שתף קטע נבחר

בית דין צבאי: דרגת מג"ד שהתעלל תורד לסגן

המג"ד הורשע שבעת חקירת בנו של מבוקש ב"חומת מגן", הצמיד מצת דולק למפשעתו והניח בקבוק מתחת לישבנו. השופטים: מפקד החושב כי המשימה מקדשת את האמצעים חוטא לתפקידו ולמעמדו; זהו כשל מקצועי, מוסרי ומשפטי

בית הדין הצבאי לערעורים הוריד את דרגתו של סגן אלוף במילואים המשרת כמפקד גדוד לסגן. המג"ד הורשע בהתנהגות בלתי הולמת בחקירת בנו של מבוקש תוך הצמדת מצת דולק למפשעתו והנחת בקבוק מתחת לישבנו.

 

הקצין הורד תחילה בדרגה אחת, אולם, כאמור, ל-ynet נודע, כי לפני מספר ימים חשב בית הדין לעירעורים אחרת והוריד את המג"ד לדרגת סגן.

 

השופטים כתבו בהחלטתם באותיות מודגשות: "במקום שבו לוקה מפקד בשיכרון הכוח - הפעלת הכוח אכן תשקר. היא לעולם תחטיא את מטרתה. מפקד החושב, כי המשימה מקדשת את האמצעים, גם אם הללו הם אמצעים פסולים, חוטא לתפקידו ולמעמדו. זאת, דווקא בשל חוסר המודעות למגבלות הכוח".

 

האירוע - במהלך "חומת מגן"

 

הפרשה שנחשפה ב-ynet התרחשה בחודש אפריל 2002 במסגרת מבצע "חומת מגן".

 

הקצין, סא"ל ג', הגיע לכפר דוחא במהלך חיפוש אחר מבוקש ואיים על בנו (28) שיהרוג אותו אם לא יספר לו היכן אביו והיכן מוסתר הנשק בבית, כל זאת שנשקו האישי טעון, דרוך ומכוון לעבר הבן.

 

בשלב מסוים הורה סא"ל נ' לבן לפשוט את מכנסיו ותחתוניו וקירב מצת דולק אל עבר מפשעתו, כמו כן הדליק נייר וקרבו לעבר איבר המין של הפלסטיני, תוך כדי איום שישרוף אותו אם לא יספר היכן אביו והנשק. 

 

"שימוש נוהל שכן"

 

לאחר מכן הורה המג"ד להביא למקום בקבוק שתיה, הניח אותו על הספה, והורה לבן לשבת על הבקבוק. לאחר שנמנע מלעשות זאת איים עליו המג"ד באמצעות חייל נוסף כי הם יושיבו אותו.

 

באירוע אחר בעניינו של הנאשם מיוחס לו ביצוע "נוהל שכן" לאחר שבמהלך חיפוש בבית אחז בידה של אזרחית סנגלית שהלכה לפניו, ובכך שימשה לו כמגן חי בסריקה.

 

יצויין כי המשימה שהוטלה על הקצין היא ניסיון להפסיק ירי מקלע כבד לעבר שכונת גילה בירושלים. אחד מחייליו של הקצין, נהרג ימים ספורים קודם לכן, לאחר שנפגע מירי של המקלע.

 

בסוף חודש יולי השנה הסתיים בבית הדין הצבאי המיוחד בקריה משפטו של הקצין הבכיר והרכב של שלושה שופטים הרשיע אותו וגזר עליו 60 ימי מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודה צבאית, הורדה בדרגה אחת לדרגת רב סרן ומאסר על תנאי של שלושה חודשים למשך שנתיים. "מעשי הנאשם היו משפילים, מבזים, פוגעים בצלם האדם...", כתבו השופטים בהערכת הדין.

 

שני הצדדים בתיק, הנאשם והתביעה הגישו ערעור לבית הדין הצבאי לערעורים. התביעה ביקשה להטיל עונש חמור יותר ואילו הנאשם דרש את ביטול ההורדה בדרגה.

 

הרכב שלושת השופטים בראשות אב בית הדין, האלוף ישי בר, נשיא בית הדין הצבאי לעירעורים החליט לקבל את עמדת התביעה.

 

"מעשיו ואיומיו של הקצין כלפי בנו של המבוקש הינם מחפירים ומכוערים ביותר. אין מילים בפינו כדי להביע את הזדעזעותנו", כתבו השופטים בערכאה הגבוהה, "אמנם מדובר באירוע אחד, אך הסלמתו, בסדרת מעשים מתמשכת, פסולה ומכוערת - מראשיתה ועד סופה...".

 

השופטים דחו את טענתו של הקצין שהמימד הכוחני בהתנהגותו היה מוגבל יחסית בשל העדר מגע פיזי, זאת משום ההשפלה שעבר.

 

עוד קבעו השופטים שהורו להעביר העתק מהחלטתם לראש אכ"א על מנת לרשום זאת בתיקו האישי, כי "הציווי 'דבקות במשימה לאור המטרה' המהווה בצה"ל עיקרון יסודי, כחלק מעשרת העקרונות המלחמה אותן אימץ - אינו בלתי מוגבל. מפקד הנוקט בדרך פעולה בלתי לגיטימית נכשל כישלון חרוץ. זהו כשל מקצועי, מוסרי ומשפטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חקירה בשטחים. ארכיון
צילום: רויטרס
צילום: סבסטיאן שיינר
האלוף ישי בר. עמד בראש הרכב השופטים
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים