שתף קטע נבחר

פסטיבל עכו לתיאטרון אחר חוגג חצי יובל

למרות הקיצוצים בתקציב הצליחה הנהלת פסטיבל עכו לייצר תוכנייה עשירה עם 10 הצגות תחרות מגוונות, הצדעה לוותיקי היצירה האחרת בישראל ו-300 מופעים

פסטיבל עכו לתיאטרון אחר חוגג השנה חצי יובל להיווסדו (2.10 עד 5.10) ומציע במסגרת החגיגות תוכנייה מרהיבה ובה 300 אירועים, הצגות בכורה, הפקות חוצות ופרוייקטים מיוחדים. נדמה כי למרות השנים הקשות שגררו קיצוצי תקציב מסיביים, והירידה בכמות החסויות בשל מצבו הקשה של השוק, הצליחה הנהלת הפסטיבל לייצר תוכנית שמעולם לא נראתה שכמותה. התוכנית המלאה פורסמה היום (ב') במסיבת עיתונאים.

 

תקציב הפסטיבל עומד השנה על 3,260,000 שקל ומורכב לצד חסויות והכנסות עצמיות, מתקציב של 1.2 מיליון שקל תמיכת מינהל התרבות (סכום הקטן ב-200 אלף מזה שהוענק לפסטיבל בשנה שעברה)  ותקציב של 710 אלף שקל מטעמה של עיריית עכו שנותר על כנו. את הפסטיבל מנהל אמנותית ד"ר עתי ציטרון, שיפרוש מתפקידו עם סיום הפסטיבל.

 

עשר הפקות יתמודדו בתחרות

 

במסגרת התחרותית של הפסטיבל ישתתפו השנה 10 הפקות, שמרביתן פרי עבודה של יוצרים המשתתפים לראשונה במסגרת זו. מוחמד בכרי חוזר לפסטיבל כבמאי עם "יום בחיינו", מאת גדול המחזאים הסוריים סעדאללא וונוס. את המחזה, סאטירה נוקבת הנוגעת בשחיתות ובריקבון בחברה הערבית, עיבדו ותרגמו במשותף בכרי ורמי ליבנה.

 

עוד בתחרות "קידמה", יצירה מאת ובבימויו של טובי ה.דיקמן, בוגר מגמת הבימוי בחוג לתיאטרון של אוניברסיטת תל-אביב. העבודה אינה מבוססת על טקסט ומושפעת מפולחנים מיסטיים ברחבי העולם.

 

ספרו של עמוד קינן, "הדרך לעין חרוד", שעובד בעבר לקולנוע, זוכה הפעם לעיבוד תיאטרוני שכתבה מיכל קפלן וביימה הבמאית הצעירה מור פרנק. ההצגה מביאה לבמה חזיון מבעית של מדינה תחת שליטת חונטה צבאית.

 

"שיבוט" של המוזיקאי יניב שנצר ובת זוגו הפסלת הקרואטית מיה ינקוביץ', מציעה יצירה נטולת מילים שיוצאת משפות הפיסול והמוזיקה ונוגעות בהנדסה הגנטית.

 

עיבוד חדש ליצירה האלמותית "הגולם" מביא העיתונאי דן ווסרמן לבמה. את העיבוד יביים רוני סיני ועל הדימויים הוויזואלים וההנפשה אחראית האמנית אלית ובר. להפקה רב-תחומית ואקטואלית זו חברו הכוריאוגרפית והרקדנית רננה רז והמוזיקאי רן בגנו.

 

האמנית מיכל היימן, המנסחת זה שנים את הקשר בין הצופה לאמנות, תתמודד בתחרות עם אירוע תיאטרוני בשם "מה את חושבת?" בו יקחו חלק שישה מתנדבים שייכנסו למעבדת היצירה שלה וינסו תוך חשיפה לסרט קצר לחבר גרסה אחת למה שראו.

 

הפקה קומית מטורפת פרי עטם של יונתן לוי וליאור וטרמן "מנו מלך אטלנטיס" תעסוק בתופעת הגורואים ובאלה האוחזים לכאורה במונופול על האמת המוחלטת.

 

שלישיית המתנחלות טובה בירנבאום, רחל גץ-סלומון ורחל קשת חוזרות לפסטיבל עם "חתוך דק דק", מונולוג בלתי נגמר שעוסק בחיפוש הבלתי מושג אחר המימוש המושלם של הנשיות.

 

אחת ההפקות המרתקות בתחרות היא "עננים בדרך הררית", מאת ובבימויה של אורנה עקאד. ההפקה מפגישה בין המשוררת הפלסטינית הלאומית פדואה טוקאן שהלכה לעולמה בשנה שעברה לבין צעירה פלסטינית הנמצאת בשלבי יאוש מהקיום תחת הכיבוש ומול הדילמה בהחלטה אם לפעול כנגדו. המחזה עוסק בשאלה אם שירתה של טוקאן היא מקור השראה להתנגדות אלימה או אלטרנטיבה לפעולה שכזו.

 

את הצגות התחרות תנעל "ריקוד לבן", מאת סבטלנה ליפשיץ בוגרת "תיאטרון קליפה" והכוריאוגרף והרקדן סהר עזימי. מדובר במיצג המתרחש על פני המים ומשלב תנועה, שירים ואלמנטים של תיאטרון חזותי.

 


פסטיבל עכו 2004
יש לו יום הולדת

 

עושים כבוד

 

כמחווה מיוחדת שמנפקת מבט רטרוספקטיבי על הישגיו של הפסטיבל, הזמינה הנהלתו יצירות מאמנים בולטים שליוו את הפסטיבל לאורך 25 השנים שחלפו. בין השאר תועלה היצירה "מפעל חיינו: זכרון ושיכחה" של דודי מעיין, שנחשב לאחד היוצרים המזוהים ביותר עם שפת התיאטרון האחר בישראל והזוכה הראשון בתחרות שהתקיימה בפסטיבל הביכורים בשנת 1980. יצירתו החדשה של מעיין, שתוצג בעיר שלומי, היא מיצג סביבתי שמוצג במספר אולמות שונים במקביל ונוגע בשאלות בנוגע לקיום שלנו ולהמשכיותו.

 

באותה מסגרת יארח הפסטיבל את רות קנר, שזכתה בשנת 2001 בפסטיבל עם ההצגה "גילוי אליהו". קנר תעלה בפסטיבל הפקה חדשה בשיתוף עם בוגרי החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל-אביב המבוססת על ספרה של תמר ברגר "דיוניסוס בסנטר". העבודה, מסע ארכיאולוגי בזמן, עוסקת בהיסטוריה של דיזנגוף סנטר מאז היה כרמה של משפחת חינאווי, נכס בשכונת הצריפים וחלק משכונת נורדייה.

 

הדס עפרת, מייסד בית הספר לתיאטרון חזותי והזירה הבינתחומית בירושלים, יצר עבור הפסטיבל מיצג-אירוע חדש המבוסס על דרשות של בני העלייה השניה והשלישית ובהם ברנר ופיירברג. עפרת משתמש בעולם דימויים הקשור לעולמה של הדבורה על-מנת להעלות שאלות בנוגע לקשר בין האדם לארצו. בעבודה זו משתף עפרת פעולה עם המלחין חיים פרמונט ועם הרביעייה הישראלית למוזיקה עכשווית.

 

מוני יוסף יביים את "בבל" שיתוף פעולה בין המרכז לתיאטרון בעכו, יוצרים גרמנים, אוסטרים, הולנדים, יפניים ופלסטינים. "בבל", על-פי רעיון של מוני יוסף, שבויים בשיתוף עם הבמאי הפלסטיני סאמח חיג'אזי, הוא ניסיון של מחוסרי דיור להרכיב מחדש את החללית "קולומביה" ותוך כדי כך לנסות וליצור יצירה משותפת. את הטקסט כתב רועי רשקס ויועץ אמנותי להפקה הוא אמיר אוריין.

 

חוני המעגל, שעבודותיו עוררו לא מעט סערות בתולדות הפסטיבל העכואי, יעלה עם קבוצת סמרטוט את "אוריינט אקספרס", פרופיל אנתרופולוגי-פולחני של החברה הישראלית על כל גווניה, מרקמיה וחוסר ההגיון שבה.

 

סגירת מעגל נוספת תהיה למשה מלכא, שהחל את דרכו כיוצר בפסטיבל לפני עשור עם המופע "זיצלנד פרומיסלנד" שזכה בפרס אירועי החוצות לאותה השנה. מלכא שמונה לאחרונה כמנהלו של פסטיבל תיאטרון הבובות בבת-ים יעלה בעכו שתיים מיצירותיו המוטרפות ביותר – אינגלישי וזיצלנד ברחוב.

 

תואר יקיר הפסטיבל יוענק למנכ"ל תיאטרון הבימה, יעקב אגמון, מי שהיה מנכ"ל פסטיבל עכו ומנהלו האמנותי בין השנים 1992-1995. פרס הוקרה נוסף יוענק ליוסי פיטוסי, לשעבר מנהל המחלקה לתרבות ולנוער בעיריית עכו, שפעל לכינון הפסטיבל בעיר.

 

אירועים מיוחדים

 

במסגרת האירועים המיוחדים יארח הפסטיבל השנה את להקתו של הכוריאוגרף עידו תדמור, שתעלה בבכורה עולמית את המופע "מיתה, סדין וקר" ותציג במקביל במסגרת אירועי החוצות קולאז' מיצירותיו בעיבוד למוזיקת פופ. קבוצת "אורתו-דה" בניהולו של אמיר אוריין, שהעלתה בעבר במסגרת הפסטיבל את המופעים "מטרבין" ו"להיות או לא", תציג השנה יצירה חדשה בשם "המכונית" מעין חזיון עתידני אולטרה-ריאליסטי.

 

תערוכת אמנות של 23 יוצרים יהודים וערבים מתחום האמנות הפלסטית תתקיים בבזאר הטורקי בעיר העתיקה. סדנת תיאטרון רחוב לנוער ערבי ויהודי בעכו תציג את "חייכו, הנה תורם!" מופע סלפסטיק על דו-קיום.

 

פרוייקט מוזיקה קהילתי ביוזמת המועצה הבריטית לתרבות מזמן את המלחין הבריטי שון גרגורי לעבודה יוצאת דופן שנמשכה במהלך השנה האחרונה עם תזמורת הקונסרבטוריון של עכו, תזמורת הצופים הנוצרים-אורתודוכסים והצופים המוסלמים וילדי עמותת עלם (ילדים במצבי סיכון) שזהו להם מפגש ראשון עם כלי נגינה. יחד יוצרים המשתתפים תזמורת תהלוכה מעורבת שתצעד מהעיר החדשה לעיר העתיקה ותצטרף למופע הפתיחה של הפסטיבל.

 

פסטיבל עכו לתיאטרון אחר יקיים השנה לראשונה כנס יוצרים וחוקרים שיוקדש לזכרה של חוקרת ומבקרת התיאטרון ד"ר שוש אביגל.  הכנס בשיתוף עם מכללת הגליל המערבי יעלה שאלות הנוגעות למקומו של פסטיבל עכו בחיי היצירה בארץ וינסה לבדוק מחדש את מעמדו, חיוניותו ותפקידיו של התיאטרון האחר במציאות הפוליטית הישראלית. בכנס תשתתף ג'ודית מלינה, מייסדת קבוצת התיאטרון המהפכנית Living theatre שהוקמה בשנת 1951 בניו-יורק ונחשבת לאחד התיאטראות הפוליטיים בכל הזמנים. עוד ישתתפו בכנס רנה ירושלמי מייסדת "אנסמבל עתים", אמנית המופע ליני סאק, שרון אהרונסון-להבי, אמיר אוריין, איאד אלחאג', אסנת אלכביר, דפנה בן-שאול, אורי דרומר, אילן חצור, סמדר יערון ואחרים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים