שתף קטע נבחר

אלפי פלסטינים "תקועים" במעבר רפיח; חשש מאסון

כ-2,500 פלסטינים ששהו במצרים, חלקם לטיפולים רפואיים, תקועים מזה כשבועיים במעבר הגבול רפיח, כי צה"ל החליט לסגור את המעבר לרצועה. ארגוני זכויות אדם מזהירים מפני אסון בשל התנאים הסניטריים הקשים במקום ומחסור במזון. אחת הנשים ילדה אחר הצהריים בן במעבר וקראה לו בשם "מעבר". זאת במחאה על מדיניות הצבא במקום. צה"ל: הודענו מראש על סגירת המעבר בגלל התרעות

לקראת אסון הומניטרי? אלפי פלסטינים "תקועים" מזה למעלה כשבועיים במעבר רפיח, נוכח סירוב שלטונות צה"ל להתיר להם לשוב לבתים לרצועה לאחר שעברו את הגבול למצרים.

 

חלק גדול מכ-2,500 הפלסטינים השוהים במעבר הם אזרחי הרצועה שיצאו לבדיקות ולטיפולים רפואיים בבית החולים "פלסטין" בקהיר. עקב המצב מזהירים היום הפלסטינים מפני אסון במעבר.

 

אחת הנשים התקועה במעבר רפיח מזה שבועיים, ילדה אחר בן הצהריים במעבר. האישה, מונה אל-אסטל, שהיתה אחת מהעותרים אתמול לבג"ץ נגד ההחלטה על סגירת המעבר, החליטה לקרוא לבנה בשם המקורי "מעבר". זאת במחאה על מדיניות הצבא במקום.

 

"יש פה הרבה תינוקות וזקנים"  

 

אחד מאלה שנתקעו במעבר הוא מוחמד נופל, שיצא למצרים מהרצועה כדי לטפל בתעודות שלו מאוניברסיטת אלכסנדריה שם למד. לאחר שסיים את סידוריו, הוא הגיע למעבר ושוהה במקום זה היום ה-13. 

 

"יש פה הרבה תינוקות ואנשים מבוגרים, רבים אחרי ניתוחי לב וניתוחים מסובכים", אמר נופל ל-ynet. לדבריו, הצד המצרי מנסה לעשות מאמצים לסייע לאנשים אולם, המצב מידרדר מבחינה תברואתית והגיינית. כמו כן אמר נופל כי ילדים מעל גיל 5 צריכים לבקש היתר כניסה בנפרד מהוריהם, ובמעבר נמצאים כמה ילדים שבימים אלה, מאז שהם תקועים במעבר, הגיעו לגיל 5 ובקשת האישור עבורם עלולה לגזול זמן נוסף.

 

"אם זה לא ייפתר בקרוב, התחושה המתחזקת היא שיש פה ניסיון לסלק תושבים פלסטינים מהרצועה", אמר נופל שציין עוד שארבעת ילדיו, הגדול בן 6, נמצאים עם אשתו ברצועה וזקוקים לו.

 

ארגונים לזכויות אדם: בג"ץ הוא חלק מהכיבוש

 

מספר גופים הגישו עתירה לבג"ץ נגד החלטת שר הביטחון וצה"ל לסגור את המעבר. בין העותרים, ארגון רופאים לזכויות אדם, שעתר יחד עם הארגון הפלסטיני לזכויות אדם "אל מיזאן". בג"ץ השיב אתמול לעתירה ונתן ארכה של 30 יום למדינה להשיב.

 

"צריך לפתוח את המעבר, או למצוא פתרון לבעיות שם", אמר ל-ynet שבתאי גולד, מארגון רופאים לזכויות אדם. לדבריו, במעבר אין במקום מים נקיים ואין תנאים סניטריים אלמנטריים, מצב המסכן את חיי הפלסטינים שנמצאים שם, שחלקם במצב בריאותי רגיש. בין העותרים אשה בהריון ואנשים שישנים על הרצפה בלית ברירה. בארגון אומרים כי החלטת בג"ץ לתת ארכה של 30 יום, מנטרלת למעשה את העתירה.

 

ג'מיל סרחן מארגון "אל מיזאן" אמר כי במעבר אין אוכל, ואין שמיכות. לדבריו, החלטת בג"ץ היא זלזול בחיי אנשים. "משמעותה שבג"ץ הוא עוד משרד ממשלתי בישראל. ההחלטה הוכיחה שבית המשפט הוא חלק ממערכת הכיבוש ושאין בישראל מערכת משפטית אמיתית. אין צדק ואין בשביל מה לפנות למערכת המשפט".

 

ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש), עתר אף הוא בשם כמה מהפלסטינים במקום. "זו קטסטרופה אנושית", אמר ברכה ל-ynet. "הולך ונוצר במקום סוג של מחנה ריכוז של אנשים שלא יכולים לחזור אחורה או להיכנס פנימה. העילה הביטחונית הפכה לעילה נדושה, שיעשו את כל הבידוק הנחוץ, הם יודעים איך לעשות את זה, וייתנו לאנשים להיכנס".

 

צה"ל: המחסום נסגר בגלל התרעות לפיגוע

 

מצה"ל נמסר בתגובה: "בעקבות התרעות ביטחוניות על כוונת ארגוני טרור לבצע פיגוע תופת באזור המעבר הבינלאומי רפיח, הוחלט ב-17 ביולי על סגירתו. טרם סגירת המעבר הועברה הודעה על כך למצרים ולרשות הפלסטינית במטרה למנוע הגעת אנשים אל המעבר.

 

"לאור סגירתו של המעבר הוחלט במערכת הביטחון לפתוח את מסוף ניצנה על מנת לאפשר חזרתם של פלסטינים ממצרים לרצועת עזה, אולם יישום התוכנית נתקל באי שיתוף פעולה וסירוב מוחלט של גורמים רשמיים ברשות. ההצעה עדיין עומדת בעינה. פתיחתו של מעבר רפיח נבחנת מעת לעת לאור ההתרעות והאיומים".


פורסם לראשונה 29/07/2004 16:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התושבים לא יכולים לחזור. רפיח (ארכיון)
צילום: איי פי
אתר הכנסת
נוצר שם מחנה ריכוז. ח"כ ברכה
אתר הכנסת
מומלצים