שתף קטע נבחר

הטיול הפנימי: מקומות ושיטות להתחיל מחדש

רבים מנצלים את תקופת החגים, ואולי דווקא את 'אחרי החגים', כדי להחליט שהשנה הכל יהיה אחרת. עבור מי שרוצה לחשוב על זה בשקט, ועבור מי שרוצה סיוע, מציג מגזין 'מטיילים' (מבית 'מסע אחר') מקומות וחוויות שעשויים לקרב אתכם אל עצמכם ואל המטרה החדשה

לימוד אישי מוּדעוּת עצמית דיאלוג הדדי שקט אלוהי 
צדיק אלטרנטיבי שלווה חדשה 

לכל אחד ההתחלה שלו. אחד ייסע למדבר, אחר לחוף ים, ויש מי שיחפש נוף הרים. אפשר להתפלל או ללמוד, לבד או בקבוצה, אפשר להרחיק נדוד או למצוא את ההתחלה ליד הבית. הנה כמה אפשרויות.

 

לימוד אישי

 

קהילת מקום

 

מקום מושבם של חברי קהילת 'המקום' נמצא כיום במצוקי דרגות שבמדבר יהודה. 'המקום' הוא מרחב ללימוד ולהתנסות, או כהגדרתם - "קהילה ומרחב לימודי לחוכמה והוויה", שזכה לכינוי "ישיבאשראם", ומזמין כל אדם לבוא ולהשתתף בלימוד פנימי, בסדנאות ובסופי שבוע, ואפילו להצטרף לחוויית החיים בקהילה הגרעינית החיה דרך קבע במקום.

 

"הקהילה נקראת 'המקום' כי היא מבקשת לאפשר מקום בלתי שיפוטי לצמיחה ולהשתנוּת", מספר הרב אוהד אזרחי, מייסד הקהילה. אזרחי מפרט את האפשרויות העומדות בפני המבקרים: "אפשר להגיע לתקופה של ריטריט (Retreat, כלומר מפלט) אישי, שבה האדם נמצא רוב הזמן לבדו, עם השקט והמדבר שסביבו, ולקבל הדרכה מאנשי מדבר: איך להתבודד, איך לערוך מסע חזון פנימי-אישי. אנשי המדבר יוכלו להוביל אותו למערה או לזוּלה בשטח, שאפשר ללון בה. בסופי שבוע הוא יוזמן להשתתף בשבת של חברי הקהילה, ובכל פעילות אחרת שפתוחה לקהל: לימוד, שיעורים וכדומה.

 

"אפשרות נוספת היא לבוא לסדנה: סדנאות גדולות מתקיימות בחגים היהודיים, שרבים מהם עוסקים בהתחלות. ההתבוננות בהתחלה מחודשת היא אחד הנושאים המרכזיים במעגל השנה העברית, ואנחנו מדגישים זאת בפעילויות שלנו: איך הגעתי עד הנה, מה אני רוצה לשנות ואיך לשוב לעצמך, למי שאתה. 'שיבת הנפש לשורשה', כפי שכינו זאת המקובלים. זו חוויית לימוד, חגיגה וטקסים משותפים.

 

"ישנם אנשים שמתקרבים ללימוד ומחליטים להקדיש תקופה בחיים ללימוד, או אפילו לבוא ולחיות בקהילה. מי שמרגיש שזה מתאים לו, כנראה צודק. הרבה אנשים עברו שינויים משמעותיים בעת החבירה ללימוד הקבלי-חסידי. גם אנחנו, חברי הקהילה, אנשים שכל הזמן מתחילים מחדש. אנחנו אף פעם לא יודעים מה נהיה כשנהיה גדולים..."

 

בסופי שבוע אפשר להצטרף לקבלת שבת וללימוד ללא תשלום, אם כי תרומות תמיד מתקבלות בברכה. אנשים שנמצאים בצומת דרכים בחייהם ומעוניינים להגיע לתקופת מחשבה ארוכה, מוזמנים גם הם בשמחה.

 

הרב אזרחי מספר כי בימים אלה נמצאת הקהילה על פרשת דרכים, וייתכן שמקום מושבה ישתנה בעתיד. לכן הוא ממליץ לברר טלפונית לפני שמגיעים.

 

  • מיקום/הגעה: מכביש חוף ים המלח פונים מערבה בצומת מצוקי דרגות ועולים עד למצוקי דרגות.
  • לינה: באכסניית מצוקי דרגות. אפשר גם להתגורר באוהל ברחבת הקמפינג, בהתאם לעונת השנה.
  • טלפון: 3986495 - 052, דניאל – לפרטים על סדנת יום כיפור. 9944777 - 02, אכסניית מצוקי דרגות.
  • מחירים: סדנה של יומיים תעלה בממוצע 350 שקל, כולל לינה ואוכל. המחיר משתנה בהתאם לרמת הלינה: אוהל, חדר אכסנייה או חדר זוגי.

 

חזור למעלה
מוּדעוּת עצמית

 

סדנאות ויפאסנה

 

"התחלה חדשה היא הגדרה מצוינת לוויפאסנה", אומרת איילת מנחמי מהעמותה לוויפאסנה בישראל, "כיוון שאנשים רבים מגלים בה התחלה של התנקוּת, התבוננות והתמודדות מחודשת עם המציאות, עם עצמם ועם הסובבים אותם, בצורה שונה מזו שנהגו בה עד אז".

 

ויפאסנה, שפירושה 'לראות את הדברים כפי שהם', היא אחת מטכניקות המדיטציה העתיקות ביותר של הודו. הוויפאסנה נלמדת בקורס בן עשרה ימים בתנאי פנימייה בבית ספר שדה חצבה שבערבה. הקורסים אינם עולים כסף והם מבוססים על התנדבות המדריכים ותרומות התלמידים.

 

מנחמי: "המשתתפים יוצאים מהסדנה מצוידים במערכת כלים שלא היתה להם קודם, אשר מסייעת להם להתמודד ולהבין את הכעסים, הפחדים וכל ההתמכרויות הקטנות שממררות לנו את החיים. הוויפאסנה עוקפת את השכלתנות ומציעה פתרונות מהדלת האחורית, מהתת-מודע. לכן קשה מאוד להסביר במלים איך זה עובד. ההבנה מגיעה מהמקום החווייתי, ולכן היא חזקה כל כך".

 

מי שנטל חלק בסדנאות ויפאסנה מגלה שהשתיקה היא החלק הקל. מנחמי: "זה בסך הכל עוד תנאי, שרצוי לקיים כדי שהקורס יהיה אפקטיבי. במהלך הסדנה אנחנו נפטרים מכל הדברים שקושרים אותנו אל היומיום: דיבור, טלפון סלולרי, קריאה, כתיבה. אגב, לא מדובר בשתיקה מוחלטת: אפשר לדבר עם המדריכים, ומותר לשאול שאלות. מעבר לכך, הדיבור הבלתי פוסק הוא הדיבור הפנימי שלך עם עצמך, אותה 'קשקשת מוח' בלתי פוסקת שאנחנו מייחלים שתפסיק. לכן זו הזדמנות להתבונן בתודעה ללא הפרעה ומבלי לברוח. זו חוויה מרתקת, מרגשת, מדהימה ומפחידה כאחד. זה מסע, שבתחילתו מוסרים ומתמסרים ובסופו נפלטים עם הבנות ופרשנויות חדשות לחיים ולמבנה הפנימי שלך, לחיבור בין הגוף לנפש".

 

בארץ פועלות כמה אסכולות של ויפאסנה, ואופי הקורסים משתנה בהתאם. הקורסים בחצבה, שמארגנת העמותה לוויפאסנה בישראל, נערכים לפי שיטתו של המורה ס.נ. גואנקה. אשר לנוף: הסדנאות נערכות אמנם בלב הערבה, אך נופי האזור אינם משחקים תפקיד משמעותי בחוויה, כי המדיטציה מתבצעת בעיניים עצומות...

 

  • טלפון: 6123822 - 03. מענה אנושי יש רק ב"שעות הקשר" של העמותה: ימים א', ג', ה' בשעות 19:30-18:00.

 

חזור למעלה
דיאלוג הדדי

 

שתיקה בנווה שלום

 

ביישוב היהודי-ערבי נווה שלום / וואחת אל-סלאם פועל 'בית הדומייה' הייחודי - מבנה עגול שמיועד לבני כל הדתות, לתפילה אישית וקבוצתית או למדיטציה ויוגה. בבית הדומייה לא מדברים, כי האקוסטיקה מהדהדת: "זה מקום להיות בו בשקט עם עצמך, והוא משקיף על נוף יפהפה בכל עונות השנה", מספרת ריטה בולוס, אחראית ביקורי קבוצות בנווה שלום. היא ממליצה במיוחד להגיע באביב, "כי אז יש כאן פריחה מהממת ושקיעות יפהפיות".

 

יש ביישוב גם בית הארחה ובריכת שחייה בקיץ. מגיעות לכאן קבוצות להרצאות, ואנשים פרטיים מוזמנים לבקר ולהתארח בבית ההארחה ובבית הקפה שעתיד להיפתח, וליהנות מנופי עמק איילון ומנזר לטרון. ביקורים בבית הדומייה יש לתאם מראש עם דורית שיפין, מורה ליוגה ולמדיטציה האחראית על המרכז הרוחני.

 

  • מיקום/הגעה: מכביש 1 (תל אביב-ירושלים) יורדים במחלף לטרון לכביש 3 (לכיוון דרום-מערב). מכביש 3 יש פנייה לנווה שלום.
  • טלפון: 9912222 - 02 

 

חזור למעלה
שקט אלוהי

 

מנזר האחיות רוזרי, עין כרם

 

מי שמחפש מקום להתבודד בו עם אלוהיו או עם עצמו באווירה של קדושה חרישית (וגם קצת מסתורין), מוזמן לעין כרם הירושלמית. האחיות רוזרי ישמחו לארח אתכם בחדרי האירוח הצנועים של המנזר, המוקף צמחייה מטופחת ומשקיף על עין כרם.

 

"הכספים שאנחנו מרוויחות בבית ההארחה הם קודש לתפעול בית היתומים שבמנזר", מספרת האחות אגתה ברהם, ונותנת סיבה מצוינת לבוא להתארח. "בבית ההארחה שלנו 13 חדרים, שניים מתוכם מיועדים לבודדים, ו-11 חדרים הם זוגיים או משפחתיים". במנזר האחיות רוזרי שמחים לארח משפחות בחדרים גדולים עם שירותים ומקלחת, ואם תבואו עם כל ילדיכם - על הצעיר מכולם לא יגבו מכם תשלום.

 

"המקום שלנו יפה", מספרת בצניעות האחות אגתה. "המעיין מצד ימין, המנזר עצמו ארוך ומולו שוכן הוואדי. מול המעיין נמצאת כנסיית הביקור הקתולית, כל עין כרם מולנו ויש גם חצר גדולה". אבל גאוותה הגדולה של האחות אגתה היא על השקט: "המקום שלנו שקט, והמנזר שקט עוד יותר. השקט אצלנו כפול: חמישים אחוז ממנו באים מהכפר שהמנזר נמצא בו, וחמישים אחוז - באים מאלוהים".

 

  • מיקום/הגעה: נוסעים על רחוב עין כרם (הרחוב הראשי של השכונה) עד לכיכר עין כרם, פונים לרחוב המעיין, וממנו ימינה לרחוב מדרגות הביקור.
  • טלפון: 627765 - 051
  • מחיר: לילה במנזר (כולל ארוחת בוקר) עולה 350 שקל לזוג, 50 שקל לילדים עד גיל 12 ו-100 שקל לילדים בוגרים

 

חזור למעלה
צדיק אלטרנטיבי

 

קבר חנקין, מעיין חרוד

 

אולגה חנקין, רעייתו של גואל האדמות יהושע חנקין, לא היתה רבנית. ובכל זאת, יש הנוהגים לפקוד את אחוזת הקבר של אולגה ובעלה, הנמצאת בגן הלאומי מעיין חרוד שבעמק חרוד, ורואים בעלייה לקבר סגולה לפריון.

 

אולגה, מיילדת במקצועה, יילדה נשים ערביות ובדוויות, אך היא עצמה לא הצליחה ללדת. משה פינטל, מנהל הגן הלאומי מעיין חרוד, מספר שתופעת העלייה לרגל לקברה "נמשכה עשרות שנים, עד שנות התשעים. השילוב של מיילדת עקרה גרם לאמונה שיש כאן סגולה לפריון. אך בשנים האחרונות חלה ירידה בכמות העולים לרגל, ואני מייחס זאת להצלחות של הרפואה המודרנית".

 

פינטל מוסיף ומספר: "הקבר עצמו הוא מבנה מאוזוליאום מיוחד במינו, שנראה מבפנים כמו קבר שייח' אך מאופיין בסממנים יהודיים מובהקים: תבליט פליז של חנוכייה על הדלת הפנימית, וגולת הכותרת - דלתו החיצונית של המבנה, שיצר האמן דוד פולומבו, ששבר בצורה מיוחדת מאוד את האותיות המרכיבות את השם חנקין. ליד הקבר עומד הבית שבו התכוונו יהושע ואולגה חנקין לגור, וכיום הוא משמש מוזיאון לפועלם".

 

  • מיקום/הגעה: אחוזת הקבר נמצאת בתחומי הגן הלאומי מעיין חרוד. מכביש 71 (עפולה-בית שאן) פונים דרומה בין היישובים גבע וכפר יחזקאל, לעבר המושבה גדעונה.
  • טלפון: 6532211 - 04
  • פתוח: בקבר עצמו אפשר לבקר בכל שעות הפתיחה של הגן הלאומי: בחורף 16:00-8:00, בקיץ .17:00-8:00 המבקשים לבקר במוזיאון מתבקשים לתאם את הביקור מראש.
  • תשלום: 30 שקל למבוגר, 20 שקל לילד

 

חזור למעלה
שלווה חדשה

 

חוף ים 

 

אין כאן דוכן למכירת כרטיסים, לא צריך לשכור חדר מראש ואפילו לא לברר לפני ההגעה אם עדיין פתוח. הים - כל חוף, בכל ים - הוא האופציה הזמינה והזולה מכולן ל"תשליך" אישי, קרוב ונגיש, שלא דורש התארגנות, הזמנה מראש או סחיבת ציוד.

 

יש בו, בים, משהו שמזמין פורקן רגשי. אולי זה משום שהוא לא עונה אף פעם, ואין לו עצות חכמות. אולי זה האופק האינסופי, שמציע נחמה מסוימת ולו משום שאנחנו כל כך קטנים לעומתו. ואולי זה החול הרך, שאפשר לצעוד בו ללא יעד מוגדר, להרהר במעגלים שמבקשים להיסגר ובחדשים שעומדים להתחיל.

 

תהא הסיבה אשר תהא, זו המלצתי: בחרו לכם חוף (אני מעדיפה את "מציצים" התל אביבי, אבל כמעט כל ישראלי שתשאלו ישלח אתכם מיד לחוף האולטימטיבי "שלו"), רדו אליו, ואל תשובו על עקבותיכם עד שלא תחושו אותה יורדת עליכם: השלווה המופלאה, הסלחנית והמנחמת של שנה חדשה.

 

הכתבה פורסמה במגזין 'מטיילים', מבית 'מסע אחר'.  

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דפנה מרוז החברה להגנת הטבע
מצוקי דרגות. "כל הזמן מתחילים מחדש"
צילום דפנה מרוז החברה להגנת הטבע
צילום לע"מ
עין כרם. "שקט שבא מאלוהים"
צילום לע"מ
צילום: לע"מ
נווה שלום. לשתוק מול הנוף
צילום: לע"מ
צילום: דוד  הכהן
קבר חנקין. "מיילדת עקרה כסגולה לפריון"
צילום: דוד הכהן
מומלצים