שתף קטע נבחר

נאמן "הבימה" הגיש בקשת ערעור

עו"ד שלמה שחר תוקף בחריפות את החלטת בית המשפט לסיים את כהונתו. היועץ המשפטי לממשלה צירף מכתב תמיכה לבקשה

יום לפני כניסתה לתוקף של החלטת בית המשפט המחוזי שהורתה על סיום תפקידו של הנאמן הציבורי של תיאטרון "הבימה" ומינוי הנהלה חדשה, הגיש הנאמן עו"ד שלמה שחר בקשת רשות ערעור על ההחלטה לבית המשפט העליון - ובקשה לעיכוב ביצוע ההחלטה עד להכרעה.
צילום: אביגיל עוזי

 

בבקשת הערעור תוקף הנאמן בחריפות את החלטת השופטת ורדה אלשייך וטוען: "בית המשפט המחוזי טעה טעויות משפטיות בהחלטתו, לרבות טעויות באשר לזיהוי הנאמן הציבורי עם הכונס הרשמי והחלת נורמות משפטיות מוטעות על כהונת הנאמן הציבורי כנאמן בהקדש".

 

במקביל לתפקידו כנאמן הציבורי מכהן עו"ד שלמה שחר גם ככונס הנכסים הרשמי של מדינת ישראל. מכיוון שלתפקיד הנאמן הציבורי מונה עו"ד שחר על-ידי המדינה, מתוקף הסכם שנחתם בשנת 1969, טוען עו"ד שחר כי רק המדינה היא זו שיכולה להחליט על סיום תפקידו וכי אין הדבר בסמכותו של בית המשפט, אלא אם מדובר בפיטורין בשל אי מילוי תפקידו כראוי או סיבה אחרת. בפסיקתה של אלשייך כותבת השופטת במפורש כי אין היא דנה בעילות כלליות לסילוק נאמן כמו אי כשירות או מעשים פסולים וגם אינה קובעת סיבות אחרות המצדיקות פיטוריו, אלא מתייחסת בפסיקתה רק לעמידת או אי עמידת התיאטרון בהסכם ההבראה.

 

בנוסף אומר עו"ד שחר כי החלטת בית המשפט יוצרת "ריק משפטי" שישאיר את התיאטרון ללא פיקוח ציבורי, זאת בניגוד לשטר ההקדש ולהוראות חוק הנאמנות מתוקפם מונה ובניגוד לאינטרס הציבורי. עוד כותב עו"ד שחר כי תקופת 30 הימים אותם קצב בית המשפט המחוזי לנאמן עד לסיום תפקידו אינם מספיקים ליצירת מנגנון משפטי חדש לתיאטרון או למינוי חבר נאמנים ציבורי במקומו.

 

לטענת הנאמן פסיקתה של השופטת אלשייך מבלבלת בין תפקידו כנאמן הציבורי של "הבימה" מתוקף חוק הנאמנות לבין תפקידו ככונס הנכסים הרשמי של מדינת ישראל החל על חברות ומוגבל לתקופה עליה מחליט בית המשפט. "תפקיד הנאמן הציבורי ותפקיד הכונס הרשמי הינם תפקידים שונים שמקורם בדברי חקיקה שונים", מציין הנאמן. מכיוון שתיאטרון הבימה אינו נמצא תחת פירוק אלא פועל כהקדש שבראשו עומד נאמן ציבורי, סיום תפקידו מותנה במינוי נאמן מחליף או מועצת נאמנים שתתפוס את מקומו.

 

לבקשותיו של הנאמן הציבורי צורפה עמדת היועץ המשפטי לממשלה התומכת בנאמן וכן בקשה מטעמו לעיכוב ביצוע ההחלטה. בעמדתו כותב היועמ"ש כי נוכח הטעויות שנפלו בהחלטת בית המשפט, על בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים לקבל את בקשת הערעור של הנאמן. "פיטורי הנאמן הציבורי בחופזה, בניגוד לדעתו ולעמדתו של היועץ המשפטי לממשלה ושל הנאמן הציבורי שהופקד על פי בקשתו על ידי בית המשפט כנאמן יחיד, כאשר המטרה האמיתית של ההחלטה היא מינוי מנכ"ל שיניח את דעת המשיבים וזאת בהתעלם מן הטעמים שבשלם המשיך הוא במילוי תפקידו, איננה לטובת התיאטרון", כותב היועץ.

 

ממשרד החינוך, התרבות והספורט נמסר כי "המשרד הגיע להסכמה יחד עם משרד המשפטים והנאמן הציבורי כי גם במהלך תקופת הערעור, תמונה לצד הנאמן ועדה מייעצת שתורכב מאנשי ציבור ותמליץ לנאמן בדבר אופן פעילותו בכל הנושאים המהותיים הנוגעים לניהול התיאטרון. מינוי הוועדה המייעצת המלווה נועד לאפשר את החזרת יחסי העבודה התקינים בתיאטרון הלאומי, גם בזמן בירור המחלוקת המשפטית בבית המשפט העליון".

 

מנכ"ל תיאטרון הבימה, יעקב אגמון, העדיף שלא להגיב על הגשת בקשת הערעור והפנה לעורכי הדין אלי זוהר ואהרון מיכאלי המטפלים בנושא. עו"ד מיכאלי מגיב: "צר לנו על העמדה המשפטית הכלולה בהודעת היועץ המשפטי לממשלה שהוגשה לבית המשפט יום אחד בלבד לפני מועד סיום כהונתו של הנאמן הציבורי. אנחנו לא מקבלים את העמדה המשפטית הכלולה בהודעת היועץ וסבורים כי בכל הכבוד פסק דינו של בית המשפט המחוזי הוא נכון וראוי. במישור המעשי עמדת היועץ כפי שהבנו אותה, תואמת בעקרונותיה את טענות אנשי הבימה שלפיהן המשך כהונתו של הנאמן הציבורי דרושה אך ורק בכדי להשלים את המבנה המשפטי החדש של הבימה, עניין שהחל כבר בשנת 1999 ואם היה מטופל במועדו, כפי שהיה ראוי, ייתכן ולא היינו מגיעים כלל לצורך בהגשת התביעה".

 

את האחריות לסחבת מפנה עו"ד מיכאלי למשרד המשפטים ואומר: "נושא גיבוש המסגרת המשפטית של הבימה נמצא בטיפול משרד המשפטים מזה תקופה ארוכה. היועץ המשפטי לממשלה בתגובתו מכיר גם הוא בכך שהטיפול נמשך זמן רב מדי. היועץ סבור שהפתרון הראוי לקושי הציבורי של התמשכות כהונתו של הנאמן היא הקמת ועדה ציבורית שתנחה את הנאמן בפעולתו במשך התקופה הקצרה הדרושה לשם גיבוש המבנה המשפטי של הבימה. סבורני שזו הצעה מעניינת וראויה שיכולה להיות בהחלט כיוון נכון ביישוב העניין במקום הדיון המשפטי הארוך והמסובך שככל הנראה צפוי לנו. עניינו של הבימה דחוף ומצריך הכרעה מהירה למען טובתו של התיאטרון הלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים