתן בנישואים רבניים דבר לא משתנה. אך תוקם רשות מקבילה של רשם בני זוג, שיכונה "רשם זוגיות", ויתמנה על ידי הממשלה. מי שיירשם שם, לא יהיה נשוי על פי דיני האישות, אך יהיה זכאי לכל הזכויות החוקיות של מי שהתחתן ברבנות".

 

מוסד ברית הזוגיות יתקיים בצד מוסד הנישואים מבלי לפגוע בו, הבטיח השר. הבאים בברית הזוגיות יירשמו במרשם הזוגיות, אצל רשם של ברית הזוגיות. גם הגירושים ביניהם יירשמו אצל הרשם או בבית הדין למשפחה, לפי העניין. לא יהיה צורך בגט, כי הם לא יהיו רשומים כנשואים על-פי הדין האישי. כל אותם הכללים יחולו גם על בני דתות אחרות ועל כל מי שאינו רואה את עצמו שייך לשום עדה דתית.

 

"גם רבנים מסכימים להצעה"

 

לפיד הדגיש, כי בדיונים שותפו רבנים חשובים ודעתם מצאה את ביטויה בנוסח ההצעה. "צריך לומר שלא כל הרבנים מסכימים או יסכימו לפשרה זו והרב הראשי עמאר כבר הודיע לי שהוא מתנגד לה. גם אני יכולתי להודיע לרב, שלא כל מה שכתוב בהצעת החוק מקובל עלי ועל הציבור שאני מייצג, אבל זוהי טבעה של פשרה. אני מאמין שמדובר בצעד שיפיג את המתח בין המחנות, לטובת המדינה וגם לטובת היהדות".

 

בנוסף, הסביר השר, כי החוק המוצע לא בא לשנות את המצב החוקי הקיים של "ידועים בציבור", כפי שנקבע בפסיקה. מי שנישא על-פי הדין האישי, לא יוכל להירשם גם בברית הזוגיות. בני זוג שנישאו או נרשמו לנישואים בחו"ל, יוכלו להירשם בברית הזוגיות בישראל.

 

מי שיירשם כבן זוג או בת זוג בהיותו נשוי על-פי הדין האישי או מי שיינשא על-פי הדין בעודו רשום כבן או כבת זוג, יהיה אשם בביגמיה.

 

בני זוג יוכלו להודיע במשותף לרשם הזוגיות על התרת זוגיותם. אם רק צד אחד יודיע על כוונתו להתרת הזוגיות, מוטלת חובת גישור על בני הזוג, בת שישה חודשים. אם היא לא תביא להשלמה, יחליט בית הדין למשפחה על התרת רישום הזוגיות, עם כל הנובע מכך.

 

לפיד: רה"מ לא מפייס את שינוי

 

לדברי לפיד לא מדובר בנסיון של רה"מ לפייס את שינוי, לאור המגעים הקואליציוניים עם המפלגות החרדיות. "המגעים הקואליציוניים ודאי לא עוזרים לנו בעניין הזה. זאת אולי המהפכה החברתית הגדולה מאז קום המדינה: תחליף לנישואים אזרחיים. אנו לא משתמשים במינוח 'נישואים אזרחיים', כדי לא לפגוע ברבנות, אך מבחינת הזכויות החוקיות לא יהיו יותר הבדלים. זה ישווה את ישראל למה שקורה בעולם המערבי. אם ההצעה תתקבל, לא יהיה עוד צורך בנישואי קפריסין ולא בהכרה בידועים בציבור".

 

ראש הממשלה אמר במהלך הישיבה, שלבקשת לפיד יזמן לישיבה הבאה את ועדת בראון שתציג את הדו"ח. לפיד אמר כי הוא מקווה כי שלאחר ההצבעה בממשלה, יועבר הנושא לוועדת השרים לעניני חקיקה. 

 

השר זבולון אורלב (מפד"ל) אמר, כי מקובל עליו שהנושא יידון ברגע שיגיעו להחלטה, אך ההדלפות של המלצות הוועדה רק גרמו לקשיים, לכן יש להתנות את קיומו של הדיון בכך, שבראון יחתום על ההמלצות. ראש הממשלה הסכים לדרישה, כי ההמלצות יידונו לאחר החתימה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:גלי תיבון
לפיד. ראש הממשלה נענה
צילום:גלי תיבון
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
בראון. הוועדה סיימה את דיוניה
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: רויטרס
הנשואים בשתי הדרכים יהיו שווי זכויות (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים