שתף קטע נבחר

המפד"ל ומתנחלי עזה עתרו נגד ההתנתקות

המפד"ל, עדיין חברה בממשלה, הגישה עתירה נגד ההחלטה להתחיל בתשלום מקדמות למתנחלים המיועדים לפינוי, בטענה שמדובר בתהליך לא חוקי. "הליך כל כך כבד של פינוי נעשה בדרך דיקטטורית וזה קטלני", אמרו בסיעה. עתירה נוספת הוגשה על ידי ראש המועצה האזורית חוף עזה, הטוען כי ההחלטה לשלם מקדמות סותרת חוק יסוד, לפיו תקציב המדינה יהיה קבוע בחוק

החל המאבק המשפטי בתוכנית ההתנתקות: הבוקר (יום ג') הוגשו שתי עתירות לבג"ץ נגד ההחלטה להתחיל בתשלום מקדמות למתנחלים שאמורים להתפנות במסגרת התוכנית.

 

עתירה אחת הגישה סיעת המפד"ל בטענה שההחלטה על תשלום המקדמות התקבלה שלא כדין וללא סמכות. "יישומן של ההחלטות מפר כל סדרי חוק, משטר ונורמות שלטוניות בסיסיות, לרבות שיבוש הפרדת הסמכויות השלטוניות ועשיית שימוש בלתי חוקי בכספי המדינה", כותבת המפד"ל בעתירה.

 

"הליך כל כך כבד של פינוי נעשה בדרך דיקטטורית וזה קטלני", אמר יו"ר הסיעה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי. "תהליך כל כך נורא צריך לפחות לעשות באופן דמוקרטי. אני מקווה שהדמוקרטיה תעצור את ראש הממשלה".

 

המפד"ל עותרת למעשה נגד הממשלה בה היא יושבת ואשר בה מכהן השר זבולון אורלב. בכירי המפד"ל אמרו כי הם משוכנעים שאורלב תומך בעתירתם והיה שמח להצטרף אליה אילו יכול היה.

 

"עצם העובדה שאנחנו מגישים עתירה נגד הממשלה היא הוכחה למצב האבסורדי והקשה של המפד"ל, שבו אנו שותפים בממשלה שלבנו המוסרי והדמוקרטי אינו יכול להשלים עימה. הן מבפנים והן מבחוץ, המפד"ל היא אופוזיציה לוחמת לממשלה ולתהליך. אנחנו לא נהיה חלק מתהליך של עקירת יהודים מבתיהם ומתן הבתים לרוצחים ולמחבלים. ערב יום כיפור צריך לומר לראש הממשלה: עצור", אמרו הבכירים.

 

גם בעת הגשת העתירה ניכרו חילוקי הדעות בין בכירי המפד"ל באשר להמשך הישיבה בממשלה. ח"כ שאול יהלום אמנם חושב כמו אפי איתם, שהשר אורלב היה שמח להיות חתום על העתירה, אבל ההסבר שלו מדוע זה לא קורה שונה לחלוטין: "הרי הוא הצביע נגד החלטת הקבינט. ההחלטה הזו התקבלה ללא סמכות או רשות וזה דבר שאין לו אח ורע בישראל. השר שלנו הצביע נגד, אלא שבמצב של היום המפד"ל עושה את הצעד הנכון והיעיל ביותר כי אם אנחנו יוצאים מהממשלה, שמעון פרס נכנס, מתנשקים-מתחבקים והתוצאות פי אלף יותר גרועות".

 

עתירה שנייה: תשלום המקדמות סותר את החוק 

 

העתירה השנייה הוגשה בידי ראש המועצה האזורית חוף עזה, אבנר שמעוני, הדורש גם הוא למנוע את תשלום המקדמות. בעתירתו טוען שמעוני כי ההחלטה לשלם מקדמות סותרת חוק יסוד: משק המדינה, לפיו תקציב המדינה יהיה קבוע בחוק.

 

"המקדמות אינן מעוגנות בחוק התקציב לשנת 2004. תשלום מקופת הציבור ללא הסמכה בחוק איננו חוקי. תשלום המקדמות נועד להקדים תשלום לחקיקה", נכתב בעתירה. שמעוני טוען כי ההחלטה על תשלום המקדמות מהווה "ניסיון לכפות על הכנסת עובדות מוגמרות", כלשון העתירה. שמעוני טוען כי אין לשרים רשות לאשר או להורות על הוצאת כספים מקופת הציבור על חשבון עניין שטרם עבר הליך חקיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הכנסת
שהדמוקרטיה תעצור את ראש הממשלה. סלומיאנסקי
צילום: אתר הכנסת
צילום: עמית שאבי
החלטה שהתקבלה ללא סמכות. יהלום
צילום: עמית שאבי
מומלצים