שתף קטע נבחר

1 מכל 4 משפחות – ענייה

קשה להאמין: 450 אלף משפחות ישראליות חיות מתחת לקו העוני. הממצאים המדאיגים האלה עולים מבדיקה חדשה שנערכה בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. על פי נתונים שונים של הביטוח הלאומי, "רק" 17.7% מהמשפחות בארץ עניות

בדיקה חדשה, שנעשתה בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חושפת עלייה חדה בממדי העוני. מניתוח הממצאים המדאיגים עולה כי אחת מכל ארבע משפחות בישראל – ענייה.

 

הבדיקה נעשתה על פי נתונים משנת 2002, שהיא השנה האחרונה שלגביה יש נתונים על העוני בישראל. לפי ממצאי המוסד לביטוח הלאומי מאותה שנה, ממדי העוני נותרו ללא שינוי של ממש. שיעור משקי הבית העניים שנמצאו בבדיקת הלמ"ס הגיע ל-23.9%. לפי הביטוח הלאומי, שיעור העוני אז היה "רק" 17.7%.

 

ההבדל במספרים נובע משיטת המדידה. הביטוח הלאומי מודד עוני יחסי. קו העוני, במדידת הביטוח הלאומי, מוגדר כמחצית ההכנסה החציונית, שהיא הכנסה של משפחה הנמצאת בדיוק באמצע דירוג ההכנסות של כלל המשפחות במדינה. כך, למשל, במדידה יחסית, כאשר חלק קטן מהאוכלוסייה מתעשר וכל השאר נשארים ללא שינוי – קו העוני עולה, ועימו שיעור העניים.

 

לא פעם הוטחה ביקורת כלפי השיטה הזו, ולכן בלמ"ס החליטו לבדוק את העוני על פי שיטה אמריקנית-קנדית. שיטה זו קובעת קו עוני על פי ההוצאות ההכרחיות לקיום ומודדת מי מצוי, בהכנסה נטו, מתחתיו.

 

במרכז "קו העוני" של הלמ"ס נעשה שימוש בסל מזונות מינימלי שנקבע על ידי יחידת המזון של משרד הבריאות. סל המזונות הזה הוא המינימום הנדרש כדי לא לרעוב. לסל הזה צורף אומדן להוצאות לשכר דירה ולאחזקת דירה (רוב אלה שאינם עניים גרים בדירה בבעלותם, בעוד שרוב העניים משלמים שכר דירה). ההוצאות למזון ולדיור, כך הניחו החוקרים, מהווים שני שלישים מסך כל ההוצאות המשפחתיות (במשפחה ישראלית ממוצעת ההוצאות האלה הן 48%).

 

כך, למשל, סל המזון המינימלי של מבוגר עולה 521 שקל לחודש, ושל ילד 399 שקל לחודש. ההוצאה על אחזקת דירה ממוצעת של משפחה ענייה בת שלוש נפשות (כולל ארנונה, חשמל, מים, תיקונים, חימום וכו', אך ללא עזרה במשק בית) היא 818 שקל לחודש. שכר הדירה של משפחה כזו, בת שלוש נפשות, הוא כ-1,719 שקל לחודש )כ-350 דולר לחודש במחירי 2002).

 

ההכנסה המינימלית הדרושה לקיום של משפחה ממוצעת בת שלוש נפשות, אם כן, עומדת על 6,120 שקל בחודש. משפחה ישראלית ממוצעת, לשם השוואה, מוציאה כ-10,500 שקל בחודש. בעוד שלפי הביטוח הלאומי היו ב-2002 339 אלף משקי בית עניים, הרי שלפי קו העוני של הלמ"ס הגיע מספר ל-449 אלף משפחות – גידול של 20% בהשוואה ל-2001.

 

את הניתוח של הלמ"ס ערכו טום קפלן ויפית אלפנדרי. מחר תפרסם הלמ"ס את סקר ההכנסות של משקי הבית ל-2003. סקר זה יאפשר לקבוע את ממדי העוני לשנת 2003, שיתפרסמו רק בעוד כחודשיים.

 

לפני כשנה פרסם הביטוח הלאומי תחזית לממדי העוני של 2003. לפי תחזית זו, שיעור משקי הבית העניים עלה מ-18% ל-18.5%. כאמור, לפי מדידת הלמ"ס ממדי העוני בישראל גדולים בהרבה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
מדינה עם הרבה עניים
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים