שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

האו"ם: ארה"ב הטילה וטו על הגינוי לישראל

ארה"ב הטילה וטו על הצעת הגינוי לישראל שהגישה אלג'יריה למועצת הביטחון, וכללה גינוי חריף לישראל בעקבות הפעולה בעזה. שגריר ארה"ב אמר בדיון: "כל עוד ימשך הטרור, ישראל תמשיך להגן על עצמה". מוקדם יותר אמר מזכיר המדינה פאוול: "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה, אך היא צריכה לעשות זאת במידה יחסית"

ארה"ב הטילה אמש (יום ג') וטו על הצעת הגינוי לישראל שהגישה אלג'יריה למועצת הביטחון. 11 מ-15 החברות במועצה תמכו בגינוי, אולם שלוש נציגות אירופה - בריטניה, גרמניה ורומניה, נמנעו בהצבעה.

 

שלוש המדינות האירופיות החליטו להימנע לאחר שהפלסטינים דחו הצעת פשרה שהגישו. הפשרה האירופית כללה נוסח מאוזן, שלא כלל גינוי לישראל, וקרא להפסקת ירי רקטות הקסאם לעבר יישובים אזרחיים ולנסיגת כוחות צה"ל מרצועת עזה.

 

שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון דאנפורת', תקף בנאומו בחריפות את הצעת ההחלטה. לדבריו, "ההצעה חסרת איזון ולכן חסרת אמון. היא אינה מציינת אף אחת מכ-450 התקפות הקסאם על ישראל ולא את שני הפעוטות שנרצחו מירי רקטות הקסאם".


דאנפורת' הוסיף כי "זכותה של ישראל להגן על עצמה. כל עוד יימשך הטרור הפלסטיני, ישראל תמשיך לרדוף את המחבלים באשר הם".   

 

פאוול: על ישראל לסגת במהירות

 

"על ישראל לסיים את פעולת צה"ל בעזה בהקדם האפשרי". כך אמר אמש מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול. לדבריו, "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה מירי טילי הקסאם, אך היא צריכה לעשות זאת במידה יחסית לאיום שמוטל עליה".

 

דובר במשרד החוץ האמריקני, אדם אראלי, אמר לכתבים כי "הצעת ההחלטה היא בלתי מאוזנת, אך עמדתנו בנושא תלויה בתוצאה הסופית של המשא ומתן על נוסח ההצעה".


שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון דנפורת', אמר במהלך הדיון כי "עמדת ארה"ב היא שנחוצים שני צדדים כדי ליצור שלום. לישראלים יש את הזכות להגן על עצמם כאשר הם תחת מתקפה צבאית וכאשר פגזי ארטילריה נורים לעברם מרצועת עזה".

 

מצרים: שתיקת העולם נותנת אור ירוק לישראל

 

בתוך כך, שר החוץ של מצרים, אחמד אבו אל-רייט, אמר אתמול כי "שתיקת העולם לגבי פעולת ישראל ברצועת עזה, נותנת לממשלה הישראלית 'אור ירוק' להמשיך במתקפה".

 

לדבריו, "העובדה שהקהילה הבינלאומית שותקת לנוכח המצב המסוכן ברצועת עזה, שולח מסר מוטעה לישראל ומאפשר לה להמשיך בפעולה".

 

גם רוסיה מתחה ביקורת על הפעלת הכוח של ישראל בעזה. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי "ישראל צריכה להימנע מהפעלת כוח בצורה לא פרופורציונאלית במבצע שלה בשטחים". הוא קרא גם לרשות הפלסטינית "לנקוט בצעדים הדרושים כדי למנוע התקפות טרור".

 

גילרמן: ומה עם גינוי למחבלים? 

 

הצעת ההחלטה, שהוגשה לחברי המועצה ונפלה, קראה לישראל להפסיק מייד את המבצע הצבאי בצפון הרצועה ולהסיג את כוחות צה"ל ממחנה הפליטים ג'בליה וסביבתו. ישראל מואשמת כי היא מפריעה לצוותים רפואיים ואנשי הסעד של אונר"א למלא את משימתם. 


את הבקשה לקיום הדיון הדחוף הגישה אלג'יריה, שהיא אחת מעשר החברות הלא-קבועות במועצת הביטחון. דיפלומטים ישראלים באו"ם הגיבו במרירות על הדיון הדחוף שנקבע. שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, אמר ל-ynet: "שוב מתכנסת מועצת הבטחון כדי לגנות את הנלחמים בטרור במקום את המחבלים. ישראל תדאג להבהיר בדיון מדוע הפעולה מתקיימת. מדובר בניסיון למנוע ירי טילי קסאם לעבר ערי ישראל ולהרוג אזרחים חפים מפשע ובהם ילדים". 


ההצעה: מגנה את ישראל, הכוח הכובש


הצעת ההחלטה שהוגשה למועצת הבטחון, והגיעה ל-ynet "מביעה דאגה עמוקה מההתדרדרות המתמשכת במצב בשטחים הפלסטינים הכבושים על ידי ישראל מאז 1967, ומגנה את הפלישה הצבאית הנרחבת והתקפות של הכוחות הישראלים הכובשים בצפון רצועת עזה, לרבות במחנה הפליטים ג'בליה וסביבו, שהתוצאה שלה היא נפגעים רבים, הרס, הכבדה ומצב הומניטרי חמור.


ההצעה "מגנה כל פעולה של אלימות, טרור, שימוש מופרז בכוח והרס פיזי", ואינה מזכירה כלל את הריגת אזרחים חפים מפשע בשדרות מפגיעת טילי קסאם.


"מועצת הבטחון חוזרת על קריאתה לישראל, הכוח הכובש, לציית למחוייבויות החוקיות שלה על פי התיקון הרביעי של ועידת ז'נווה של הגנה על אזרחים בזמן מלחמה". 


ההצעה האלג'ירית "דורשת הפסקה מיידית של כל מבצע צבאי בצפון עזה ונסיגת כל הכוחות הישראלים הכובשים מהשטח חוזרת על הקריאה להפסקת כל האלימות ולכבד את המחויבויות החוקיות לרבות אלה תחת החוק ההומניטרי הבינלאומי".


ההצעה קוראת לישראל, "הכוח הכובש, לאפשר גישה בלתי מוגבלת לאנשי האו"ם וכל העזרה הרפואית וההומניטרית וכן לספק סיוע חירום לאוכלוסיה האזרחית, לכבד את המתקנים של האו"ם בשטח לרבות עובדי הסעד אונר"א".


פורסם לראשונה 05/10/2004 18:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון. וטו אמריקני
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פאוול. "במידה יחסית"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
צה"ל בעזה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מבהיר. גילרמן
צילום: איי פי
מומלצים