שתף קטע נבחר

פרי שוקל להיכנס לפוליטיקה; היעד: צמרת העבודה

בכינוס בפארק הירקון מנה ראש השב"כ לשעבר ויו"ר בנק המזרחי הנוכחי את התנאים לכניסתו: "חבורה רצינית של אנשים, ושלא ישימו לי רגליים. מבנה האישיות שלי לא מתאים, אני רגיש". בעבר כבר שקל פרי להיכנס לפוליטיקה, אבל ראה מה קורה שם - וויתר. עכשיו הוא אומר כי "יש על מה לדבר". ל-ynet נודע כי בבחירות האחרונות הוא ניהל מגעים עם מצנע להקמת "טרויקה" - יחד עם פרופ' ברוורמן

קופץ למים הקרים: יו"ר בנק המזרחי וראש השב"כ לשעבר, יעקב פרי, שוקל להיכנס לפוליטיקה ולנסות להתברג בין ראשי מפלגת העבודה. ל-ynet נודע כי בכינוס שנערך בסוף-השבוע במרכז לישראל יפה בפארק הירקון אמר פרי, שהוא אף אינו פוסל התמודדות על הנהגת המפלגה בעתיד, ושקל בעבר לעשות זאת במשותף עם עמרם מצנע, במסגרת של הנהגה "דו-ראשית". 

 

גורמים שהיו בסוד העניין סיפרו ל-ynet כי בין פרי למצנע התנהלו בשעתו מגעים, בניסיון להקים "טרויקה" של מנהיגים: שניהם יחד עם פרופ' אבישי ברוורמן, נשיא אוניברסיטת בן-גוריון. ההנהגה המשולשת הייתה אמורה לקבל את ההכרעות יחד, "בלי מאבקי אגו" - כהגדרת הגורמים.

 

פרי נשא דברים בפורום "פרלמנט המתנדבים", שערך דיון בנושא "פוליטיקה נקיה" בהנחיית ח"כ יצחק הרצוג ובהשתתפות העיתונאי משה נגבי. הוא קרא לנוכחים לפעול לכך שהוא ואישים נוספים יוכלו להשתלב במערכת הפוליטית.

 

"אי אפשר לעשות את זה לבד", אמר ראש השב"כ לשעבר, שנדרש לסוגיית הכניסה למפלגת העבודה והנהגתה. "יש צורך בחבורה מאוד רצינית. אם תהיה קבוצה כזו, ויהיה דיבור רציני, יהיה על מה לדבר".

 

פרי הבהיר עם זאת: "אין בכוונתי להיכנס למהומת עולם. אם המהלך הזה ייראה כמאיים, וישימו רגליים – תודה רבה". הוא הוסיף: "לא שיש משהו אופרטיבי, אבל אם הייתי עומד בפני השאלה, האם להקים מפלגת מרכז או לחבור למפלגת העבודה - הייתי מעדיף לחבור לעבודה, כי נראה לי שמפלגות מרכז הן בעלות היסטוריה מאוד קצרה".

 

עוד אמר פרי כי בעבר דובר על קבוצת הנהגה של עשרה אנשים מובילים, ובמתכונת זו - הוא אינו פוסל כניסה לפוליטיקה. כשנשאל פרי על ידי הנוכחים בקהל האם האנשים הרציניים שאליהם הוא מתכוון הם עמי איילון או אולי פרופ' אבישי ברוורמן, סירב ראש השב"כ לשעבר לנקוב בשמות. "לא תוציאו מפי שמות, אבל ברור לי שזה לא עניין לסוליסט", השיב.

 

האופי לא מתאים

 

פרי סיפר עוד כי בעת שח"כ עמרם מצנע התמודד על ראשות העבודה, הוא שקל ברצינות כניסה לחיים הפוליטיים. לדבריו, הוא מעריך את מצנע ומוקיר אותו, והיה מוכן להיות שותף להנהגת העבודה יחד עמו, בהנהגה דו-ראשית. אך לבסוף החליט לגנוז את הרעיון, בשל "ההתנהלות הפנימית" במפלגת העבודה. "אני אדם רגיש, ולא אוהב מהומות", הסביר לבאי הכינוס. "האופי שלי לא מתאים לפוליטיקה".  

 

ראש השב"כ לשעבר הציג את השקפתו על המערכת הפוליטית הנוכחית. בקהל מתחו ביקורת על כך שהוא "מדבר מעל הבמה, אולם לא מצטרף למערכת כדי לשנות". הוא השיב כי שקל מספר פעמים בעבר להיכנס לפוליטיקה, אבל ויתר על הרעיון כשראה מה קורה שם: "החלטתי לא להכניס את ידיי לתוך הדבר הזה".

 

פרי נשאל על פוליטיקאים לשעבר המחליטים "לעשות לביתם". הוא אמר כי יש להבין אותם, והגן עליהם: "יש אנשים שתרמו רבות מחייהם, ואי אפשר לשפוט אותם על שהם עובדים בחברות שנסחרות בבורסה". משתתפים באירוע סיפרו ל-ynet כי הוא מתח ביקורת מרומזת על התנהלותו של אהוד ברק, אך לא הרחיב.

 

יגאל צחור, מנהל המרכז הרעיוני-חינוכי של קרן ברל כנצלסון, שאירגן את המפגש, אמר ל-ynet כי התרשמותו מדבריו של יעקב פרי הייתה ש"הוא לא פוסל כניסה לפוליטיקה". לדברי צחור, "בתום האירוע היתה לי תחושה שנשמעה כאן קריאה שאומרת: חברים, אם יש לכם רצון לשנות את ההנהגה, תעשו מעשה, ואז נוכל להיכנס. אל תטיפו לי מוסר כמי שלא נכנס פנימה, בזמן שהכל מתנהל כמו היום במפלגות הגדולות".

 

בכיר בעבודה, ששוחח עם פרי בחודשים האחרונים, אמר ל-ynet: "מדברים איתו על זה הרבה, אבל פרי הוא איש מפונק. קשה לראות אותו עוזב הכל ובא בבת-אחת להפשיל שרוולים ולעבוד קשה בשביל המפלגה. ההתלבטות קיימת, אבל לא ברור באיזו קונסטלציה הוא יכול להיכנס".

 

פרי עצמו סירב לבקשת ynet להתייחס לדברים.  

 

קרא לחזור לגבולות 67'

 

יעקב פרי, בן 60, מילא שורת תפקידים בשב"כ. ב-1988 מונה על-ידי ראש הממשלה, יצחק שמיר, לראשות הארגון. בתקופת כהונתו, ובעקבות המשבר שפרץ לאחר חשיפת פרשת קו 300, עבר השירות בפיקודו התארגנות מחדש, תוך היערכות להתמודדות עם האינתיפאדה, ולאחר מכן עם ההיערכות החדשה שיצרו הסכמי אוסלו. במארס 95' פרש פרי לגמלאות ופנה לעסקים.

 

לאחר פרישתו מהשב"כ, כיהן פרי בשורת משרות בכירות, בהן נשיא ומנכ"ל חברת הסלולר סלקום. במקביל, שימש בתפקיד יועץ ראש הממשלה לנושא השבויים והנעדרים. ב-2001, בגיל 57, הצליח לגבור על סרטן הערמונית בו לקה, לאחר טיפול רפואי מוצלח בניו-יורק. בדצמבר 2002 התפטר מתפקידיו בחברת סלקום, וכעבור חודשיים מונה ליו"ר דירקטוריון בנק המזרחי.

 

לפני הבחירות האחרונות לכנסת השתתף פרי בכנס ההשקה של מפלגת "ישראל אחרת", שלא עברה לבסוף את אחוז החסימה. את אנשי התנועה הזהיר מפני "כשלונות צורבים שאפיינו כוחות צעירים, אשר הנהיגו שינויים משמעותיים בעבר".

 

במספר הזדמנויות בעבר הוזכר שמו של פרי כמי שעשוי להיכנס למערכת הפוליטית ולהימנות על מוביליה. באירועים שונים בהם לקח חלק מתח פרי ביקורת נוקבת על מדיניות הממשלה בשטחים, כולל החיסולים וההחלטה בעניין סילוקו של ערפאת. הוא אף קרא לחזור לגבולות 67'.  

 

בראיון משותף שערך לפני כשנה עיתון "ידיעות אחרונות" עם ארבעה ראשי שב"כ לשעבר, דיבר יעקב פרי באריכות על מצב החברה הישראלית, כפי שהוא מזהה אותו: "זו אדישות, הדחקה, חוסר רצון להתעמק. תראו מה קורה כאן בשלוש השנים האחרונות: אין הפגנות, אין עצרות, אין כמעט מחאות. מי שכבר יוצא חוצץ נגד ממשלת ישראל או נגד ההנהגה, מפרסם מודעה בעיתון על חשבונו. אין כמעט התארגנויות. תראו מה שהצליחו לעשות לנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
אופי רגיש. פרי
צילום: חן מיקא
צילום: איי פי
ביקורת מרומזת. עם אהוד ברק
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מגעים לטרויקה. מצנע
צילום: רויטרס
צילום: גבי מנשה
הצלע השלישית? ברוורמן
צילום: גבי מנשה
מומלצים