שתף קטע נבחר

העבודה: בעקבות תבוסת שרון - נערכים לבחירות

יום לאחר ועידת הליכוד, התקיימה ישיבה טעונה בלשכתו של פרס. בסופו של דבר הוחלט להפסיק את המו"מ עם הליכוד, אך לא לפרק את צוות המו"מ הקואליציוני. ח"כ מצנע: "אבסורד שאנחנו צריכים לחשוב על ישיבה באותה ממשלה עם עוזי כהן ועוזי לנדאו ולכן ראש הממשלה יצטרך לקבל את ההחלטות ואז נראה מה יהיה"

בעקבות תבוסת שרון: מפלגת העבודה החליטה הבוקר (יום ה') להפסיק את המשא ומתן הקואליציוני עם הליכוד ולהיערך לבחירות. כך הוחלט בפגישה של צוות המשא ומתן של המפלגה שנערכה במשרדו של יושב ראש העבודה, חבר הכנסת שמעון פרס.

 

הישיבה בלשכתו של פרס היתה טעונה כאשר ח"כ בנימין בן אליעזר הוביל קו תקיף שדרש את פירוק צוות המו"מ לחלוטין והפסקת כל המגעים עם הליכוד. אולם ח"כ פרס, ח"כ רמון וח"כ מצנע סירבו לדרישה ובסופו של דבר הוחלט שלא לפרק את צוות המו"מ.

 

ח"כ מצנע אמר ל-ynet בתום הפגישה: "אם ראש הממשלה יקרא לנו למו"מ – נבוא ולמרות זאת המדינה נמצאת היום בצומת דרכים קשה מאוד וכל אזרח בישראל שואל את עצמו האם יש ממשלה בירושלים. זה אבסורד שאנחנו צריכים לחשוב על ישיבה באותה ממשלה עם עוזי כהן ועוזי לנדאו ולכן ראש הממשלה יצטרך לקבל את ההחלטות ואז נראה מה יהיה".

 

בפגישה דרש אחד מחברי הכנסת להודיע על פירוק הצוות אולם פרס לא הסכים וכך גם חיים רמון.

 

הערב בשעה 20:00 צפוי פרס לערוך מסיבת עיתונאים מיוחדת בבית מפלגת העבודה בתל אביב שם הוא צפוי למסור הודעה מיוחדת.

 

מוקדם יותר קראה ח"כ דליה איציק ליו"ר העבודה, ח"כ שמעון פרס, ויושב ראש שינוי, השר יוסף לפיד, לתאם ביניהם מועד לקיום בחירות חדשות. זאת, בעקבות תוצאות ההצבעה בליכוד.

 

גם חבר הכנסת אפרים סנה ומתן וילנאי קראו למפלגתם להפסיק את המשא ומתן הקואליציוני עם הליכוד ולהיערך לבחירות חדשות. ח"כ מתן וילנאי אמר: "לאור תוצאות ההצבעה אין מה לדבר עם הליכוד". בנוסף, קרא וילנאי להקדים את מועד הבחירות הכלליות בכנסת ואת הבחירות לתפקיד היו"ר הקבוע של מפלגת העבודה.

 

אתמול הביעה ועידת הליכוד אי אמון בראש הממשלה, כשהצביעה ברוב גדול בעד הצעתו של השר עוזי לנדאו שלא לצרף את העבודה לממשלה. בעד הצעת השר לנדאו, מנהיג "המורדים" הצביעו 843 צירים, מול 612 בלבד שהתנגדו לה. בעד הצעת ראש הממשלה "לקיים מו"מ קואליציוני עם כל מפלגה ציונית" הצביעו 760, לעומת 765 מתנגדים.

 

שרון יכול להתנחם בעובדה שבקלפי, בהיכל התרבות בת"א, בה הצביעו השרים והח"כים, אשר אמורים לאשר את הרכב הקואליציה העתידי, הוא השיג רוב: 24 מחברי הסיעה תמכו בהצעתו, לעומת 11 שהתנגדו לה. בעד הצעתו של השר עוזי לנדאו, שלא לקיים מו"מ עם העבודה, הצביעו 15 מחברי הסיעה, לעומת 19 שבחרו להתנגד.  

 

הוועידה נכפתה על שרון בניגוד לרצונו, בעקבות פנייה של מחנה "המורדים" לבית-הדין של התנועה. "הישיבה הזאת תכריע כיצד ייראה הליכוד בעיני העם", אמר שרון. "עיני העם נשואות לכאן כדי לדעת מה שאני כבר יודע - שאפשר לסמוך על הליכוד בהחלטות הגורליות למדינה". הוא לא הותיר מקום לספק: גם אם הפסיד בהצבעה, ימשיך בתוכניותיו - כפי שעשה גם לאחר התבוסה הצורבת במשאל המתפקדים על תוכנית ההתנתקות.

צילום: תומריקו

 

"לקחת הכרעות" 

 

"יש רגעים בחיי אומה בהם היא חייבת לקבל החלטות קשות. מדינת ישראל הגיעה אל הרגע הזה", אמר ראש הממשלה בנאומו. 

 

"הליכוד, שהוחרם בעבר, תמיד הוביל אחדות. אני דורש היום אחדות בליכוד ובעם", אמר שרון. "לא נקבל שום פסילה והחרמה, לא אישית ולא מפלגתית. אנחנו צריכים להכריע האם הליכוד מונהג בשיקול דעת ובאחריות, או בידי אופוזיציה קיצונית ומרדנית. יש קבוצה שלא מפסיקה לתקוף את הממשלה ואותי אישית", אמר שרון, ש"סגר חשבון" גם עם כמה משריו.

 

הוא הבהיר: "הליכוד יקיים מו"מ עם כל מפלגה ציונית, על בסיס קווי היסוד של הממשלה הנוכחית. אני רוצה להדגיש: זה כולל את המפלגות החרדיות".

 

שרון הדגיש: "אני שומע קולות נוראיים של פסילות והחרמות, קולות של סרבנות, שקוראים לאלימות נגד חיילים, שוטרים וגם נגדי. זה עלול להוביל למלחמת אחים. זה עלול להוביל לפירוד ופילוג בליכוד. אנחנו צריכים להשמיע מתוך הליכוד קול אחר, חזק וברור - הקול הלאומי, הקול האחראי, הקול האמיתי של הליכוד. זה הקול של מנחם בגין זכרונו לברכה, שמנע מלחמת אחים ערב הקמת המדינה והנהיג לאחדות ערב מלחמת ששת הימים".

 

לנדאו: מצפצפים עלינו 

 

לפני נאומו של ראש הממשלה ניסו בזה אחר זה ארבעה נציגים מכל צד - תומכי האחדות ומתנגדיה - לשכנע את צירי הוועידה. "מצפצפים עלינו בגדול פעם אחר פעם", אמר השר עוזי לנדאו, מנהיג "המורדים", שביקש מהצירים "לא לענות אמן לשרון". החריף מבין הנואמים היה, כרגיל, ח"כ דוד לוי. "נוכיח קבל עם ועולם כי לעמדה הלאומית יש רוב עצום בעם ובכנסת", אמר, והוסיף כי הליכוד מסוגל להקים קואליציה יציבה עם 70 ח"כים, ללא העבודה ושינוי.  

 

ח"כ מיכאל איתן מנה את עברו המפואר של ראש הממשלה "פורץ הגבולות ואבי ההתיישבות", וביקש ממנו: "הפעם אל תהיה בולדוזר, דרושה עדינות. במי אנחנו מורדים? אנחנו אחריך בעיניים עצומות, אבל מקווים שאתה לא הולך בעיניים עצומות, תוך פגיעה בשותפות ההיסטוריות ובסיכויי הליכוד העתידיים". איתן קרא לחדש את מוסדות הליכוד וביקש מהצירים: "אל תגידו כן לשרון באופן אוטומטי, מתוך חוסר נעימות כלפיו". לעומתו, ח"כ רוני בר-און ביקש מהחברים "לא לנפץ את החלום שלכם ושלנו". ואילו השר גדעון עזרא תהה: "במה שינוי וש"ס עדיפות על העבודה?"  

 

"העבודה היא גוויה מתה ואסור לנו להחיות אותה", השיב לו סגן השר מיכאל רצון. השרה לימור לבנת, בצד התומכים בשרון, ביקשה מהחברים שלא לפסול אף מפלגה ולסמוך על ראש הממשלה בניהול המו"מ. "בכל פעם שהמחנה הלאומי לא ניצב מאוחד - הוא הפסיד את השלטון", הזהירה. 


פורסם לראשונה 19/08/2004 08:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פרס. יכנס מסיבת עיתונאים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מצנע. "זה אבסורד שצריך לשבת עם עוזי כהן"
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
איציק. לתאם עם טומי בחירות
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: תומריקו
שרון. "יצפצף" על המוסדות?
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
ועידת הליכוד. הסערה
צילום: תומריקו
מומלצים