שתף קטע נבחר

שגריר דרא"פ: הפסיקו כבר לחשוב שכולם נגדכם

בתגובה לדיווחים ולפיהם מתכוונת דרום אפריקה למכור אורניום לאיראן אומר שגרירה בישראל: אין הסכם כזה. אנו מתנגדים לכך שאיראן ועיראק - וגם ישראל - יחזיקו בנשק גרעיני. אני מבין את החשש הקיומי של ישראל אבל היא לא תושמד לעולם. על הביטוי "גדר האפרטהייד" הוא אומר: "יש היגיון בהשוואה הזו"

"ישראל לעולם לא תושמד. המדיניות הטיפשית הזאת לעולם לא תתממש. עליכם לצאת מהמנטליות שקשורה לעברה של ישראל ש'כולם נגדנו וכולם רוצים להשמיד אותנו'".

 

דברים אלה אמר בשיחה עם ynet שגריר דרום אפריקה בישראל, פומנקיילה גקיבה, שהכחיש את הדיווחים ולפיהם ארצו מתכוונת לסייע לתוכניות הפיתוח הגרעיני של איראן ולספק לה אורניום.

 

על פי דיווחים אלה, במסגרת ביקורו של שר ההגנה של דרום אפריקה בטהרן, הוא חתם על מסמכי הבנות עם עמיתו האיראני בעניין הגברת שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות. בדיווחים אמנם לא הוזכר במפורש נושא הסיוע לתוכנית הגרעין האיראנית, אולם פרשנים ציינו שהדבר מתבקש לאור הקשיים שעורמת הקהיליה הבינלאומית על איראן בנושא זה ומאחר שדרום אפריקה היא אחת מיצרניות האורניום הטבעי הגדולות בעולם, ובעבר אף סיפקה לישראל את החומר.

 

"דרום אפריקה איננה בעסק הזה ולעולם לא תמכור אורניום למדינות עם שאיפות גרעיניות", אמר השגריר גקיבה ל-ynet. "שוחחתי עם משרד ההגנה שלנו והסוגיה של מכירת אורניום לאיראן מעולם לא עלתה. כשאנו עורכים הסכם עם מדינה, אנו רושמים מזכר הבנות, דבר שמעולם לא עשינו עם איראן בנוגע למכירת אורניום".

 

אתה מבין את החשש הישראלי שהתעורר בעקבות הדיווחים כאילו קיימת כוונה כזאת?

 

"דרום אפריקה, באופן וולונטרי, אינה מייצרת נשק גרעיני, אז איך יתכן שנסכים למכור חומר גלם למדינות אחרות? יש לנו אמנם תחנות ייצור שמשמשות לאספקת חשמל, אך הן פתוחות לחלוטין לפיקוח של הקהילה הבינלאומית. איננו מעודדים מדינות להפיק נשק כזה, לכן גם לא נמכור זאת למדינות אחרות".

 

על פי הדיווחים הזרים שאתה וודאי מכיר, ישראל מחזיקה ביכולת גרעינית. כיצד רואה זאת דרום אפריקה?

 

"אנו אומרים לכל העולם שאנו מתנגדים לכך שאיראן ועיראק יחזיקו ביכולת גרעינית. אנו תומכים באמירה זו באותה מידה גם לגבי ישראל".

 

האם אינך עושה הבחנה בין ישראל כמדינה מבודדת במזרח התיכון, לבין יתר מדינות ערב, שחלקן עוינות אותה ובמוצהר מעוניינות בהשמדתה?

 

"העניין העיקרי כאן הוא החשש הקיומי לישראל. אני בהחלט מזדהה עם זה, אך אין מדינה בקרב מדינות ערב שמחזיקה ביכולת להשמיד את ישראל. כשהן ניסו, הן נכשלו. אנו מכירים את ההיסטוריה של מלחמות ישראל. המחשבה לרצות להשמיד את ישראל אינה נכונה מבחינה מוסרית. זה גם לעולם לא יקרה".

 

אתה מביע ביטחון שדבר כזה לעולם לא יקרה, אך איראן תומכת בהשמדת ישראל כמדיניות מוצהרת. 

 

"המדיניות הטיפשית הזאת לעולם לא תתממש. ישראל לעולם לא תושמד. עליכם להתקדם ולצאת מן המנטליות שקשורה לעבר של ישראל, 'שכולם נגדנו וכולם רוצים להשמיד אותנו'. אנו מעוניינים לעודד את ישראל לנטוש את המדיניות הזאת ולעבור לחיות חיים נורמליים".

 

ובנושא אקטואלי אחר – גדר הביטחון, שהצד הפלסטיני מכנה אותה "גדר האפרטהייד". אתה וודאי מכיר את ההשוואה הזו. האם אתה מקבל אותה?

 

"בישראל יש מי שטוענים שהגדר היא זמנית ושהיא נועדה למנוע פיגועי טרור. אינני יכול לטעון שמי שאומר זאת משקר. אבל אני כן טוען שאם היא אכן גדר ביטחונית, מדוע אינכם בונים אותה בשטח ישראל?"

 

ולעצם ההשוואה?

 

"הייתי מעדיף את ההשוואה של הגדר לחומת ברלין. הנושא הוא מאבק בין דתי בין יהודים למוסלמים יותר מכל דבר אחר. באופן אישי, אינני מבין מדוע בני אדם צריכים לבנות חומה ביניהם, עם החלשים בצד אחד והחזקים בצד האחר. זה מגיע למצב שזה מזכיר את ההפרדה בדרום אפריקה בין שחורים ללבנים ובין אחים, כשהחזקים מצד אחד והחלשים מצד שני. זה הופך לחומה כזאת. יש היגיון בהשוואה. אך אינני מבין, אני כאן כבר חודש וקשה לי מאוד, עדיין, להבחין בין יהודים לערבים".

 

מה יש לעשות לדעתך כדי לפתור את הקונפליקט?

 

"על המחבלים להפסיק לבצע פיגועים, על ישראל להפסיק להרוס בתים ואז צריך לדבר ולדבר ולדבר עד למציאת פתרון". 

 

בישראל טוענים שאין עם מי לדבר ובוודאי שלא עם ערפאת. 

 

"כל עוד הוא המנהיג הנבחר, לא ניתן לבודד אותו וצריך לתת לעם הפלסטיני להחליט. בישראל כולם שונאים אותו. הוא נחשב ממש שטן כאן. עדיף לשאת ולתת עם השטן מאשר עם מי שאינך מכיר בכלל. אתם יודעים את כוחו ואת חולשותיו. מדוע אינכם מדברים עם האדם הזה?"

 

התחלת את כהונתך בישראל לפני כחודש. אתה מאמין שבסוף הקדנציה שלך יימצא פתרון לסכסוך?

 

"אני אדם של אמונה חזקה. נהוג לומר 'בימינו אנו אמן', אז כך גם אני. נתפלל שיהיה שלום בימינו אנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות שגרירות דרום אפריקה
השגריר גקיבה. "צריך לדבר ולדבר ולדבר"
באדיבות שגרירות דרום אפריקה
צילום: איי אף פי
טיל "שיהאב 3" איראני. יכול לשאת ראש נפץ גרעיני
צילום: איי אף פי
מומלצים