שתף קטע נבחר

איש הקשר ל"חפרפרת": היועץ המדיני בשגרירות

השבועון "ניוזוויק" מגלה כי ה-FBI עקב תחילה אחר בכיר בשגרירות ישראל בוושינגטון, נאור גילון, ורק לאחר שזה נועד עם פרנקלין הושם מעקב גם עליו. משרד החוץ בירושלים בדק ומצא: המגעים שקיים גילון היו "ברשות ובסמכות". היום הוא אמור לשוב לארה"ב בתום חופשת קיץ

פרשת החפרפרת דועכת או מסתעפת? הבוקר (יום ב') נודע כי המעקב הראשוני שביצע ה-FBI היה אחרי היועץ המדיני בשגרירות ישראל בוושינגטון, נאור גילון, עמו נפגש החשוד כ"חפרפרת", איש הפנטגון לארי פרנקלין.

 

בבולשת הפדרלית האמריקנית חשדו כי המחלקה המדינית בשגרירות הישראלית קיבלה מידע מסווג מבכירים בפנטגון אודות מאמצי טהרן לייצר נשק גרעיני. על פי הדיווח, סוכני FBI עקבו אחר ארוחת צהריים בין גילון לבין אחד מאנשי השדולה היהודית, איפא"ק. אל ארוחה זו הצטרף גם פרנקלין, לתדהמת הסוכנים.

 

מאותו רגע הפך גם פרנקלין עצמו ליעד לחקירה. במעקב אחריו התברר כי הוא ניסה להעביר מסמך מסווג לאחד משני האנשים שעמם סעד באותו יום. בדיווח נכתב כי "איש שיחו היה פיקח מדי, סירב לקחת את המסמך וביקש מפרנקלין לעדכן אותו בעל פה בתוכן המסמך".

 

ב"ידיעות אחרונות" דווח כי גילון שהה עד אתמול בישראל, בחופשת קיץ, ואמור היה לחזור היום לארצות-הברית. אמש נערכו התייעצויות במשרד החוץ בשאלה האם כדי לעכב את חזרתו. בהתייעצויות הוחלט להחזירו לוושינגטון, גם מפני שחוקרי ה-FBI הודיעו כי בכוונתם לגבות ממנו עדות.

  

קשרים "ברשות ובסמכות"

 

גורמים מדיניים ערכו אתמול בדיקות בדיווחי השגרירויות בחוץ לארץ והתברר כי גילון אכן קיים קשרים ברשות ובסמכות עם פרנקלין. הוא הקפיד להעביר דיווחים לירושלים על הנושאים שעלו בשיחותיו עם פרנקלין, כמקובל.

 

גילון עובד באופן צמוד עם הציר המדיני בשגרירות, רפי ברק. במסגרת עבודתו הוא מקיים פגישות רציפות וגלויות עם אנשי הממשל, בהם גם אנשי זרועות הביטחון. הוא מכהן כיועץ המדיני בשגרירות מאז 2002.

 

הוא נשוי ואב לשלושה. הוא הצטרף למשרד החוץ בשנת 1989. בין השנים 1990-1995 שימש כסגן ראש המשלחת בשגרירות ישראל בהונגריה. בשנים 1995-1997 כיהן גילון כסגן היועץ המדיני לראש הממשלה. בשנים 1997-2000 שימש כיועץ המדיני במשלחת ישראל באו"ם. בשנים 2000-2002 כיהן במרכז למחקר מדיני במשרד החוץ, כראש המחלקה לעניינים צבאיים ואסטרטגיים.

 

הפרסום טרפד החקירה

 

בתוך כך מפרסם היום העיתון "ניו יורק טיימס" כי החשוד כ"חפרפרת", פרנקלין, החל לשתף פעולה עם אנשי ה-FBI לפני מספר שבועות ואף היה מוכן לסייע לחוקרים לעקוב אחרי פגישות נוספות שקיים עם אנשי הקשר שלו. ואולם, הפרסום ברשת סי.בי.אס טרפד את החקירה הסודית.

 

פרנקלין עדיין לא נעצר וכלל לא ברור שהפר במעשיו את החוק. על פי הדיווח בעיתון, ל-FBI יש כמה ספקות לגבי הפרשה כולה. בין היתר, החוקרים אינם מבינים מה תפקידים של אנשי השדולה היהודית, איפא"ק ואינם מסוגלים להעריך האם התייחסה ישראל לפרשה כאל מבצע מודיעיני רשמי או כיחסים מזדמנים עם פרנקלין.

 

החוקרים מעריכים עם זאת כי הישראלים לא יזמו את הקשר אך הסכימו לקבל כל חומר מסווג שאנשי איפא"ק השיגו עבורם. באיפא"ק אמרו הלילה כי הארגון לא סייע לפרנקלין. נציגת השדולה, ברניס מנוחריאן, גינתה את הטענות והגדירה אותן "מגוחכות".

 

פרנקלין מתגורר בבית בחלקת יער בעיירה במערב וירג'יניה, במרחק 100 ק"מ מוושינגטון. באזור הבית מתגודדים כתבים וצלמים של כלי התקשורת הגדולים במדינה, אך עד כה הצליח פרנקלין להתחמק מהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הפנטגון. הפרסום טרפד החקירה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
השגריר איילון. הבוס של גילון
צילום: איי פי
מומלצים