שתף קטע נבחר

עריקאת: "בריטניה מגנה את ישראל? תוכיחו"

במאמר ל"גארדיאן" הבריטי תקף השר הפלסטיני לענייני משא ומתן את המדיניות האירופית "שמצד אחד מגנה את התרחבות ההתנחלויות, ומהצד השני אינה עושה דבר על מנת להבהיר לישראל את חומרת מעשיה". לטענתו, "רק סנקציות כלכליות ודיפלומטיות יגרמו לישראל לחדול ממדיניות ההתנחלות"

השר לענייני משא ומתן ברשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, פרסם היום (ד') מאמר ב-"גארדיאן", מחשובי העיתונים בבריטניה, בו קרא למדינות אירופה לנקוט בצעדים נגד ישראל לאור כוונתה להרחיב את גושי ההתנחלויות.


לפני כשבוע הודיע שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרואו, כי הוא "מודאג" מכוונת ישראל להרחיב את ההתנחלויות בגדה המערבית, כוונה שלטענתו עומדת בניגוד למפת הדרכים האמריקנית ולפתרון ה-"שתי מדינות לשני עמים" אותו היא מקדמת. עריקאת כתב במאמרו כי הפלסטינים מקדמים בברכה דאגות מסוג זה, אך תוהים מה בכוונת בריטניה לעשות בנידון.


לטענת עריקאת, דאגתו של סטרואו מוצדקת בהחלט. לדבריו, ההתנחלויות הישראליות, שנבנו על שטחים כבושים השייכים לעם הפלסטיני, מהוות "עצם בגרון" של תהליך השלום. הוא סיפר במאמרו כיצד כ-400 אלף מתנחלים, המתגוררים ב-200 התנחלויות לערך, משתמשים בכבישים ובתשתיות שנסללו על אדמות פלסטינית, אך מיועדות אך ורק לישראלים. 


עוד הסביר כי "ההתנחלויות ממוקמות בנקודות אסטרטגיות, במרכזן של הקהילות הפלסטיניות. הן שולטות במקורות המים באזור ומדכאות כל ניסיון אמיתי להתעוררות פלסטינית לאומית". הוא טען גם כי גדר הביטחון הישראלית נבנית במתכוון שלא על גבולות 1967, זאת על מנת להשאיר יותר מ-80% מההתנחלויות בתוך תחומי ישראל. זאת, כאמור, תוך פגיעה עצומה בציבור הפלסטינים.


"בחודש יולי האחרון החליט בית הדין הבינלאומי בהאג שההתנחלויות וגדר ההפרדה אינן חוקיות", כתב. "בריטניה, יחד עם 24 המדינות האחרות החברות באיחוד האירופי, קיבלה בברכה את החלטת בית הדין. ועדיין, ההתנחלויות לא רק שקיימות, אלא גם ממשיכות להתרחב. מאז החלטת בית הדין אישרה ישראל את בנייתן של יותר מ-2,300 יחידות דיור בהתנחלויות. יחידות אלה יכילו ברווחה כ-8,000 יהודים, בעוד שהמוסלמים והנוצרים שבאזורים אלה ייאלצו להצטמצם עוד ועוד בתוך השמורות והגטאות שנותרו להם".


לדבריו, "כפי שמר סטרואו הצליח להבחין, אין כל חדש בהתנחלויות. כפי שכל פלסטיני יודע כבר ממזמן, אין גם כל חדש בכך שה'דאגה' שמביעים מנהיגי אירופה בנוגע להתנחלויות מסתכמת באפס פעולה. גם במשך תהליך ניסוחו של הסכם אוסלו, כאשר שר החוץ הבריטי דאז, רובין קוק, חבר לנציגים האמריקנים בגינוי חריף של מדיניות ההתנחלויות הישראלית, גם אז הצליחה ישראל להכפיל את מספר המתנחלים".


נוכח טענות אלה, קרא עריקאת לסטרואו ולשאר מדינות אירופה להגביר את הלחץ הכלכלי והדיפלומטי על ישראל. לדבריו, "על מנת להציל את מה שנותר מהכוונה לפיה הישראלים והפלסטינים אמורים לחיות זה לצד זה, יש לגרום לישראל להבין שהיא תישא בתוצאות ההפרות של החלטת בית הדין הבינלאומי. כל לחץ שיופעל על ישראל, בין אם כלכלי או דיפלומטי, יהיה הדבר היחידי שיגרום לישראל לחדול ממדיניות ההתנחלות".


הנזק, לדבריו, שנגרם מהמדיניות הנוכחית של האיחוד האירופי כלפי ישראל, פוגע לא רק בפלסטינים אלא גם באיחוד עצמו. "כאשר האיחוד מצד אחד טוען שהוא מגבה את החלטת בית הדין, ומצד שני הולך ומחזק את קשריו הכלכליים עם ישראל, הוא מעביר לישראל מסר לפיו אפשר להתעלם ממנו ולהתייחס אליו בחוסר רצינות. חוסר הפעולה האירופי עומד גם נגד ערכי החופש והשוויון אותם מקדם האיחוד ופוגע באמינותו כגוף החותר לשלום".


עריקאת אף התייחס ליחסה של ארצות הברית לישראל, וקבע כי "הממשל האמריקני ממשיך ללמד את ישראל שהיא עומדת מעל לחוק הבינלאומי. במקרה כזה, על האיחוד האירופי לנקוט עמדה שונה. עליו להפסיק לתגמל את ישראל כלכלית בתגובה לפעילותיה להפרת החוק. עליו לעשות זאת על מנת להוכיח מעל לכל ספק שהוא עומד מאחורי הכרעת האג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציולם רויטרס
מאשים. עריקאת
ציולם רויטרס
צילום: sky news
מודאג. סטרואו
צילום: sky news
מומלצים