שתף קטע נבחר

הישג לתלמיד ישראלי בתחרות בינ"ל בתחום המים

רון נוימן, תלמיד תיכון בן 18 מרמת גן, פיתח בקטריות מהונדסות שמסוגלות לזהות הרעלה במים, וזכה בציון לשבח מנסיכת הכתר השבדית בתחרות בינלאומית שהתקיימה בשבדיה. נוימן ל-ynet: "זה כבוד גדול. עם הפיתוח שלי אפשר יהיה להילחם בטרור ביולוגי. המורה שלי כבר מחכה שאזכה בפרס נובל"

עוד לפני המדליה באתונה - הישג בשטוקהולם: רון נוימן, בן 18, תלמיד בית הספר אוהל שם ברמת גן זכה ביום רביעי בציון לשבח מנסיכת הכתר השבדית, בתחרות פרס המים הבינלאומית לנוער שהתקיימה בסוף השבוע.

 

בתחרות, שנערכה בחסות נסיכת הכתר, התמודדו נציגים מ-26 ארצות. בפרס הראשון זכו תלמידים יפנים, לאחר שהשופטים התלבטו בינם לבין נוימן. לבסוף החליטו השופטים להעניק לו ציון מיוחד לשבח על פיתוח מיוחד בתחום זיהוי הרעלות מים. היפנים, אגב, ייצרו דשן שלא מזהם מי תהום.

 

נוימן פיתח בקטריות מהונדסות שמסוגלות לזהות הרעלה במים באמצעות חלבון ששובט ממדוזה. הרעיון הוא, מסביר נוימן, שכאשר החיידקים מזהים שינוי בסביבתם ניתנת פקודה לייצר את החלבון הזוהר ששובט מהמדוזה וכך, באמצעות מדידה שמתבצעת על ידי מצלמה מיוחדת, ניתן לזהות את ההרעלה.

 

נוימן אמר ל-ynet משטוקהולם: "אני ממש מאושר, זה כבוד גדול. הצלחתי לייצג בתחרות הזאת את ישראל והעובדה שקיבלתי את הפרס היא סגירת מעגל בשבילי. זו הכרה בעבודה הקשה שעשיתי כשהתחלתי את המחקר בגיל 15.5. זה מחקר שיכול לעזור גם למדינות עולם שלישי ללא כסף לבניית תשתית של מעבדות לכיוונים מדהימים ופורצי דרך. בעוד שלוש-ארבע שנים זה יכול להפוך גם לכלי מסחרי שיהיה גם רלוונטי לטרור ביולוגי, כמו הרעלת מים באמצעות גז עצבים, למשל".

 

סא"ל פטריק ביתן, האחראי בחיל הרפואה על ההיערכות למקרה של הרעלת מים בטרור, ליווה את נוימן במחקר, ואף נסע עמו לתחרות.  כמו כן, הצטרף נוימן למחקר של פרופ' שמשון בלקינד, ראש המחלקה למדעי הסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים, ש"בוודאי ימשיך לפתח את הנושא", אמר נוימן.

 

תמשיך בפעילות מדעית?

 

"אני מתגייס בעוד חמישה שבועות, כך שזמן למחקרים יהיה לי רק כשאשתחרר ואחרי הצבא אני מעוניין ללמוד רפואה, מיקרוביולוגיה או ביו אינפורמטיקה. המורה לביולוגיה ששלחה אותי לתחרות הזאת, כרמלה בן צבי, אמרה שהיא מצפה להיות מוזמנת בעתיד גם לטקס פרס נובל. מוקדם להגיד אם זה יקרה ויש עוד זמן אבל אני בהחלט מקווה". 

 

איש השגרירות, רן יעקובי, התקשר לארץ לאמו של רון, ובירך אותה על הזכייה בשם השגרירות. בשגרירות ובקרב מלוויו של נוימן הביעו תמיהה על כך שבהודעה שהוצאה אתמול לעיתונות מטעם חבר השופטים, הוזכרו וצולמו רק הזוכים היפנים, ואילו נוימן לא זכה לכל אזכור.


פורסם לראשונה 19/08/2004 21:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: siwi
נוימן מקבל את הפרס מנסיכת הכתר
צילום: siwi
צילום: siwi
נוימן (מימין). "המורה רוצה פרס נובל"
צילום: siwi
מומלצים