שתף קטע נבחר

דינוזאורים, מתבגרים וכל השאר

מענה חלקי לשאלת היווצרות היקום, חרקים כחול לבן, ההסברים המדעיים שמאחורי הכותרות, פורום מדע פופולרי ועוד אתרי מידע שווים ברשת

דינוזאורים על קצה המזלג

 

הדינוזאורים היו שליטי עולם החי של כדור הארץ במשך מאה ושישים מיליון שנה. סיפור עלייתם והיכחדותם הדרמטית (שנגרמה על פי ההשערה בידי אסטרואיד שפגע בכדור הארץ), אינם מפסיקים לרתק מאות מיליוני בני אדם ברחבי העולם. הדינוזאורים זוכים לככב בספרים בדיוניים ומדעיים, בסרטים תיעודיים, בסרטי מדע בדיוני ואפילו בסרטים מצוירים.

 

האתר "The dinosauria: Truth is stranger than fiction" הוא אתר קטן על דינוזאורים, השייך למוזיאון לפליאונטולוגיה (פליאונטולוגיה הוא המדע העוסק בחקר המאובנים) של אוניברסיטת קליפורניה. האתר מתווה את דמותם המרתקת של הדינוזאורים.

 

 

 

סיווג, תזונה, קינים

 

מרכיבים שונים של האתר מאפשרים להתחקות אחרי הדינוזאורים מהבטים שונים - המורפולוגיה שלהם, סיווגם לקבוצות, מאובנים המאפשרים לנו קבלת מידע על אודותיהם וההקשר ההיסטורי והסביבתי. האתר עוסק בסוגיות מרתקות הנוגעות לדינוזאורים כגון תזונתם והקינים שבהם גידלו את צאצאיהם.

 

בקטגוריה הדנה בסיווגם של הדינוזאורים נוכל למצוא שמונה קבוצות של דינוזאורים שניתן לקבל פרטים על כל אחת מהן. מילון מונחים, השייך לאתר המוזיאון הפליאונטולוגי כולו, מאפשר לקרוא הסברים בקצרה (בדרך כלל בני שורה עד ארבע שורות) של מונחים שונים הנוגעים לחקר המאובנים. אתר מרתק ללמידה קצרה ומהנה על דינוזאורים.

 

מוחם המסתורי של המתבגרים

 

אם המוח הוא אחד מן האיברים המסתוריים ביותר בגוף האדם, הרי שמוחם של בני העשרה מסתורי שבעתיים. כהורים, כסבים וסבתות, וכ"סתם בני אדם", אנו עומדים לעתים חסרי אונים מול ההתנהגות המוזרה, הבלתי צפויה והמתעתעת של בני אדם בגיל העשרה, הגיל שבו מתרחשת עיקר ההתבגרות. התנהגות זו מובלת כמובן על ידי מוחם, העובר שינויים.

 

"Inside the teenage brain" הוא אתר העוסק במתרחש בתוך מוחם של בני העשרה ומנסה לספק הסברים מדעיים למסתורין האופף אותו. האתר מציג מידע מגוון בנושא ומנסה להשיב על שאלות מטרידות שונות כגון "האם שינה טובה אצל מתבגרים עשויה להוביל לזכירה טובה יותר וללמידה טובה יותר?"

 

אז מה קורה שם?

 

באתר מוצגים דבריהם של מומחים הדנים בסוגיות שונות של מוח המתבגרים כגון תהליכים המתרחשים במוחם של מתבגרים בהשוואה לאלה של מבוגרים. באתר מופיע גם איור של מוח המתבגר. באמצעות סמן העכבר ניתן לקבל טקסט הסבר את התפקודים השונים של אותו אזור בהקשר של מוח המתבגר. בקטגוריה מיוחדת ניתנות עצות והצעות לפעילויות להורים שילדיהם בגיל ההתבגרות.

 

באתר מוצגים ראיונות עם מומחים שונים העוסקים בתחום גיל ההתבגרות, כגון פרופסור צ'ארלס נלסון, ראש המרכז להתפתחות נוירו התנהגותית באוניברסיטת מינסוטה או מארי קארסקאדון, פרופסורית לפסיכיאטריה והתנהגות אנושית באוניברסיטת בראון. כן ניתן להשתתף באופן פעיל בפורום העוסק בגיל ההתבגרות. התבגרות היא תהליך קשה למתבגרים אך גם להוריהם. אתר זה, יש בו כדי לסייע למי שילדיו הם מתבגרים ואולי אף למתבגרים עצמם.

 

 

 

מדברים מדע בפורום הוירטואלי

 

במידה מסוימת מהווים הפורומים הווירטואליים של ימינו תחליף למפגשים המלומדים והפחות מלומדים שהיו נערכים בעבר, ועדיין נערכים, סביב נושאים אלה ואחרים במפגשים פנים מול פנים ובמקום פיזי מסוים. אחד מחסרונותיהם של פורומים וירטואליים הוא כמובן דלות אפשרויות ההבעה שלהם ביחס למפגשים הנערכים פנים אל פנים, אולם אחד מיתרונותיהם הוא שהם נגישים ופורצי גבולות מבחינת המקום והזמן.

 

הפורום העברי אוקיי "מדע פופולרי" מאפשר התעדכנות, התבטאות ודיונים בנושאי מדע שונים. הפורום, כפי שמעיד שמו – "מדע פופולרי" מיועד לכל המתעניין במדע ולא למומחים בלבד. למרות מגוון המרכיבים שסביב הפורום (כגון מאמרים וקישורים) הממשק שלו ידידותי למשתמש ומזמין במראהו להיכנס אליו.

 

דיונים ללא הרף

 

הפורום עצמו דינמי ועדכני ביותר ונערכים בו דיונים ללא הרף בנושאי מדע מגוונים. הסביבה המורחבת של הפורום (המרכיבים המלווים את הפורום עצמו) כוללת מאמרים, קישורים, הודעות נבחרות, אוסף שאלות ותשובות בנושאי מדע, סקרים בנושאים שונים ואפילו מילון מונחים. רצף של הודעות וידיעות קצרות וממוקדות בתחום הפורום, תחת הכותרת "חדש במדע פופולרי", זורם אל מול עיני המשתמש בהיכנסו אליו ומאפשר התעדכנות מהירה במבט חטוף.

 

איך נוצר כל זה?

 

השאלות על האופן בו נוצר היקום ואנו בתוכו עתיקות אולי כשנותיו של הגזע האנושי על פני האדמה. התשובות לשאלות אלו עדיין רחוקות מלהיות מלאות ומוחלטות, אולם בזכות התפתחות המדע והטכנולוגיה התחלנו לקבל מענה חלקי. האתר Origins מבית היוצר של נאס"א, עוסק בהיווצרותו של היקום.

 

באתר אנגלי מובנה ומאורגן, ניתן לקרוא על סוגיות שונות בתחום זה. באמצעות מספר קטן של קטגוריות המוצגות בבירור בדף הבית של האתר ובעלות שמות המדברים בעד עצמם, ניתן לקרוא חומר מרתק על היווצרות היקום. בקטגוריה "היקום המודרני העולה", מופיע חומר על אופן היווצרותן של הגלקסיות הראשונות והשמשות הראשונות ביקום, על האופן בו נוצרו מערכות אקולוגיות גלקטיות (כן, כך זה נקרא באתר) שונות ואילו מהן עשויות להוביל ליצירת פלנטות ואורגניזמים.

 

על כל שאלה תשובה

 

הקטגוריה "כוכבים וכוכבי לכת" עוסקת בשאלות כמו "כיצד נוצר כוכב מתוך גז ואבק?" ו"האם קיימים כוכבי לכת סביב שמשות אחרות ביקום?" בקטגוריה "כוכבי לכת המסוגלים לקיים עליהם חיים" נדונות שאלות כגון "עד כמה רווחים ביקום כוכבי לכת דמויי ארץ?" באתר מופיע גם מידע על משימות לחקר היקום, חלקן משימות בפעולה כגון "Fuse" וחלקן משימות המתוכננות לעתיד הקרוב והרחוק. איך נוצר כל מה שאנחנו מכירים בשם יקום? "Origins" הוא אתר מרתק לעיסוק בשאלות הנוגעות לסוגיה זו.

 

חרקים כחול לבן

 

חרקים עשויים להיות יפים ולפחות לגבי הפרפרים, הנחשבים גם הם לחרקים, איש לא יטען שהם אינם כאלה. האתר "The insect world" של עוז ריטנר עוסק בחרקים המופיעים בישראל, שחלק מהם אכן יפים ולעתים אף מרהיבים ביופיים. בהקדמה לאתרו, קורא עוז ריטנר לאתר בשם "מגדיר החרקים של ישראל", אך שם זה איננו משקף את תמונותיהם המעניינות של החרקים המופיעות באתר בהמוניהן, על כל צעד ושעל.

 

צורתו החיצונית של האתר אמנם חובבנית משהו, אך היא אינה גורעת מן הארגון והעושר שלו. האתר משופע בחרקים מסוגים שונים המסווגים למשפחות. כל חרק זוכה לתמונה משל עצמו עם ציון שמו בעברית ובאנגלית ולעתים התמונה אף מלווה בהסבר מילולי קצר.

 

מכירים את כחליל החומעה?

 

כך נוכל לפגוש את הפרפר המרהיב "כחליל החומעה" ממשפחת הכחליליים, את הלבנין המשויש ממשפחת הלבניניים ואף את "פרת משה רבנו" המקסימה ממשפחת המושיתיים. מלבד תמונות החרקים הרבות וההסברים שלצדן, מעניק עוז ריטנר באתרו הסברים על איסוף חרקים. באתר גם מופיעים קישורים לאתרי חרקים אחרים בעולם. ניתן לצפות באתר בעברית או באנגלית, על פי בחירת המשתמש. אתר מושקע ומעניין לכל המתעניינים בחרקים.

 

המדע שמאחורי הכותרות

 

התחממות גלובלית, הנדסה גנטית, ועוד נושאים מדעיים רבים נדונים באופן תכוף בחדשות, אלא שמטבע הדברים סקירתם קצרה מאוד ולעתים גם בלתי מדויקת ומדי פעם אף לוקה בטעויות ובעיוותים. האתר "Nova", מבית היוצר של האקדמיה האוסטרלית למדעים, שם לו למטרה לעסוק בעניינים מדעיים המופיעים בחדשות ולספק מידע אמין ועדכני הנוגע להם.

 

בדף הבית של האתר מופיעות שש קטגוריות של מדע וטכנולוגיה. הקטגוריות מטפלות בביולוגיה, סביבה, בריאות, מתמטיקה, מדעים פיזיקליים וטכנולוגיה. בכל אחת מהן מופיעים מאמרים בתחום בו עוסקת הקטגוריה. כל מאמר מלווה במילון מונחים המסביר בקצרה מושגים המופיעים במאמר ומסייעים בכך להבנתו.

 

אנרגיות, רעשים ועוד

 

כך נוכל לקרוא על הפקת אנרגיה חשמלית מהרוח, על תאי גזע, על מכוניות מימן, על הרעש הנגרם בערים עקב צפיפות הבניינים שלהן וריבוי כלי הרכב הנוסעים בהן, ועוד. ניתן לקבל את המאמרים מסווגים על פי תת קטגוריות כגון "מגוון ביולוגי", "אנרגיה", "תאי דלק" ו"ננוטכנולוגיה" כאשר תת הקטגוריות עצמן מסודרות על פי סדר אלפביתי (באנגלית).

 

לגולשים מוענקת האפשרות להירשם באתר לשם קבלת עדכונים על תכנים חדשים המוכנסים אליו."Nova" מספק מידע קריא, מדויק, אמין ומורחב על סוגיות מדע הנידונות מסביבנו בחדשות כל העת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דינוזאורים על קצה המזלג
היקום: אז איך הכל התחיל
צילום: נאס"א
צילום: איי פי
זיהום: המדע שמאחורי הכותרות
צילום: איי פי
מומלצים