שתף קטע נבחר

תוכנית: רכבת משא בין אשדוד לעזה

התוכנית נחשפה במהלך כנס של מרכז פרס לשלום ואוניברסיטת תל אביב. לדברי סגן ראש המועצה לביטחון לאומי, מטרת הרכבת, שתמומן ככל הנראה על ידי הבנק העולמי, היא להקל על העברת הסחורות בין נמל אשדוד לרצועה. עוד נאמר בכנס כי נושא הריסת בתי המתנחלים לאחר הפינוי "פתוח לדיון"

חזון אחרית הימים? גורמים בישראל ובבנק העולמי בוחנים בימים אלו אפשרות להקמת קו רכבת משא, שיחבר את רצועת עזה עם נמל אשדוד.


הרעיון הוצג במהלך כנס של מרכז פרס לשלום ואוניברסיטת תל-אביב, שעסק בקשרי הכלכלה בין ישראל לפלסטינים.


לדברי סגן ראש המועצה לביטחון לאומי, איתמר יער, הקמת הקו נאמדת בפחות מ-30 מיליון שקלים. הוא הסביר כי מטרת הרכבת היא להקל על מעבר הסחורות בין נמל אשדוד לרצועה: "לסחורה שמגיעה במשאית לוקח לעיתים שלושה שבועות לעבור, כשערך הסחורה בדרך כלל קטן יותר מכל התהליך. כיום כשמגיעה מכולה מחו"ל היא נבדקת באשדוד, ואז נבדקת במחסום קרני. עקרונית, ניתן לבדוק את הסחורה רק פעם אחת, באשדוד".


יער אמר כי בשלב מתקדם יותר יופעל קו דומה בכיוון ההפוך, והסחורה תיבדק רק בקרני, בטרם תגיע לאשדוד. עוד סיפר כי ישראל אמרה לגורמים הבינלאומיים שעליהם להשקיע בתוכנית אם לדעתם היא תשרת את האינטרס הכלכלי הפלסטיני. "להערכתי יש סיכוי גבוה שזה יצא לפועל", הוסיף.

 

הבנק העולמי: לבחון את תוכנית הרכבות


נציג הבנק העולמי בגדה המערבית וברצועה, ניג'ל רוברטס, אמר ל-ynet בתגובה: "יש דרך סלולה, וזה יהווה למעשה דרך תחבורה נוספת. לדעתי, זה טוב יותר שיש כלי תחבורה אלטרנטיבים ותחרותיים. יש לבחון זאת גם בהקשר של תוכנית הרכבות הישראלית".


עוד אמר רוברטס: "עוד לא הגענו לנקודה בה דנים בשאלת המימון. זו הצעה מעניינת מאוד עבורנו ועבור אחרים, אך זה עדין בשלב מוקדם, כך שלא ניתן לקבוע את עלות ההפסד והרווח. חלק מהדיונים שקיימנו נועדו לגלות רעיונות חדשים, וזה אחד מהם. באותה מידה דיברנו על שכלול אמצעי הבדיקה במעברים כדי לשפר את מעבר הסחורה".

 

רוברטס הבהיר כי ישנה חשיבות גדולה לקשר בין עזה לגדה לצורך קיום מסחר נורמלי. לדבריו, "בנוסף לפינוי בצפון השומרון, עדיין תשאר בעיה במעברים בתוך הגדה. כרגע רבות מההגבלות בגדה אינן הולמות יצירת כלכלה פלסטינית יציבה, על כך צריך לקיים עוד דיונים רבים".


הריסת בתי המתנחלים - נושא פתוח לדיון


בכנס התברר כי נושא הרס בתי המתנחלים לאחר יישום תוכנית ההתנתקות פתוח לדיון, וכי ישראל תשקול שלא להרוס את הבתים במידה והפלסטינים יצליחו להוכיח שיש בכך אינטרס ישראלי.


לדברי סגן ראש המועצה לביטחון לאומי, "אם נשתכנע שיש צורך מסויים שישרת גם אותנו, זה פתוח לשיחות, אך עלינו לודא שזה לא פועל נגדנו".

 

עוד הסביר יער כי בתים פרטיים לא יישארו, אך הממשלה השאירה פתח לדיון בנושא כאשרה רשמה בהחלטתה את המלה "ככלל".


לדבריו, "הגיוני שהממשלה תשאיר לעצמה גמישות לקבל החלטות בהתאם לאינטרסים שלה. הארגונים הבינלאומיים אמורים לדון על כך עם הפלסטינים. לישראל אין שום סיבה שבעולם להתחייב".

 

נציג הבנק העולמי אמר בעניין זה: "הייתי מאוד מעוניין לראות את הבתים נמסרים לצד פלסטיני אחראי, עם שקיפות לגבי האופן שבו ישתמשו בהם. איני אומר שבהכרח ניתן להשתמש בהם כדי ליישב מחדש אנשים, ניתן להשתמש בקרקע גם לצרכים אחרים, אך אני חושב שצריך להותיר להם את האופציות.

 

"הייתי רוצה לראות תוכנית מהצד הפלסטיני לגבי האופן שבו ישתמשו בבתים לטובת הציבור, אם זה יקרה, אני מקווה שזה יהיה בסיס לישראל לשקול כיצד היא רוצה לנהוג באזורים הללו. דנו בכך עם עמיתנו הישראלים עד לפני כחודש. בצד הפלסטיני היתה יותר להיטות לדון בכך. נקיים דיונים עם שני הצדדים, ובחודש הבא עלינו להפיק מסמך בנושא, עם חוות דעתנו בכל הנושאים כולל בזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
בקרוב בעזה? (ארכיון)
צילום: חיים הורנשטיין
ייהרסו? בתים בהתנחלות
צילום: לע"מ
מומלצים