שתף קטע נבחר

משרד הביטחון יוצא במכרז ל"איזרוח" מעברי הגדר

מהפכה במעברים של גדר ההפרדה: ל-ynet נודע כי בתוך עשרה ימים ימונה ראש מינהלת הגדר, שיהיה אחראי על המכרז לבחירת חברת אבטחה אזרחית למעברים - במקום חיילי צה"ל. גורמים במשרד הביטחון מסבירים: "החיילים לא מקצועיים, התקשינו עד כה להסביר בעולם את העימותים החוזרים במחסומים. צריך אזרחים מול האזרחים הפלסטינים". בשטח, יש כבר מי שמברך על הצעד הזה

מעברי גדר ההפרדה ייצאו מידי צה"ל ויעברו למאבטחים אזרחיים: משרד הביטחון יאזרח במהלך השנתיים הקרובות את כל המעברים הנמצאים לאורך גדר ההפרדה, כך אמרו הלילה (יום ג') ל-ynet גורמים בכירים במשרד הביטחון.

 

 

על פי התיכנון, הפלסטינים שיעברו במעברים יבדקו על ידי בודקים המועסקים בחברות אזרחיות, כפי שנהוג במעברי הגבול הבינלאומיים בין ישראל לירדן, ובגבול בין ישראל למצרים - ולא על ידי חיילים כפי שהיה נהוג עד כה. "מדובר במהפכה", אישרו גורמים בכירים במשרד הביטחון.

 

כחלק מההחלטה, יפרסם בימים הקרובים משרד הביטחון מכרז גדול שבו יתמודדו חברות אבטחה, על כוח האדם שיופעל במעברי הגדר.

 

בהמשך להחלטה, אושר גם מינויו של מנחם (מנדול) זיליחובסקי, כמי שיעמוד בראש המינהלת האזרחית של מעברי הגדר. זיליחובסקי כיהן ב-12 השנים האחרונות כסמנכ"ל רשות שדות התעופה. זיליחובסקי היה אחראי בין היתר להקמת מעבר הגבול בגשר שייח חוסיין והיה אמון על כלל המעברים במדינה. לתפקיד ראש המינהלת ייכנס בעוד כעשרה ימים.


מחסום ג'אלמה מעבר גלבוע

הבנייה במעבר ג'אלמה (צילום: חגי אהרון)

 

בימים אלו שוקדים במשרד הביטחון במלוא המרץ על הקמת מעבר ג'אלמה, המעבר הראשון לאורך גדר ההפרדה הצפוי להיפתח לכול המאוחר בנובמבר הקרוב. במשרד הביטחון מעריכים כי יעברו בו אלפי אנשים מדי יום. כמות האזרחים הרבה הצפויה לעבור במעברים והלחץ הבינלאומי על ישראל בנושא הגדר הם שהביאו ככל הנראה את משרד הביטחון להחלטה כי במעברים לא יוצבו חיילים.

 

הגורמים הסבירו ל-ynet: "החיילים לא מקצועיים ואינם מבינים בכול הקשור ברמת שירות הניתנת לאזרח, ולראיה התקריות הרבות שהיו במהלך השנים בין אזרחים לפלסטינים במחסומים בשטחים".

 

בנוסף לאזרחים שיוכשרו על ידי המינהלת לתת מענה של בידוק ביטחוני ושירות לאזרח, יוצבו במעברים טכנולוגיות מתוחכמות וחדשניות. במשרד הביטחון מתייחסים אמנם בסיפוק לטכנולוגיות החדשניות אך אומרים כי המהפכה האמיתית היא בעובדה שאזרח יוצב מול אזרח.

 

"מדובר במשהו מהפכני עבור מדינת ישראל, לא בהיבט הביטחוני אלא בהיבט הקונספטואלי", הבהיר גורם בכיר במשרד הביטחון השותף לתהליך. "מדינת ישראל התקשתה להסביר את התצלומים שהופיעו בעולם שבהם חיילים נראו מתנהגים לא כיאות כלפי אזרחים פלסטינים. הגענו למסקנה שהממשק בין חיילים לאזרחים הוא לא נכון".

 

"יצרנו קשר עם אנשי עסקים בג'נין"

 

מי ששותף בסוד ההחלטה ומברך עליה הוא ראש המועצה האזורית גלבוע דני עטר, שעלה לכותרות בזכות מאבקו על עצם הקמת הגדר. לדבריו, כעת חשוב שזו תהיה "גדר נושמת ולא חונקת", כהגדרתו. המעבר שיוקם בשטח השיפוט של המועצה יוכל לדבריו להפוך למקום פורה ליזמות עיסקית.

 

"יצרנו קשר עם אנשי עסקים מג'נין ועם מספר חברים בהנהגה המקומית והם הרימו את הכפפה", מספר עטר. "הם תומכים ברעיון ומבקשים לנסות ולהשיב את המצב לימים שלפני האינתיפאדה". לדבריו, הוא מאמין שבמשרד הביטחון רואים כך את פני הדברים, ולראיה הקמת המינהלת האזרחית והצבת זיליחובסקי בראשה.

 

"במשרד הביטחון יודעים היטב כי מאחר ולא מדובר בגבול - אין להם אפשרות להעביר את המעברים לאחריות של רשות שדות התעופה, ולכן הם מצאו פתרון יצירתי. אני חושב שמופז עשה בעצם ההחלטה צעד אמיץ מאוד", אומר עטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
לחץ בינלאומי. ג'אלמה
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי אהרון
"גדר נושמת". העבודות בג'אלמה
צילום: חגי אהרון
צילום: רויטרס
אזרחים במקום חיילים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מכרז "האיזרוח". מופז
צילום: איי פי
מומלצים