שתף קטע נבחר

מקורבי שרון: רוץ לבחירות

ראש הממשלה משדר עסקים כרגיל. אבל בחודשים הקרובים הוא ישמע שוב ושוב מסביבתו הקרובה המלצות לחזור לעם. בכיר בליכוד: "במקום לשלוט על התהליכים, אנחנו נגררים. הימים שחולפים לא מוסיפים לשרון נקודות, הוא צריך ממשלה חדשה עוד לפני יישום ההתנתקות". במערכת הפוליטית כבר מדברים על תאריכים: מאי או יוני 2005. וכרגיל, שאלת מיליון הדולר: מה יעשה נתניהו?

"אין מנוס מבחירות. התהליכים הפוליטיים שמתרחשים לנו מול העיניים מובילים ללא ספק לבחירות מוקדמות, שיתקיימו כנראה כבר בעתיד הלא רחוק. אין ספק שאריק צריך לקבל החלטות קשות". כך אומרים ל-ynet בכירים בליכוד המקורבים לראש הממשלה, לאחר הפגישה הקשה שקיים עם ראשי מועצת יש"ע.

 

הגורמים הוסיפו כי בשיחות שינהלו בעתיד הקרוב עם ראש הממשלה, הם ימליצו לו להקדים את הבחירות לכנסת ולא לבזבז עוד זמן. "ככל שעובר הזמן אנחנו מאבדים את היכולת לשלוט על התהליכים", אמר בכיר בליכוד. "אפילו אריק אמר שאי אפשר להמשיך כך. במקום לשלוט על מה שקורה, אנחנו נגררים כל פעם עוד קצת ועוד קצת. הגענו למצב שאנחנו נגררים לבחירות. אסור להמשיך לבזבז זמן. צריך להקים ממשלה חדשה עוד לפני שתוכנית ההתנתקות יוצאת לפועל".

 

החשש מאובדן השליטה גובר בסביבת שרון נוכח הקריאות הנשמעות לעריכת משאל עם. בסיעת הליכוד, שמתכנסת הבוקר (יום ב'), מסתמן רוב לתומכי המשאל, אולם בכנסת, בשל התנגדות השמאל והחרדים, יש רוב דווקא למתנגדים. כחמישים פעילי ליכוד וראשי סניפים יגיעו לישיבת הסיעה כדי להביע תמיכה בראש הממשלה.

 

הגורם הבכיר הוסיף כי שרון יכול אמנם לפעול כך שהבחירות יובילו להקמת ממשלה חדשה זמן קצר לפני אוקטובר 2005, מועד ביצוע ההתנתקות, אולם "בשל המצב שנוצר במערכת הפוליטית, מוטב להקדים את הבחירות".

 

במערכת הפוליטית מדברים על אפשרות לקיים בחירות בחודשים מאי או יוני 2005. לדברי הגורם הבכיר בליכוד, "הימים שעוברים לא מוסיפים נקודות לשרון, ואין צורך להמתין זמן רב מדי כדי לקיים את הבחירות. ההערכה היא שתוכנית ההתנתקות תעבור בכנסת, אבל כשנגיע להצבעות על התקציב, זה כבר יהיה מורכב יותר. השאלה איך להביא להקדמת הבחירות היא רק שאלה טכנית, שניתן לפתור".

 

אלא ששרון עצמו לא נראה עדיין כמי שהפנים את העובדה, שלאור המצב הסבוך אליו נקלע בכנסת, ובסיעת הליכוד בפרט - לא ניתן למנוע בחירות מוקדמות. גם אם רבים מהאישים בסביבתו השתכנעו ברובם כי קידום התוכנית המדינית מצריך הקדמת בחירות, הרי ששרון עצמו ובנו עמרי מאמינים עדיין שניתן להמשיך ולנהל את המדינה גם בלעדיהן. "תמיד קיימת האופציה", אומרים בסביבת ראש הממשלה, "שאחרי ההצבעה בכנסת על ההתנתקות, המצב ישתנה והמורדים ישנו את הגישה שלהם".

  

אמנם, בליכוד יש מי שסבור כי הקדמת הבחירות היא עניין טכני בלבד, ושרון לא צפוי להיתקל במכשולים רבים מדי בדרך לשם. אך עדיין עולה השאלה: כיצד מתכוון ראש הממשלה להביא להקדמת הבחירות? האם יפנה לנשיא, או שמא יבחר להפיל את תקציב המדינה, ובכך להביא לפיזור הכנסת? על פי החוק, אם ב-31 במארס לא יהיה תקציב, הכנסת מתפזרת ומתקיימות בחירות חדשות. קיימת גם האפשרות ששרון יבחר להוביל בעצמו חקיקת חוק להקדמת הבחירות.

 

הליכה לנשיא יכולה להיות מסוכנת מבחינת שרון, שכן עלול להיווצר מצב שבו חברי הכנסת ימליצו לנשיא להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על אדם אחר – בנימין נתניהו, למשל. אם הליך הקדמת הבחירות יעבוד בקלות, למרות הסיכונים, הרי שגם במקרה זה עשוי נתניהו לעמוד למכשול בפני שרון - אם יחליט להתמודד מולו בפריימריז.

 

מקורבים לראש הממשלה אומרים כי על פי ההערכות, "נתניהו יעשה אמנם קולות של התמודדות, אבל לבסוף הוא לא ירצה לפתוח חזית נגד שרון. מבחינתו, מדובר בהימור, שכן ללכת נגד אריק בעיתוי הזה, זה ללכת על כל הקופה, ומזה הוא ירתע".

 

על פי הערכה נוספת במערכת הפוליטית, נתניהו יעדיף לאפשר לשרון לקדם את תוכנית ההתנתקות, מתוך הערכה כי גם אם הוא יהיה ראש ממשלה – הרי שלא יוכל להתעלם מן התוכנית המדינית הזוכה לתמיכה אמריקנית, ויצטרך לפעול לפינוי ההתנחלויות בעזה. לכן, יעדיף לאפשר לשרון להתמודד עם התוכנית ועם הוצאתה לפועל, בשעה שהוא תומך בה מהצד וממשיך לכהן כשר בכיר בממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יקבל את העצה? שרון
צילום: רויטרס
צילום: דן בלילטי
"קולות של התמודדות". נתניהו
צילום: דן בלילטי
מומלצים