שתף קטע נבחר

חשיפה: זינוק חד בהתעללות בילדים בישראל

פרסום ראשון: מנתוני האגודה להגנת הילד שהגיעו ל-ynet עולה כי יש זינוק חד של כ-400% בשנות ה-2000 במקרים של התעללות בילדים. בארגון אומרים כי למרות העלייה במודעות, הרי שהסיבה המרכזית היא גל הטרור והמצב הכלכלי, שהופכים הורים רבים לתוקפנים הרבה יותר. מי שנמצא בצד שסופג - הם הילדים. האם החמאס ניצח בתוך הבתים שלנו? כתבה ראשונה בסדרה

עד כמה קל לכם יותר להכות את הילדים שלכם? הרבה יותר, מסתבר. ישראל של שנות ה-2000 הפכה לחברה שבה אלימות ותוקפנות כלפי ילדים היא כמעט תופעה רווחת. הצירוף הקשה של קשיים כלכליים ומצב ביטחוני מתוח הופכים שוב ושוב את הילדים לשקי החבטות של הוריהם.

 

קשה להאמין, אבל הנתונים של ארגון "אלי" (האגודה להגנת הילד) המתפרסמים היום (ב') ב-ynet לראשונה מצביעים על זינוק חד במקרי ההתעללות בילדים בשנות ה-2000. מאז שנת 2000, אומרים ב"אלי", יש עלייה של למעלה מ-400% במספר המקרים המטופלים באגודה.

 

ואלה המספרים: אם בשנת 2000 טופלו באגודה 700 מקרים של התעללות בילדים, הרי שבשנת 2003 כבר טופלו 3,600 מקרים - יותר מפי 5. ולמרות ששנת 2004 עדיין לא הסתיימה, ב"אלי" כבר יודעים לספר על עלייה חדה נוספת שצפויה השנה. מפלס האלימות דוהר בכיוון אחד - למעלה. 

 

האם מדובר בעלייה במודעות של כולנו לנושא, שהיא שמביאה למספר גבוה יותר של תלונות? נכון, יש עלייה מסוימת במודעות, אומרים ב"אלי", אבל לא זו הסיבה לקפיצה החדה במספר התלונות. באגודה בטוחים על סמך הניסיון שצברו כי העלייה הדרמטית הזו קשורה קשר ישיר למצב הבטחוני והכלכלי.

 

ד"ר חניתה צימרין, מנכ"ל אלי, אומרת ל-ynet כי בשני העשורים האחרונים, היתה עליה של 10-15 אחוזים בשנה של פניות בגין התעללות בילדים.

העלייה הוסברה בהגברת המודעות ולא שיקפה את העלייה במספר המקרים. אבל הכל השתנה בשנת 2000 - כשהעלייה במספר המקרים היתה גבוהה הרבה יותר - והתהליך רק נמשך. שנת 2000, כזכור, היתה השנה שבה פרצה האינתיפאדה והחל גל הטרור והדמים. זו גם השנה שלאחריה חלה הידרדרות איטית במצב הכלכלי של רבים מתושבי ישראל.

 

הנתונים משקפים עלייה אמיתית בהתעללות בילדים, אומרת ד"ר צימרין. "האוכלוסיה מגיבה ללחצים הכלכליים והביטחוניים בכעס, חרדה, דיכאון ופחד. כל אלה גורמים לתסכול שבסופו של דבר מיתרגם לתוקפנות", היא אומרת. בפשטות: להורה הישראלי היום יש הרבה יותר סיבות - והצדקות פנימיות - להרים יד על הילד.  

 

וכשהתוקפנות של ההורים עולה בגלל "המצב", אפשר פתאום למצוא ביניהם ישראלים מכל השכבות והמקומות. באלי מספרים על שינוי מהותי בפרופיל המשפחות המטופלות על ידם. אם בעבר דובר על משפחות עם היסטוריה של התעללות, הרי שעכשיו ניתן להבחין בבירור במקרי התעללות חדשים במשפחות שבהם מעולם לא נפגעו ילדים. משפחות רבות כאלו זקוקות לעזרה מיידית - לפני שהפגיעה בילדים תהפוך לדפוס קבוע.

 

נושא זכויות הילדים הוא עדיין אחד הנושאים הזנוחים ביותר במדינת ישראל, והנתונים הקשים של אלי מעידים על כך. למרות שתופעת ההתעללות בילדים זוכה בשנים האחרונות לחשיפה תקשורתית גבוהה מבעבר - בשטח, המצב רק מחמיר. שוב ושוב הופכים הילדים שלנו לקורבנות הזמינים והנוחים ביותר למצב ביטחוני וכלכלי קשה. המלחמה נגד הטרור נמשכת, אבל מפחיד לחשוב שבתוך הבתים של כל אחד מאיתנו - החמאס מנצח.

 

תגובה: "הנתונים מזעזעים"

 

בעקבות פרסום החשיפה ב-ynet, הודיע ח"כ מיכאל מלכיאור, יו"ר הוועדה לזכויות הילד, כי מדובר ב"נתונים מזעזעים" וכי בכוונתו לכנס את הוועדה לדון בנתונים. "הילדים במדינה הפכו לקורבנות של המדיניות האנטי חברתית של הממשלה", דברי מלכיאור.

 

כתבה ראשונה בסדרה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
יותר מקרים (ארכיון)
צילום: אלעד גרשגורן
צימרין. התסכול מיתרגם לתוקפנות
צילום: איי פי
הטרור. מנצח בבתים שלנו?
צילום: איי פי
מלכיאור. נתונים מזעזעים
מומלצים