שתף קטע נבחר

איראן: לא נשב ונחכה שיתקפו אותנו

שר ההגנה האיראני הזהיר בראיון ל"אל ג'זירה", כי איראן תשקול יציאה במתקפת מנע, אם תחוש שארה"ב או ישראל מתכוננות לפגוע במתקניה הגרעיניים

"לא נשב בחיבוק ידיים לחכות שמישהו יעשה לנו משהו". כך הזהיר היום (יום ו') שר ההגנה האיראני, עלי שמאחני, בראיון לתחנת הטלוויזיה "אל ג'זירה", כשנשאל מה יעשה אם ישראל או ארה"ב יפתחו בתקיפה נגד מתקניה הגרעיניים.

 

"יש מנהיגים צבאיים באיראן שסבורים כי מתקפת מנע שארה"ב מדברת אליה, אינה אמצעי שרק ארה"ב יכולה לנקוט בו", הוסיף שמאחני. "כל תקיפה נגד המתקנים הגרעיניים שלנו, תוגדר כתקיפה נגד איראן, ונגיב עליה בכל עוצמתנו".

 

לאחרונה ביצעה איראן ניסוי בטיל מסוג "שיהאב 3". פרשנים במערב אמרו שהניסוי בא בתגובה לניסוי הישראלי של טיל החץ, ותכליתו להפגין לעולם שגם איראן אינה שוקטת על שמריה בכל הקשור להגנה אווירית או מתקפת מנע. 

 

איראן, הסבירו הפרשנים, מודאגת מאפשרות של תקיפה ישראלית או אמריקנית נגד המתקנים הגרעיניים שלה, לאחר שבמערב נרמז כי האפיקים הדיפלומטיים בכל הקשור להתנגדות לפיתוח הגרעיני האיראני מוצו, ויתכן שיש לפעול בדרכים אחרות. 

 

בחודש שעבר נשאל מזכיר המדינה האמריקני קולין פאוול בעניין האפשרות שארה"ב תפעל באיראן ואמר: "הנשיא בוש הבהיר שהוא אינו מסיר שום אופציה מהשולחן". דיפלומטים וגורמי ביטחון מעריכים שתקיפות נגד מתקניה הגרעיניים של איראן יעכבו, אבל לא יוכלו למגר לחלוטין את תוכנית הגרעין שלה. 

 

החשש במערב, בעיקר בארה"ב, הוא שטענותיה של איראן כאילו מתקניה הגרעיניים מיועדים לשימושים אזרחיים שקרית, ומטרתה האמיתית היא השגת נשק גרעיני. חשש זה התגבר כשאיראן הודיעה כי היא חוזרת לייצר לייצר צנטריפוגות להעשרת אורניום ובעקבות חתימה על הסכם הבנות עם דרום אפריקה, שעל פי הדיווחים כולל סעיף בנושא אספקת אורניום טבעי.

 

אתמול אמר תת-מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון בולטון, כי איראן הודתה שהכורים הגרעיניים שלה אינם מיועדים למטרות שלום. לדבריו, איראן הודיעה לנציגים רשמיים מבריטניה, גרמניה וצרפת, כי מרגע שתצליח להדיג אורניום מועשר, ככל הנראה בעוד כשנה, היא תוכל תוך שלוש שנים לייצר נשק גרעיני.

 

"ההצהרות האיראניות הללו מוכיחות שהם שיקרו בהודעותיהם הפומביות, לפיהן תוכנית הגרעין שלהם מיועדת רק למטרות שלום", אמר בולטון.

 

על פי ההערכות, וושינגטון צפויה לדרוש ממועצת הביטחון של האו"ם לפעול נגד איראן, אם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בווינה תחליט לגנותה בישיבתה המיוחדת ב-13 בספטמבר.

 

לדברי בולטון, ממשל בוש ימשיך לעשות שימוש בדיפלומטיה כדי לנסות ולמנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני, "אולם אין כל סימן שהיא או צפון-קוריאה החליטו ללכת בדרכה של לוב ולזנוח את תוכניותיהן המסוכנות". אם הדיפלומטיה תיכשל, מציע תת-מזכיר המדינה לבודד את איראן מן הקהילה הבינלאומית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שר ההגנה שמחאני
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
כור גרעיני באיראן (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים