שתף קטע נבחר

פשרה מפא"יניקית: המו"מ "נגמר" בלי פירוק הצוות

בכירי העבודה הגיעו לנוסחת פשרה, לפיה המו"מ עם הליכוד "הסתיים ואיננו עוד" - ללא הכרזה מפורשת על פירוק צוות המו"מ. כבל מאוכזב: "רוח הקרב החזיקה יום אחד, זה פתרון מפא"יניקי טיפוסי". ישיבת הלישכה הייתה סוערת. פרס: "לא התבזיתי, מי שמעדיף את המפלגה על המדינה מבזה עצמו". בן-אליעזר: רוצה לרוץ? תתמודד

פשרה מפא"יניקית טיפוסית: לאחר שהמתיחות בין יו"ר העבודה לח"כים ה"מורדים" טיפסה לשיאים חדשים, נמצאה הערב (יום ד') הנוסחה שתאפשר לכל הצדדים לרדת מהעץ.

 

לפי ההצעה החדשה, שמקובלת הן על שמעון פרס והן על שאר הבכירים, המו"מ עם הליכוד "הסתיים ואינו קיים עוד". מנגד, הסעיף שהיה כה חשוב ל"מורדים", לפיו צוות המו"מ יפורק כבר עתה, נעלם באורח פלא מן ההצעה - בעיקר כדי לאפשר לפרס מוצא של כבוד.     

 

"בתור יושב ראש המפלגה אני מעוניין לשמור על אחדותה", אמר היו"ר בתום ישיבת הלישכה, שכונסה בעקבות הסערה הפוליטית. "כל אופוזיציה צריכה להתכונן לבחירות. לפי דעתי, אין סיכוי לבחירות מוקדמות כעת. שרון מנסה לעשות רב במחנהו כדי לבצע את המדיניות שלנו. לא ניהלתי איתו מו"מ בימים האחרונים ואני מודע למצבו".

 

לא כולם שבעי רצון מן הנוסחה הגואלת, אותה הגה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג. "הפשרה שהתקבלה אינה מקובלת עלי", הגיב ח"כ איתן כבל, מראשוני המתנגדים לממשלת אחדות בראשות שרון. "אני מאוכזב מחבריי שהצליחו להפגין רוח קרב ליום אחד בלבד. ברגע המכריע הם בחרו להתחמק מהנושא העיקרי - בחירת יושב ראש קבוע למפלגה והיערכות לבחירות כלליות".

 

כבל הוסיף כי "ההחלטה שהתקבלה הינה פשרה מפא"יניקית טיפוסית, שבטח לא תוביל אותנו חזרה להנהיג את המדינה". 

 

פרס: לא התבזיתי

 

לישכת העבודה התכנסה הערב כדי לדון בהודעת היו"ר בעניין ההערכות להקדמת הבחירות. בניגוד לעמדתם של רוב בכירי המפלגה, פרס לא הורה על פירוק צוות המו"מ עם הליכוד. אך מה שבאמת הרגיז את חבריו למפלגה, הייתה הודעתו לפיה הוא היו"ר עד סוף 2005 - ולכן הוא המועמד לראשות הממשלה. פרס אמנם הבהיר מאוחר יותר כי תהיה התמודדות פנימית, אולם הרוחות לא נרגעו - שכן בתחילה הבטיח שלא יתמודד כלל.

  

הבוקר נועד פרס עם אחד היורשים הפוטנציאליים, בנימין בן-אליעזר, שניסה לשכנעו לתמוך בהצעת ההחלטה שלו ושל מתן וילנאי ואפרים סנה. הפגישה "התפוצצה" בצעקות רמות בין השניים, ובעבודה אמרו כי בן-אליעזר יצא ממנה "נרגש מאוד".

 

בפתח הישיבה נשא היו"ר דברים. הוא דחה בתוקף את הביקורת שנמתחה עליו, לפיה התבזה מול שרון והליכוד. "מי שמעדיף את טובת המפלגה על טובת המדינה, מבזה רק את עצמו", אמר.

 

פרס, שקיים שיחות עם כל חברי הלישכה, תקף את אנשי הליכוד, מתנגדי ההתנתקות: "הם מסכנים את עתידה של המדינה, זה לא איזה משחק ילדים. מה הם מציעים שנעשה? נחכה עד שיהיה רוב לערבים? שתיפסק מדינת ישראל? שאיראן יהיה לה מה שיהיה לה? יש רוב בעם, גם אם אנחנו מיעוט בכנסת, וחובתנו להמשיך בדרכנו ההיסטורית מתוך תחושה עמוקה ורצינית של היעדר זמן".

 

"אני יודע שהבחירות יהיו ב-2006", אמר פרס. "הייתי מעדיף שיהיו קודם, אבל אני רואה בלוק בכנסת נגדן. המפלגה צריכה להיערך לבחירות. אנחנו צריכים לנווט, להמשיך בדרך הנכונה והצודקת של מפלגת העבודה".

 

על עתידה של מפלגת העבודה לאחר ההתנתקות, אמר היו"ר: "גם אם נצא מעזה יהיה מאבק אימתני על יהודה ושומרון והמדינה הפלסטינית, ואז יהיה מאבק עוד יותר קשה. אני גם מנבא שאין שום סיכוי שהתוכנית הכלכלית התאצ'ריסטית של ביבי תצליח. היא לא תצליח, היא תפלג את העם, לא תקטין את העוני או האבטלה. יהיה גם קרב על עתיד הנגב והגליל, על מתן שוויון לכל אזרחי ישראל – יהודים, ערבים, דרוזים וצ'רכסים".

 

ח"כ בן-אליעזר קרא בישיבה לקבוע תאריך לבחירות מקדימות. "בואו נלך על תאריך מוסכם לפריימריז לראשות המפלגה, שצריכה לכוון רק לניצחון. אנחנו יכולים לעשות את זה". ברומזו לפרס, הוסיף: "אם אתה רוצה להיות יו"ר, תקדים את הבחירות ותתמודד". גם ח"כ אופיר פינס קרא "להיערך לבחירות על כל המשתמע מכך". לדבריו, "הבעיה היא עקרונית ולא אישית". עוד אמר פינס: "הליכוד השפיל אותנו והעביר אותנו ויה דולורוזה שאפילו ישו לא עבר". 

 

"המוסד המרכזי של הליכוד פסל אותנו וזאת טריקת דלת עבורנו", אמר אפרים סנה. "יש אצלנו חברים שמצפים לפנייה משרון ואנחנו אומרים שהמשא ומתן הסתיים, ואם תהיינה התפתחויות אנחנו נבחן אותן".

 

עמרם מצנע הציע לחבריו פשוט להירגע: "אנחנו בטירוף מערכות. מה קרה, עוזי כהן הפחיד אותכם? נהיה שבויים בידיים שלו?" הוא תקף: התקנאנו במופע האימים של הליכוד מיום רביעי, וגם אנחנו רוצים מופע אימים משלנו ביום רביעי".  

 

אברהם (בייגה) שוחט תקף את מצנע: "אתה היחיד ששינית את דעתך. ישבתי שעות על גבי שעות כדי לשנות את דעתך על ממשלת האחדות ואתה ניסיתי לשנות את דעתי. עכשיו אתה זה ששינה את דעתו. אני עדיין תומך באחדות ובהתנתקות כי זהו מהלך היסטורי, אבל אי אפשר להתעלם ממה שאירע בוועידת הליכוד. זה לא מיעוט זניח, זה לב ליבו של הליכוד: לבנת, הנגבי, ביבי. אי אפשר להתעלם מזה".

 

ארבע הצעות

 

בתחילת הערב עוד נראה היה שיועלו ארבע הצעות בפני חברי הלישכה: בן-אליעזר וחבריו הציעו להודיע על "סיום תפקידיו של צוות המו"מ עם הליכוד, וחידושו בהתאם להחלטת הלשכה, אם ישתנו התנאים". עוד נאמר בהצעה כי "לאור המצב הקיים, בחירות כלליות הן המוצא היחיד, והעבודה צריכה להיערך לאפשרות זו ללא דיחוי. במקביל, הסיעה בכנסת תתמוך בהתנתקות".

 

לפי הצעתם של פרס ודליה איציק, צוות המו"מ לא יפורק אך המפלגה אכן תתחיל להיערך לבחירות. יו"ר העבודה מבהיר כי הוא לא מעוניין להיראות כמי ש"פוצץ" את המו"מ עם שרון.

 

ההצעה השלישית היא של עמרם מצנע, ובמסגרתה: העבודה תומכת בהתנתקות, תשקול להצטרף לממשלת חירום ללא תיקים - אם תהיה פנייה מצד הליכוד, ותתחיל בהיערכות לבחירות ללא דיחוי. מצנע מסביר כי פירוק צוות המו"מ או הישארותו במתכונת הנוכחית אינם מפריעים לו, וכי מבחינתו, ניתן לפרקו כבר כעת ולהרכיבו מחדש בעת הצורך.

  

לאברהם שוחט הייתה צעה משלו: המו"מ עם הליכוד יוקפא, ורק אם ראש הממשלה יוכיח שיש לו רוב להכנסת מפלגת העבודה לממשלה - יובא חידוש המגעים להחלטת הלישכה. במקביל, לאור הודעתו של יו"ר המפלגה כי יש לפעול בנחרצות להקדמת הבחירות, המפלגה תפעל ללא דיחוי בהכנות לקראתן.

 

בסופו של דבר, הועלתה להצבעה רק הצעה אחת - אותה נוסחת פשרה, שהייתה מקובלת על פרס ועל "המורדים".  

 


פורסם לראשונה 25/08/2004 17:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
לא משחק ילדים. פרס
צילום: טל כהן
צילום: שאול גולן
רוצה? תתמודד. בן-אליעזר
צילום: שאול גולן
צילום: אתר הכנסת
רוצים מופע אימים. מצנע
צילום: אתר הכנסת
צילום: אתר הכנסת
מושפלים יותר מישו. פינס
צילום: אתר הכנסת
מומלצים