שתף קטע נבחר

הצתת המרכז היהודי בפאריז: "הגיע הזמן לעזוב"

"כל יהודי שיש לו ילדים יודע שצריך לעזוב את צרפת... אין מנוס מזה. בסופו של דבר כולם יצטרכו לעזוב". כך אומר ל-ynet אחד מחברי הקהילה היהודית בפאריז, המשמש כאחד ממנהלי המרכז היהודי שהוצת הלילה על ידי אנטישמים. למרות שלל הגינויים מבכירים צרפתיים, אין שום פעולה נגד האנטישמים, הוא אומר. גורמים ישראלים בפאריז: יש כאן בעיה חברתית קשה

תחושות קשות בקרב אנשי הקהילה היהודית בצרפת בעקבות הצתת המרכז היהודי הקהילתי בפאריז הלילה (יום א') על ידי אנטישמים. בקהילה יש בכירים שאומרים בגלוי: הגיע הזמן לעזוב את צרפת.

 

גורמים בקהילה סיפרו ל-ynet על ההצתה כי בסביבות 3 בלילה הבחינו שכנים בעשן המיתמר מדלת בית הכנסת וקראו למשטרה. השוטרים הגיעו יחד עם מכבי האש וכיבו את השריפה. בתחילה לא היה ברור האם מדובר בהצתה או בתקלה בחשמל.

 

אחר כך, כשעלה האור, ראו את כתובות הנאצה על האבנים: "מוות ליהודים", "העולם יהיה טהור יותר ללא יהודים", "יחי האיסלאם" ואת צלבי הקרס שצוירו במקום. אז, נעלם הספק.

 

סרז' בן חיים, אחד מהמנהלים של המרכז הקהילתי, מתגורר כבר 13 שנים בצרפת, מתוכן 7 שנים עובד במרכז שהוצת. "כל הבוקר היינו שם", הוא מספר ל-ynet, "כל האישים הבולטים של צרפת הגיעו: ראש עיריית פאריז, מפקד המשטרה של העיר, ראש הממשלה רפראן, הרב הראשי של פריז, רב הקהילה..."

 

ואכן, היו גינויים חריפים: נשיא צרפת, ז'אק שיראק, הבהיר: "אני רואה בחומרה את האירוע ושולח את תמיכתי לחברי הקהילה היהודית". ראש עיריית פאריז, ברטרנד דה-לנואה, התייחס לאירוע ואמר כי "זה מקרה מזעזע, כתובות אנטישמיות מסוג זה הן פשוט מבחילות".

 

אבל לבן חיים יש דווקא מסקנות עגומות מההתגייסות של הבכירים. "הצרפתים לא רוצים שיחשבו שהם אנטישמים", הוא אומר, "אז כולם מוכנים להגיע ולדבר אחרי אירועים כאלה ולגנות אותם, כי הם חושבים שככה זה ייעלם, כאילו זה לא היה. לראש הממשלה היה כל כך חשוב להגיע עד שהוא הגיע למקום במסוק. אבל ההרגשה שלנו היא שלממשלה אין פתרונות להציע. הם מגנים את האירועים האנטישמיים באופן מילולי - אבל אין משהו מעשי".

 

הוא מוסיף: "דיברנו עם ראש הממשלה רפראן כשהוא הגיע והעלינו את הנושא. אנחנו יודעים שהכוח של האנטישמים נובע מהחולשה של השלטון. הם מדברים יפה - אבל מעשים אין".

 

הוא מספר על שתי דוגמאות שאירעו לאחרונה: "לפני כמה חודשים שני תלמידים ערבים הרביצו לתלמיד יהודי בבית הספר וקיללו אותו. לפי החוק צריך לסלק אותם ולקנוס אותם, אבל בסופו של דבר ארגון הורים גויים הלכו לבית הספר, דיברו איתם והחזירו את הילדים. שלשום הרביצו לנהג אוטובוס יהודי, שהסיע ילדים מישראל ליורודיסני, ובגלל שהוא הגיב והיכה בחזרה את התוקפים, אמרו שזו מריבה ולא אירוע אנטישמי".

 

המסקנה של בן חיים קשה: אולי הגיע הזמן לעזוב את צרפת, הוא אומר, ומספר ששבע משפחות עוזבות בקרוב את הקהילה. חמש עוברות לארה"ב, אחת לקנדה ואחת עולה לישראל. "כל יהודי שיש לו ילדים יודע שצריך לעזוב את המדינה. לפני כמה שנים, השאלה הייתה אם לעזוב או לא - ועכשיו השאלה היא מתי... אין מנוס מזה. בסופו של דבר כולם יצטרכו לעזוב".

 

הוא מוסיף: "יש פה מציאות דמוגרפית שבה הערבים הם קרוב ל-10 מליון. לפני 40 שנה היו 300 אלף. תוך 10 שנים יהיו 20 מליון. בצרפת יש 500 אלף יהודים, ובקהילה שלנו כ-7000. צרפת החדשה, המוסלמית, לא תיתן לנו לחיות בשקט. אין שבת בבתי כנסת שהאנשים לא מדברים על לעזוב. גם אני עומד לעזוב את צרפת ולחזור לישראל, בתחילת 2005. שני הילדים שלי - בשנות ה-20 לחייהם - גרים בישראל. הם עזבו אחרי שלא יכלו יותר לגור בצרפת".

 

 "בעיה חברתית קשה"

 

גורמים ישראלים בפאריז אומרים ל-ynet: "מדובר בתופעה קשה ולא נעימה.

להיות יהודי בצרפת היום זה דבר קשה. קשה להזדהות כיהודי בגלל החשש לביטחונך. עם זאת, צרפת מטפלת בכל החומרה והתוקף באירועים האנטישמיים. עד כה כבר הגיבו ראש העיר, מפקד המשטרה בפאריז, וגם לשכתו של שיראק הוציאה הודעת גינוי. קיימת בעיה חברתית קשה שלא ניתן לפתור בין-לילה, והיא הסיבה לאירועים החוזרים ונשנים".

 

שר החוץ סילבן שלום אמר היום בעקבות האירוע: "אנו מביעים את דאגתנו העמוקה נוכח ההתקפה האנטישמית הנבזית שאירעה בצרפת. אנו מבקשים לחזק את הקהילה היהודית ומעריכים את המהירות בה פעלו שיראק והשלטונות בצרפת. אנו מקווים שיפעלו בצורה תקיפה כנגד התופעה הזאת".

 

יו"ר הסוכנות היהודית, סלי מרידור, אמר הערב: "על מערכת המשפט הצרפתית לשנות גישתה ולפעול בתקיפות נגד האנטישמיות".

 

בעקבות האירוע האנטישמי בפאריז קרא סלי מרידור לצרפת "לפעול בתקיפות הלכה למעשה נגד הפורעים האנטישמים ההופכים לסיוט את חייהם של רבים מיהודי צרפת".

 

מרידור ציין בחיוב את הכרזותיה של ממשלה צרפת נגד האנטישמיות, אך טען: "אין בכך די:

על מערכת המשפט בצרפת לשנות גישתה ולפעול בתקיפות לענישה מרתיעה וחסרת פשרות כלפי מבצעי הפשעים, ללא זאת עלולה התופעה להמשך ואף להתגבר", לדבריו. 


פורסם לראשונה 22/08/2004 15:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הכניסה למרכז, שעלתה באש הלילה
צילום: רויטרס
סרז' בן חיים. לעזוב
צילום: איי אף פי
ראש העיר דה לנואה מבקר במרכז. מזועזע
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
שיראק. גינה
צילום: איי פי
צילום: דן בלילטי
שלום. דאגה עמוקה
צילום: דן בלילטי
מומלצים