שתף קטע נבחר

"הפיגועים מעלים סיכויי הנשים לחטוף התקף-לב"

מחקר ישראלי חדש קובע כי הטרור מהווה סיכון בריאותי לנשים, ומעלה באופן משמעותי את סיכוייהן ללקות באירועי לב ומוח

סכנה, פיגועים: קורבנות פיגועי הטרור, מסתבר, הם לא רק ההרוגים, הפצועים ומשפחותיהם, אלא גם כלל הנשים הישראליות מן היישוב, שאווירת הפיגועים בארץ מעלה באופן משמעותי את הלחץ הנפשי שלהן, וכתוצאה ממנו את סיכוייהן ללקות באירועים לבביים ומוחיים. כך עולה ממחקר שערכה קבוצת חוקרים ישראלים והגיע לידי ynet.

 

המחקר פורסם בגיליונו האחרון של כתב העת Psychosomatic Medicine והוא נערך על ידי ד"ר שמואל מלמד מהמכון הארצי לבריאות תעסוקתית, פרופ' אריה שירום ושרון טוקר מאוניברסיטת תל אביב ופרופ' שלמה ברלינר ופרופ' יצחק שפירא מהמרכז הרפואי "סוראסקי" בתל אביב.

 

1,153 נבדקים בני 20 עד 65 שהגיעו למלר"ם (המרכז לבדיקות תקופתיות במרכז הרפואי תל אביב) התבקשו לענות על שאלון שדירג בסולם של 1 עד 5 את הפחד שלהם מפיגועים. החוקרים ביקשו מהנבדקים לקחת בחשבון שלושה משתנים: "רמת הדאגה לביטחון האישי", "חרדה ממקומות הומי אדם", ו"חשש מטרור שיכה בך או במשפחתך הקרובה". רמות הפחד שנתגלו במחקר הושוו עם רמות החלבון CRP בדמם של הנבדקים.

 

נשים פוחדות יותר מגברים

 

מהמחקר עלו שני ממצאים משמעותיים: נשים פוחדות מטרור הרבה יותר מגברים (2.16 בסולם הפחד אצל הנקבות מול 1.68 בקרב הזכרים). מי שדיווח על רמות גבוהות של חרדת פיגועים, ציין כי מדובר בתחושה מתמשכת שנמשכת שנה שלמה או יותר. אצל נשים אף נמצא מתאם חיובי מובהק בין תחושה חריפה של פחד מפיגועים (ציונים 4 ו-5 לרמת הפחד) לבין נוכחות מוגברת של חלבון ה-CRP.

 

C-reactive protein הוא מדד רפואי מקובל בעולם לנוכחות של דלקת סיסטמית (כללית) בגוף. נוכחות גבוהה שלו (מעל 3 מיליגרם לליטר) נחשבת כמנבאת מוצלחת לשורה ארוכה של מחלות, בהן מחלות לב ועורקים, סוכרת ושבץ מוחי, ופעמים רבות אף דורשת טיפול.

 

ראש המחלקה לפסיכולוגיה במכון הארצי לבריאות סביבתית ותעסוקתית, ד"ר שמואל מלמד: "הנבדקים, שהם אנשים עובדים שעברו סקר בריאות במלר"מ באיכילוב, היו צריכים לדווח על החשש שלהם מטרור. סיימנו את איסוף הנתונים בספטמבר 2003, בתקופה של עד תחילת ההודנה. המחקר התבצע בתקופה החמה שהיו בה הרבה פיגועים, ולאחר מכן שכיחות הפיגועים ירדה לשמחתנו פלאים".

 

"הממצא החשוב ביותר שמצאנו", מפרט ד"ר מלמד, "הוא שהפחד מפיגועים בקרב נשים מהווה סיכון בריאותי. זאת משום שאצל נשים שהביעו פחד מטרור הופיע גם סמן לדלקת, שהוא גורם סיכון לתחלואה עתידית. החשש של הנשים איננו רק חשש פסיכולוגי – אלא יש לו גם ביסוס פיסי, והוא מהווה סיכון בריאותי לכל דבר ועניין".

 

"משמעות התוצאות", הוא מסביר, "היא שצריך להתייחס ברצינות לנשים האלו. אנחנו מאמינים שלשמוע את הנשים הללו וליצור איזשהו מכניזם שבו הן יכולות לטפל בדאגה ובחשש שלהן, עשוי להוריד את רמת הסיכון שלהן. באשר לדלקת שהחלבון מצביע עליה – יש דרכים מקובלות והנחיות לגבי טיפול ספציפי בגורם הזה של הדלקת. הצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים מיומנים בטיפול בו, ויש שורה של דרכי טיפול נקודתיות שמומלצות כדי להוריד את הרמות שלו".

 

"ה-CRP הוא סמן רפואי בינלאומי מוכר לדלקת סיסטמית. ההתפלגות שלו דומה בישראל ובארצות אחרות, וחשוב שמי שיש לו ערכים גבוהים שלו ילך ויבדוק מה הסיבה לכך. לא הופתענו מכך שנשים חוששות יותר מגברים מהטרור. ברגע שיש איום כזה על החיים ועל בני המשפחה, מטבע הדברים זה מפחיד ומלחיץ את הנשים. זה היה מעט מפתיע שזה לא הופיע כלל אצל גברים, אבל אחרי שזה הופיע בצורה כל כך מובהקת אצל נשים, אנחנו מבינים שלא מדובר בחשש בעלמא או בחרדות סתם – אלא בדבר שמהווה סיכון בריאותי ממשי לנשים, שצריך לטפל בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
פיגועים. נשים לוקחות יותר ללב
צילום: אבי כהן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים