שתף קטע נבחר

ארה"ב וצרפת תובעות מסוריה לצאת מלבנון

הצעת החלטה שמקדמות וושינגטון ופאריז בקרב חברות מועצת הביטחון של האו"ם תובעת מסוריה להפסיק להתערב בענייניה של לבנון ומשגרת איום מרומז בסנקציות. המטרה: לסכל הצבעה בפרלמנט בביירות על יוזמה סורית שתכליתה להשאיר את הנשיא הלבנוני אמיל לחוד בתפקידו לשלוש שנים נוספות

הממשל האמריקני שב להפעיל בימים האחרונים לחץ כבד על דמשק בדמות טיוטת הצעת החלטה התובעת מסוריה להוציא את כוחותיה מלבנון לאלתר, ולהפסיק להתערב בענייניה.

 

הצעת ההחלטה, המוגשת על ידי ארה"ב וצרפת, הופצה לאחרונה בקרב חברות מועצת הביטחון של האו"ם, ובוושינגטון ופאריז ניכרת דחיפות בהבאתה להצבעה כבר הלילה (יום ה'). הצעת ההחלטה גם כוללת דרישה לפירוק המיליציות החמושות, כולל חיזבאללה.

 

הדחיפות נועדה לסכל יוזמה סורית שתכליתה הארכת כהונתו של נשיא לבנון אמיל לחוּד. יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, הודיע שביום שישי תובא להצבעה הצעה לשינוי החוקה הלבנונית באופן שיאפשר את המשך כהונתו של לחוד גם מעבר לתום כהונתו הרגילה בחודש נובמבר.

 

"אנו סבורים שהלחץ הסורי לשנות את החוקה בלבנון כדי שתאפשר את הארכת כהונתו של הנשיא היא פגיעה בריבונות לבנון ועצמאות הפוליטית", אמר דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ריצ'ארד באוצ'ר.

 

סגנית שגריר ארה"ב באו"ם, אן פטרסון אמרה שארה"ב רוצה שהצעת ההחלטה תעבור במועצת הביטחון לפני יום שישי. ואולם, דיפלומטים העריכו שההצעה צפויה להיתקל בהתנגדות מצד אלג'יריה, החברה הערבית היחידה בהרכב הנוכחי של מועצת הביטחון, וכן בהתנגדות מצד רוסיה וסין, שבאופן מסורתי נוהגות להתנגד להצעות החלטה המתערבות בענייניהן הפנימיים של מדינות.

 

איום מרומז בסנקציות

 

לחוד זוכה לתמיכה סורית ופרשנים במערב רואים בו נשיא בובה הנשלט לחלוטין על ידי דמשק. על פי ההערכות ההצבעה בפרלמנט צפויה לזכות בשני שלישים מהקולות הדרושים לאישורה. פוליטיקאים פרו-סורים בלבנון צוטטו בסוכנויות הידיעות כאומרים שמטרתם היא להעביר את ההחלטה על שינוי החוקה ביום שישי ולהציב בפני מועצת הביטחון עובדה קיימת.

  

הצעת ההחלטה קוראת לסוריה להוציא את כוחותיה מלבנון לאלתר, לחדול מלהתערב בעניניה הפוליטיים של לבנון ולהפסיק לתמוך בארגוני טרור בשטח לבנון. על סוריה "לכבד את הריבונות, השלמות הטריטוריאלית והעצמאות הפוליטית של לבנון...", לשון ההצעה.

 

הצעת ההחלטה לא תדרוש מלבנון שלא לבצע את השינויים בחוקה אולם היא תקרא לחברות מועצת הביטחון לשקול נקיטה בצעדים נוספים אם סוריה לא תציית - לשון דיפלומטית לסנקציות.  

 

סוריה: זה לחץ בלתי מוצדק

 

הפעולה האמריקנית-צרפתית גררה תגובה נזעמת מצד שר החוץ הלבנוני ז'אן עובייד. במכתב למזכ"ל האו"ם אנאן ולמועצת הביטחון הוא כתב: "אין לאף גורם חיצוני הזכות להתערב בהסכמה שבין סוריה ולבנון או לכפות שינוי של פרטיה... הניסיון של מספר מדינות להתערב בענייניה הפנימיים של לבנון תחת הטיעון של כיבוד החוקה נועדה להסתיר מטרה פוליטית".

 

גם סוריה לא נותרה חייבת. שר החוץ הסורי פארוק א-שרע צוטט בסוכנות הידיעות הסורית הרשמית כאומר שאין הצדקה ללחץ שמפעילה ארה"ב על מועצת הביטחון בעניין, ושמדובר בצעד שמנוגד לסמכויות האו"ם בכל הקשור להתערבות בעניינים פנימיים של מדינות. דווח גם שהוא שוחח בנושא עם עמיתיו באלג'יריה, סין ורוסיה.

 

יצוין כי שר החוץ סילבן שלום מנהל מזה חודשים ארוכים קמפיין נגד הכיבוש הסורי בלבנון, ומעלה את הנושא כמעט בכל פגישה עם מדינאים בכירים. גם בביקורו היום בהולנד צפוי שלום להעלות את הנושא בפני עמיתו ההולנדי, ולמחות על מעורבותה של סוריה בטרור ועל המשך הכיבוש בלבנון.

 

דיאנה בחור-ניר סייעה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
להוציא את הכוחות ולהפסיק להתערב בענייני לבנון. נשיא סוריה אסד
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
שיראק. דוחף הצעת החלטה
צילום: איי פי
צילום: רוייטרס
המטרה הסורית - להשאיר את נשיא לבנון אמיל לחוד (בתמונה) בתפקיד
צילום: רוייטרס
צילום: דן בלילטי
סילבן. קמפיין ארוך
צילום: דן בלילטי
מומלצים