שתף קטע נבחר

בכיר ברשות: יושג הסכם עם ישראל עד סיום כהונת קלינטון

לדברי הבכיר, "אם יצמצם בימים הקרובים הצבא הישראלי את פעילותו ואת נוכחותו בשטח, תחל רגיעה שתוביל להסכם מדיני"

גורם בכיר ביותר ברשות הפלסטינית אומר כי 50 הימים הקרובים עד ל-20 בינואר, מועד חילופי השלטון בארה"ב, צפויים להיות ימים של מגעים אינטנסיביים בין הישראלים והפלסטינים שבסיומם קרוב לוודאי יושג הסכם בין הצדדים.
לדברי הגורם, הנשיא קלינטון הבהיר לברק ולערפאת כי הוא הוסמך על ידי שני המועמדים לנשיאות בארה"ב לנסות ולהשיג הסכם ישראלי פלסטיני. שר פלסטיני אישר את הדברים.
השר, המקורב מאוד לערפאת, אמר ל-ynet כי בעקבות מגעים אלה וההוראות להרגיע את השטח מצד ההנהגה הפלסטינית, יש היום בלבול ברחוב הפלסטיני, ולכן חלה בימים האחרונים רגיעה יחסית בעימותים.
לדברי השר, אם בעקבות המגעים בימים הקרובים יצמצם הצבא הישראלי את פעילותו ואת נוכחותו בשטח, החיים יחזרו למסלולם "וסביר להניח שנהיה עדים למה שהיה בתקופת אירועי המינהרה שהתחילו בעימותים חריפים, וברגיעה שלאחריה הסכם מדיני".

"מפגשים פומביים וחשאיים"

הוא הוסיף כי "לא במקרה פורסמה בימים האחרונים יוזמת השלום של אבו עלא". לדבריו, פרסום היוזמה, גם אם אין בה דברים ממשיים, יש בה כדי לאותת לרחוב הפלסטיני ולהכין אותו לאפשרות שהצדדים נפגשים לא רק ברחוב בעימותים אלא גם חושבים על פתרון מדיני".
השר אמר כי יש לצפות בימים הקרובים לעוד מפגשים ישראלים פלסטינים בחסות אמריקנית, הן במישור הפומבי והן במישור החשאי.

המגעים קיבלו תאוצה

המגעים בין הישראלים לפלסטינים קיבלו תאוצה בשבוע האחרון. סגן שר הביטחון אפרים סנה נפגש עם מזכ"ל הנשיאות הפלסטינית, טייב עבד אל רחים, וג'מיל טריפי השר לעניינים אזרחיים ברשות. בנוסף, נערכה פגישה בין אמנון ליפקין שחק ועמי איילון לערפאת. התקיימה גם פגישה בין מוחמד דחלאן לראש השב"כ אבי דיכטר ודני יתום נפגש עם מובארק. זאת, בנוסף לפגישות בין הדרגים הצבאיים של שני הצדדים.
פגישות אלה התנהלו במקביל למגעים הפנים ערביים: פגישותיו ביומיים האחרונים של ערפאת עם מובארק ועם עבדאללה ופגישת עבדאללה עם מובארק. היום אמור להיפגש ערפאת פעם נוספת עם מובארק והוא ניהל אתמול שיחת טלפון ממושכת עם עבדאללה. היום אמורים להיפגש גם בירדן שרי החוץ של ירדן ומצרים בהשתתפות אבו מאזן וסאיב עריקאת, מראשי הרשות הפלסטינית.
בעמאן נפוצו היום ידיעות כי בימים הקרובים צפויה להתכנס פסגה משולשת בין ערפאת, מובארק ועבדאללה. רשמית, המפגשים הפנים ערביים עוסקים במאמצים להפסקת האלימות הישראלית נגד הפלסטינים, אולם מקורות ערביים צופים כי מפגשים אלה מתקיימים גם במסגרת ההתייעצויות המדיניות שתפסו תאוצה בימים האחרונים לקראת המגעים על הסכם אפשרי ישראלי פלסטיני.

"פצצה מדינית לא תהיה הפתעה"

גורם נוסף ברשות הפלסטינית אמר ל-ynet כי "פצצה מדינית בתקופה הקרובה ולמרות האירועים הקשים, לא תהיה בבחינת הפתעה מרעישה".
עריקאת אמר היום כי "הישראלים ממשיכים לשחק משחקים ולפלסטינים נמאס מהסכמים בשלבים". אולם פרשן פוליטי בכיר אומר כי כל האופציות פתוחות, החל מאפשרות השגת הסכם ביניים או הסכם ביניים מורחב ועד להסדר קבע.
על פי הפרשן, דבריו של עריקאת מעידים כי מתנהלים מגעים והוויכוח הוא על ההסכם עצמו. לדבריו, ערפאת מסוגל להעביר בדעת הקהל גם הסכם שלא יכלול את פתרון סוגיית ירושלים. "היום בעקבות האינתיפאדה והמרכזיות של הפתח, כל הפלגים הפלסטינים ביחד, לרבות החמאס, אינם עוברים את 10-15 אחוזי התמיכה בקרב הציבור הפלסטיני. ואת אלה בתוך הפתח שיתנגדו להסכם, כמו מרואן ברגותי ואנשיו, אין לערפאת כל בעיה לנטרל ולהשתיק באמצעות הקפאת העברת כספים ומשאבים מהרשות לתנזים ולמוסדותיו".

"אש"ף ומוסדותיו מנוטרלים"

שני חברים בוועד הפועל של אש"ף, שאמור להיות הגוף שמייעץ לרשות הפלסטינית במגעים המדיניים, אומרים ל-ynet כי אש"ף ומוסדותיו מנוטרלים מאז פרוץ האינתיפאדה, ככל הנראה מתוך כוונה של ערפאת שלא לתת במה לפלגים המייצגים את האופוזיציה. "במסגרת נטרול מוסדות אש"ף החליט ערפאת לא לכנס את המועצה המרכזית שהיתה אמורה להתכנס ב-15 החודש כדי לדון בסוגיית הכרזת המדינה. יש יסוד להניח כי מתנהלים מגעים מתקדמים ביותר וזו הסיבה שערפאת מעוניין בשקט פנימי, ולכן אנשיו עושים הכל כדי להרגיע את השטח".
בהקשר זה אמר אחד מחברי הוועד הפועל כי למרות שהוא לא שמע על הוראת ערפאת לעצור כל פלסטיני שיורה מאזורי A, הוראה כזו, לדבריו, אינה מפתיעה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ערפאת. מגעים במקביל להוראה להרגעת האלימות
צילום: איי אף פי
סיגמא
"קלינטון הוסמך של ידי שני המועמדים לנסות ולהשיג הסכם"
סיגמא
צילום: איי פי
מובארק. פעילות דיפלומטית מצרית
צילום: איי פי
מומלצים