שתף קטע נבחר

חשיפה: חיילים גנבו מפלסטינים באזור חברון

פרסום ראשון: האם קיימת תופעה במסגרתה גונבים חיילים מפלסטינים באזור חברון? עשרות תלונות בנושא הצטברו וחלקן הגיע למערכת ynet. בין היתר טוענים הפלסטינים שבאחד המחסומים דורשים החיילים "מס מעבר" של 10 שקלים למכונית. בדובר צה"ל מכחישים את הטענות. במקביל, התלוננו פלסטינים כי חיילים גנבו את כספם ורכושם במהלך חיפוש לילי בביתם. בצה"ל בודקים את הטענות. יש חוק בשטחים?

חשיפה: במערכת ynet הצטברו עדויות רבות של פלסטינים, הטוענים כי חיילים באזור חברון גנבו מהם בקביעות כסף ותכשיטים במסגרת "דמי מעבר" במחסומים וכן במהלך חיפושים הנערכים בבתים. התושבים הפלסטינים פנו לארגוני זכויות אדם, ובחלק מהמקרים גם למשטרה הצבאית בדרישה לחקור את האירועים. לדבריהם, מדובר במקרים שבהם מעורבים חיילים סדירים ואנשי מילואים כאחד. בדובר צה"ל מכחישים כי קיימת תופעה של "מס מעבר" שגובים החיילים במחסומים.

 

על פי העדויות שהגיעו ל-ynet, סיפרו תושבים מהכפרים איזנה ודיר-סאמת, שליד חברון, כי חיילים במחסום איזנה, שבין הכפר איזנה לתרקומיה, גובים מהם שלא כחוק כספים על כל מעבר במחסום. לרוב גובים החיילים עשרה שקלים על כל אדם, אך לפעמים הסכומים מגיעים לכדי 20 ו-30 שקלים, אומרים התושבים.

 

מדובר למעשה בשער דרכו עוברים התושבים מתרקומיה לכפרים איזנה, דיר סאמת, חאראס וכפרים נוספים. מעל השער משקיף מגדל שבו שוהים שני חיילים. במחסום איזנה מוצבים חיילים מגדודים שונים, בהם דוכיפת, חרוב ולביא, וכמו כן, חיילים בשירות סדיר, המשרתים בחטיבה המרחבית באזור.

 

במעבר עוברים - לרוב באמצעות כלי רכב - מאות ולעיתים אלפי פלסטינים מדי יום. אחד מתושבי הכפר איזנה סיפר ל-ynet כי שילם כבר מספר פעמים סכום של עשרה שקלים, ובאחת הפעמים, כשלא היה ברשותו הכסף, "שילם" באמצעות חפיסת סיגריות. "מי שלא משלם - לא עובר", אומר התושב.

 

ראש מועצת הכפר דיר סאמת, מוחמד אל-חרוב, שגם תושבי כפרו נאלצים לעבור במחסום, סיפר ל-ynet כי על שולחנו הצטברו עשרות תלונות בעניין. הוא עצמו מספר כי נתקל בתופעה מספר פעמים. "הייתה חתונה בכפר לא מזמן. יצאנו כמה מנכבדי הכפר כדי לקבל את פני הכלה מהכפר חאראס. במחסום ביקשו החיילים עשרה שקלים מכל אחד מ-15 כלי הרכב". אל-חרוב ממשיך ומספר כי "אחיו של החתן, שלא רצה שיקלקלו את השמחה, שילם את הכסף עבור כלי הרכב וכך גזלו מאיתנו 150 שקלים ללא כל סיבה".

 

ראש המועצה הוסיף כי "מי שלא משלם, זוכה לירי באוויר מצד החיילים - כדי להפחיד. מי שמתעקש לא לשלם לא עובר. פשוט כך". לדבריו, מי שגובה בפועל את הכספים עבור שני החיילים במחסום הוא פלסטיני תושב הכפר איזנה, שמוכר סולר בסמוך למחסום. את הכסף מחלקים החיילים בינם לבין עצמם.

 

"המצב במקום הוא בלתי נסבל", אומרים התושבים שכבר הגישו תלונות למספר ארגוני זכויות אדם. פניות של התיאום הפלסטיני לצד הישראלי עדיין לא עזרו בפתרון הבעיה. מצה"ל נמסר ל-ynet כי "הטענה נבדקה, ונמצא כי אינה נכונה. במידה ויתקבלו פרטים ספציפיים הם יועברו למחלקה לחקירת שוטרים להמשך טיפול".

 

"החיילים נכנסו לחיפוש בבית - והכסף נעלם"

 

אבל לא מדובר רק ב"מס מחסום" אלא גם בביזה: פלסטינים באזור חברון טוענים כי ההתנכלות והפגיעה ברכושם על-ידי החיילים היא דבר שמזמן הפסיק להיות חריג. בכפר בית אומר, צפונית לחברון וצפון-מזרחית לעידנא, טוענים הפלסטינים כי חיילים שביצעו חיפוש בבתים גנבו כסף ורכוש. ביום ראשון שעבר פשטו בשעה 2:00 לפנות בוקר קבוצת חיילים על ביתם של ראאד וג'מילה אלקם שבבית אומר. החיילים פינו את ראאד ואת משפחתו אל בית הוריו הצמוד. בתום החיפוש, טוען ראאד, נעלם מן הבית זהב בשווי 3,000 דינר ירדני, שווי ערך לכ-19 אלף שקלים.

 

ראאד שוחח עם ynet כשהוא ממתין להיכנס ולתת עדות אצל חוקרי המשטרה הצבאית במת"ק חברון. "ריכזו אותנו ואת הורי, כמו גם את אשתי וילדי

בחדר אחד, וכך הפרידו בינינו לבין החיילים ארבעה חדרים. כל זמן החיפוש חששנו שהם יגנבו משהו מהבית. אחרי שסיימו החיילים את החיפוש בדקנו אם לא נעלם דבר. באחת השמלות של אשתי נהגנו להסתיר סט זהב – שרשרת, צמיד ועגילים בשווי 3,000 דינר. אבל כשהגענו לשמלה, גילינו שהחיילים הלכו, אבל גם הזהב הלך עמם. הם גנבו את הזהב. כל השנים הסט הזה נמצא מוסתר בתוך אותה שמלה".

 

ראאד, בעל מכולת, אומר כי בגלל המצב הכלכלי הקשה, תיכנן לקנות סחורה למכולת ממכירת אותו סט תכשיטים. מיד לאחר האירוע הגיש תלונה במשטרת עציון. החוקרים בתחנה עודדו אותו להגיש תלונה למשטרה הצבאית במפקדת התיאום והקישור. "החוקרים בעציון אמרו לי, 'יש חוק בישראל, תגיש תלונה במת"ק'. אני מקווה שיחזירו לי את הרכוש".

 

והוא לא לבד: יחד עם ראאד הגיעה משפחה פלסטינית נוספת מבית אומר, להגיש תלונה על היעלמות סכום של 800 שקלים שנעלמו מביתם לאחר ביקור החיילים. יצוין כי בשני המקרים לא נמצאו מבוקשים, נשק או כל דבר אחר בידי החיילים.

 

פשיטות מסוג זה עורכים לרוב חיילים מחטיבת הצנחנים וחטיבות מיוחדות. גורמים בצה"ל ציינו כי עדיין לא ברור אילו חיילים היו ביום א' שעבר בבית המשפחה והוסיפו כי הנושא ייבדק. מארגון "בצלם" נמסר כי תופעת הגניבה על-ידי חיילים בשטחים היא שכיחה וכי בידיהם עדויות נוספות לאלה של המשפחות מבית אומר על גניבות גם בקלקיליה וגם בשכם.

 

באחרונה הוגשו בצה"ל מספר כתבי אישום נגד חיילים באשמת ביזה. חייל ששירת בגדוד חי"ר במהלך מבצע "חומת מגן", נאשם כי גנב מתושבים פלסטינים בחודשים מארס-אפריל 2002 מצלמת וידיאו ואילו באירוע אחר גנב מאחד הבתים 500 שקל במזומן. כנגד חייל אחר הוגש כתב אישום המייחס לו ביזה על כך שנטל שלא כדין כמה מאות שקלים מבית בעיר רמאללה במהלך מבצע "חומת מגן". ואילו כנגד חייל שלישי, שדיונו מתקיים כיום בבית הדין של מפקדת זרוע היבשה, מיוחסת עבירת ביזה לפיה במהלך חודש מארס 2002, בעת פעילות באחד החדרים במתחם המוקטעה ברמאללה, לקח לידיו חבילת שטרות: 31 שטרות של 100 דולר, שמונה שטרות של 250 דינר עיראקי, ארבע שטרות של 25 דינר עיראקי ושטרות נוספים של כסף ישראלי וירדני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מס במחסום? (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
חיילים בחברון. גונבים מהבתים?
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פלסטינים במחסום. 10 שקל לראש (ארכיון)
צילום: איי פי
חברון, מבט מהאוויר
צילום: לע"מ
מומלצים