שתף קטע נבחר

העבודה: משבר כלכלי-חברתי עם נציגי הליכוד

ח"כ בן אליעזר: "אין התקדמות בנושאים החברתיים. לא קיבלנו תשובות בנושא הגימלאים, הסטודנטים ודחיית התקציב". ח"כ איציק: "ללא ספק המו"מ תקוע מעט". יו"ר צוות המו"מ של הליכוד ראב"ד: "לא היה פיצוץ וקבענו להמשיך לדבר"

משבר במו"מ לממשלת אחדות? נציגי צוות העבודה אומרים כי נציגי הליכוד דחו אחר הצהריים (יום ה') דרישות מרכזיות של מפלגת העבודה בתחומים הכלכליים והחברתיים.

 

כך לדוגמה, נדחתה דרישת העבודה לדחות את הגשת תקציב המדינה שצריך להיות מונח ב-15 באוגוסט. העבודה דרשה שבועיים כדי להשפיע על עיצוב התקציב אולם כאמור הדרישה הזו נדחתה על הסף.

 

ח"כ בנימין בן אליעזר היושב בצוות הכלכלי-חברתי של העבודה אמר בצאתו: "לצערי, אין התקדמות בנושאים החברתיים-כלכליים. לא קיבלנו תשובה חיובית גם בנושא הגימלאים וגם לא בנושא הסטודנטים. כרגע לאנשי הליכוד אין מנדט לתת לנו תשובה וזה בהכרעת ראש הממשלה ושר האוצר. בכל הקשור לגבינו עדיף לשבת בחוץ מאשר להיכנס לממשלה שהתקציב שלה סוכם. אם לא יהיו תשובות בנושאים שאנחנו דורשים אותם אני אמליץ ליו"ר העבודה, שמעון פרס להפסיק את המו"מ עם הליכוד".

 

גם יו"ר צוות המו"מ של העבודה, ח"כ דליה איציק אמרה בצאתה מפגישת המו"מ כי: "ללא ספק המשא ומתן תקוע מעט. יש כמה דברים שלא נוכל הסכים איתם, כמו לבוא לממשלה עם תקציב סגור. יו"ר צוות המו"מ של הליכוד, עו"ד יורם ראב"ד מנהל את המו"מ בסימפטיה אבל לא דואגים לפנסיונרים או לרשויות המקומיות בסימפטיה. זה לא נראה שבאו לקראתנו בנושאים הללו".

 

ח"כ איציק הוסיפה כי לה יש סבלנות וכי העבודה לא תפוצץ את המו"מ. "לא תהיה עילה" אמרה "שבגללנו לא תהיה ממשלת אחדות".

 

בהתייחס לשאלת דחיית התקציב מה-15 באוגוסט אמרו נציגי הליכוד כי לאחר שהדבר נבחן בקפידה התברר כי אין שום דרך לעכב את הדיון מאחר שזה ישבש את כל הליך הכנת תקציב המדינה שכבר החל.

 

בליכוד אמרו כי לעיכוב כזה עלולות להיות השפעות כלכליות קשות על מעמדה של ישראל ועל המשך הבראת המשק. ח"כ גדעון סער אמר בצאתו מהדיון: "תפקידנו לשמור על מדיניות הממשלה. ראש הממשלה הינחה אותנו לשמור על המדיניות הכלכלית של ממשלת הליכוד ואי אפשר לשחק בכלכלת ישראל. אנחנו לא יכולים להיות כפופים לעניינים מפלגתיים. יש הליכים שנגזרים ממה שנקבע בחוק".

 

יו"ר צוות המו"מ של הליכוד, יורם ראב"ד, אמר: "לא היה פיצוץ וקבענו להמשיך לדבר. בחלק מהדברים שהתבקשנו נעננו. בנושא דחיית התקציב ענינו בשלילה משום שאי אפשר לעצור את התהליך. יש למהלך הזה השפעה מכרעת ברמת המקרו".

 

בתוך כך צוותי המו"מ קבעו להיפגש שוב ביום שני ולא מחר כפי שנקבע תחילה. הפגישה תארך שישה ימים לפני מועד הגשת התקציב לשנת 2005.

 

ח"כ איתן כבל קרא אחר הצהריים לסיים את השיחות עם הליכוד לאלתר לדבריו, "אופן ההתנהלות מביש וכל יום שעובר רק מחזק את ראש הממשלה חבל שאנחנו קורים את הבור לעצמנו במו ידינו, יש להפסיק את הפרסה הזו".

 

רמון: זה או אני או שחל

 

בתוך כך, במפלגת העבודה גוברת הביקורת על ניהול המו"מ גם בשל המשבר בין חברי הצוות (רמון ושחל). בעניין המשבר הפנימי אמרה חברת הכנסת דליה איציק כי רמון ישוב לצוות וכי הוא יהיה אחראי על ניהול המו"מ בנושאים המדיניים ואילו עו"ד משה שחל ינהל יחד עם בנימין בן אליעזר את המו"מ בנושאים הכלכליים.

 

המשבר נחשף אחר הצהריים לאחר שח"כ חיים רמון לא הגיע היום לשיחות שנערכו בכפר המכביה, בעקבות קרע שנוצר בינו לבין עו"ד משה שחל, החבר בצוות. רמון הודיע אינו רוצה להיות חלק מצוות המו"מ "כל עוד חברים בצוות מתראיינים ומדווחים על דיונים פנימיים, ובעיקר כשאין שום דמיון בין מה שנאמר באמת בדיוני הצוות ובין מה שנאמר לתקשורת". 

 

עו"ד שחל מתח בימים האחרונים ביקורת חריפה על התנהלותו של רמון, ואף רמז כי העבודה רצה לתוך הממשלה מבלי לדאוג לכל האינטרסים שלה. בשיחות סגורות עם בכירים בעבודה אמר שחל כי צוות המשא ומתן הוא תזמורת בצורת וכי למעשה הכל כבר הוסכם ונסגר עוד לפני שהמשא ומתן יצא לדרך. רמון קיבל את הביקורת הזאת בכעס רב, אולם נמנע מלהשיב באופן פומבי.

 

במהלך היום ניסתה יו"ר סיעת העבודה ויו"ר צוות המשא ומתן, ח"כ דליה איציק, לפשר בין הצדדים, אולם לפי שעה, ללא הצלחה. כאמור, היום החרים רמון את הפגישה.

 

מקורבים לח"כ רמון אמרו: "נמאס לו שמאשימים אותו בכל דבר שקורה. הוא עשה את כל העבודה השחורה ועכשיו טוענים נגדו כל מני דברים לא נכונים. יש גבול לכמה שאפשר לספוג".

 

בעבודה אמרו עוד, כי ייתכן שהמתיחות בין השניים היא בשל כוונתו של שחל להתמודד על תפקיד של שר בממשלת האחדות אם תקום.

 

ובתוך כך, קרא היום ח"כ עמרם מצנע לחבריו למפלגת העבודה להצטרף לממשלה כדי לקדם את תוכנית ההתנתקות, ואמר כי אל להם להתעקש על הנושאים הכלכליים.

 

מצנע, שדבר בכנס פעילים בחיפה, בו השתתפו שבעה ח"כים מהעבודה הדורשים לקיים בחירות במרכז על מנת לבחור את השרים אמר: "היה עדיף לו ניתן היה לתמוך בתכנית שרון מבחוץ, אבל היות וזה לא אפשרי, יש להצטרף לממשלת חירום לאומית לשם קידום ההתנקות. טוב תעשה המפלגה אם הצטרפותה תהיה ללא תיקים. ההשפעה בנושאים הכלכליים והחברתיים תהיה מעצם ישיבתנו בממשלה". 

 

אמש נועדו צוותי המו"מ של הליכוד ויהדות התורה בכפר המכביה, בניסיון למצוא נוסחה שתאפשר ישיבה משותפת בקואליציה. לראשונה בתולדותיה ביקשה הסיעה החרדית האשכנזית משרות שר לחבריה - בניסיון למלכד את שינוי, שהבהירה כי לא תישאר בממשלה אם זו תכלול שרים מן המפלגות החרדיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
רמון. "מדווחים על דיונים פנימיים"
צילום: שאול גולן
צילום: זום 77
שחל. ביקורת על רמון
צילום: זום 77
צילום: אלכס קולומויסקי
איציק. ניסתה לפשר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים