שתף קטע נבחר

"תיק אירועי אוקטובר נשאר פתוח"

בכנס שהתקיים לציון ארבע שנים לאירועי אוקטובר, מתחו המשתתפים ביקורת על כך שהאחראים להרג לא הועמדו לדין. המשפחות השכולות קראו לערבים "לשים קץ לפנטזיות לגבי המדינה ולפעול לגיבוש מערכת משפטית שתקבל לגיטימציה מהחוק הבינלאומי"

"כל עוד האחראים על הרג האזרחים הערבים לא הועמדו לדין ולא קיבלו את עונשם, תיק אוקטובר יישאר פתוח ולא ייסגר לעולם".

 

כך אמר היום (שבת) ראש ועדת המעקב העליונה לענייני ערביי ישראל, שאוקי חטיב, בכנס שנערך בנצרת תחת הכותרת "זיכרון למחאה", לציון ארבע שנים לאירועי אוקטובר 2000. את הכנס יזמו ועדת המעקב, מרכז עדאלה לזכויות המיעוט הערבי בישראל וועד ההורים השכולים של אירועי אוקטובר. 

 

לדברי חטיב, ראש ועדת המעקב, "אם מדינת ישראל היתה מתייחסת לדו"ח ועדת אור ברצינות, יכולה היתה להתרחש מהפכה ביחסים בין הערבים ליהודים ולמוסדות המדינה. לצערי הרב, במקום זה הממשלה מינתה ועדת שרים, רובם מהימין הקיצוני, שרוצים לטרנספר את הערבים מהארץ". חטיב מתח ביקורת על ועדת אור ועל המדינה שלא העמידה לדין את האחראים להרג.

 

"לקבל הכרה כמיעוט לאומי"

 

במהלך הכנס קראו ההורים השכולים לערביי ישראל לנסות לקבל הכרה כמיעוט לאומי מהקהילה הבינלאומית.

 

ראש ועד ההורים השכולים, חסן עאסלה, אמר שמה שקרה באוקטובר 2000 זה תוקפנות ישראלית: "בממשלת ברק הציעו למשפחות השכולות שוחד, ואנחנו סירבנו. אנחנו יודעים שאף שופט ישראלי לא יסכים להעניש את השוטרים שירו בבנינו, אבל אנחנו מעוניינים שהפצע שלנו יישאר פתוח ומדמם כדי שהעולם יבין שהחברה הציונית היא חברה אנטי אנושית ואנטי דמוקרטית".

 

עאסלה הוסיף: "הערבים בישראל צריכים לשים קץ לפנטזיות שלהם לגבי המדינה. אנחנו צריכים לפעול לגבש לנו מערכת משפטית שתקבל את הלגיטמציה שלה מהחוק הבינלאומי".

 

עאסלה מתח ביקורת גם על מנהיגי הציבור הערבי. "רבים מהמנהיגים השאירו אותנו לבד במאבק מול מוסדות המדינה. חלק פחדו על הכיסאות שלהם. אני מקווה שבסוף יקום מחנה אחדות לאומי-ערבי בארץ, שיפנה לקהילה הבינלאומית וידרוש הכרה בנו כמיעוט לאומי".

 

"הערבים צריכים לגבש אמירה"

 

לדברי ראש ארגון עדאלה, ד"ר מראוון דווירי, "מקבלי ההחלטות בישראל עדיין תופסים את האזרחים הערבים כמיעוט עוין שלא מבין אלא רק שפת הכוח. במקביל, הערבים תופסים את עצמם כחלק ממדינת ישראל. יש פיגור פוליטי בקרב הערבים בישראל יחסית למה שהיה ביום האדמה ב-1976".

 

דווירי ציין שאחרי אירועי אוקטובר, הערבים צריכים להיות מגובשים יותר. "היום, יותר מכל תקופה אחרת, לערבים צריכה להיות אמירה על קיומם במדינה, מה הם רוצים מהמדינה ומה הם מצפים ממנה. אנחנו חייבים להשתתף בניסוח החוקה של מדינת ישראל, לבוא עם עמדה מוצקה".

 

 

נציגי מרכז מוסאווא לשיוויון אמרו בכנס שבכוונתם להציג עשרות תיקים של תקיפת אזרחים ערבים בידי שוטרים, שהמחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) סגרה בטענות שונות. לדבריהם, מח"ש מכינה אליבי לסגירת החקירה גם נגד השוטרים שהיו מעורבים באירועי אוקטובר.

 

"כל החומר שבידי הארגונים הערביים והמשפחות השכולות נמסר לוועדת החקירה הממלכתית, וזאת הטילה על מח"ש להשלים את החקירות", אמרו נציגי מוסאווא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן לידור
אירועי אוקטובר באום אל פאחם
צילום: רונן לידור
צילום עמיקם חורש
אב שכול, חסן עאסלה
צילום עמיקם חורש
צילום: אורי פורת
התיק לא ייסגר. חטיב
צילום: אורי פורת
מומלצים