שתף קטע נבחר

היום: הכנסת מצביעה על תוכנית ההתנתקות

זה יקרה הערב בשעה 20:00: תוכנית ההתנתקות תגיע להכרעת הכנסת. לפחות 65 ח"כים צפויים לתמוך, ו-52 יתנגדו. גוברים הסיכויים שהמפד"ל תתפלג. מול הכנסת צפויים להתכנס אלפי מפגינים, בהם ילדי המתנחלים. אנשי הימין מעריכים שיגיעו כ-100,000 איש. מערכת לחצים על השר כץ מהליכוד, "המתנדנד" האחרון. הסקרים האחרונים מהבוקר: תמיכת הציבור בהתנתקות נשמרת

יום ההכרעה בכנסת: תוכנית ההתנתקות תגיע הערב (יום ג') לשלב ההכרעה האחרון, כאשר הכנסת תצביע על הודעת הממשלה. בלשכת ראש הממשלה משוכנעים כי ההחלטה תתקבל ברוב גדול. הקרב נסוב כעת על גיוס רוב משמעותי, שאינו נשען על קולותיהם של סיעת יחד והערבים.

 

על פי סקר של מינה צמח ומכון דחף המתפרסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות", התמיכה הציבורית בהתנתקות נשמרת: 65% מהנשאלים אמרו כי הם תומכים בתוכנית, לעומת 26% שהצהירו על התנגדות. רוב גדול מזה, של 68%, סבורים שהסרבנות מסכנת את מדינת ישראל. ולגבי סוגיית משאל העם, הציבור חצוי: 40% סבורים שההכרעה על ההתנתקות צריכה להתקבל במשאל עם, 39% סבורים שמספיקה ההכרעה בכנסת - ו-19% מעוניינים בבחירות (בסקר השתתפו 502 איש).

 

 

הדיון בכנסת ייפתח בשעה 11:00, ובשעה 20:00 צפויה ההצבעה. לפי שעה,

מסתמן שתוכנית ההתנתקות תזכה לרוב של 66-65 חברי כנסת בעד מול 52 נגד. בתומכים: 21 ח"כים מהליכוד, 14 משינוי, 6 מיחד, 21 מהעבודה, 2 מרע"ם וח"כ מיכאל נודלמן מהאיחוד הלאומי.

 

במתנגדים: 17 "מורדי הליכוד", 11 מש"ס, 6 מהמפד"ל, 6 מהאיחוד הלאומי 5 מיהדות התורה, ח"כ דוד טל מסיעת עם אחד ו-6 חברי כנסת מהסיעות הערביות. ח"כ אלי אפללו מהליכוד, המתאושש מניתוח יגיע כנראה ויתמוך, ואילו ח"כ יהודית נאות משינוי לא תגיע בשל מאבקה במחלת הסרטן. בלשכת שרון זעמו על סירובן של ש"ס ומפלגות נוספות להתקזז עם נאות, התומכת בהתנתקות. "חוסר הנכונות להתקזז עם נאות הוא שערוריה. לא מדובר בהצבעה על חודו של קול, חבל שהם לא מצליחים להתעלות מעל לשיקולים האלה", אמרו בלשכת שרון.

 

השר ישראל כץ מהליכוד עדיין מתלבט ויוועד היום עם ראש הממשלה שרון. ראש הממשלה סירב לאפשר לכץ לקזז את קולו בקולה של ח"כ נאות. חלק מחברי קבוצת המורדים בליכוד קוראים לכץ "לגלות מנהיגות ולהצביע נגד תכנית ההתנתקות".

 

פיצול במפד"ל?

 

גוברים הסיכויים כי לאחר שהכנסת תאשר את התוכנית, יודיע יו"ר המפד"ל, ח"כ אפי איתם, באופן רשמי על התפלגות סיעת המפד"ל. ל-ynet נודע כי בימים האחרונים שוקד ח"כ יצחק לוי על הקמת מזכירות למפלגה החדשה. איתם כבר ניסה לכנס את מרכז המפד"ל, אך נבלם על ידי השר זבולון אורלב. אורלב יהווה מקור ללחצים, הן מצד גורמי ימין והן מצד לשכת ראש הממשלה שכבר רמזה, כי האיום ששלח ראש הממשלה על פיטורי שרים שלא יתמכו בתוכנית אינו כולל את אורלב.

 

יוזמת אורלב לאחד את שרי הליכוד, נתניהו, לבנת, שלום וכץ נגד ראש הממשלה בשאלת משאל העם, תגיע להכרעה לקראת ההצבעה. נתניהו, שלום ולבנת נועדו במצודת דוד בירושלים. השלושה, הדורשים קיום משאל עם על תוכנית ההתנתקות, דנו בצעדים שאותם יש לנקוט לנוכח אי-הסכמתו של שרון למשאל, אך לא קיבלו החלטה מעשית. 

 

ללא ספק הפתעת היממה האחרונה במערכת הפוליטית, בניגוד לכל הציפיות והערכות בלשכת הממשלה, היתה החלטת סיעת יהדות התורה להתנגד לתוכנית. בלשכת ראש הממשלה התאכזבו מההחלטה, שכן כל העת הועברו אליהם מסרים כי חברי הסיעה יבחרו להימנע בהצבעה.

 

כך נותר שרון ללא מטריה הלכתית, דבר שעלול להשליך גם על מצביעי הליכוד שחלקם הגדול מסורתי. עקב הלחץ ההלכתי נגד שרון, הוא ייאבד גם את תמיכתו של ח"כ דוד טל מעם אחד, שלא יוכל להצביע נגד פסק ההלכה של הרב עובדיה.

 

מאז בחירות 99' שבהן השיגה ש"ס 17 מנדטים, לא זכורה קורת רוח שכזו בין חברי המפלגה, ובעיקר בבית הרב עובדיה יוסף, בייחוד כשהתברר שכל גדולי הדור בעולם התורה האשכנזי, החל מהרב אלישיב, מנהיג הזרם הליטאי והאדמו"ר מגור מראשי החסידות הגדולה ביותר, יישרו קו עם פסיקתו שלו.

 

בלשכת ראש הממשלה מודאגים ממה שמגדירים "תסמונת אוסלו": מההצבעה על אוסלו א' ועד ההצבעה על אוסלו ב' הצטמצם פער התמיכה בתוכנית, שאושרה לבסוף על חודם של שני קולות. עתה ברור כי בין תומכי תוכנית ההתנתקות אין חברי כנסת המייצגים את המגזר הדתי והחרדי.

 

גורם במפד"ל אמר, כי נקודת ההכרעה של הסיעה תהיה כשיובא חוק פיצוי-פינוי להצבעה בכנסת. אם עד אז, בשבוע הבא, לא תצלח יוזמת אורלב להכנסת סעיף משאל העם במקביל לחוק, תכנס סיעת המפד"ל את המרכז ותודיע על פרישה. חברי סיעת המפד"ל דרשו להיפגש עם ראש הממשלה בימים הקרובים, על מנת להבהיר את עמדתם.

 

המשטרה: לוקחים בחשבון הפרות סדר

 

אלפי מפגינים צפויים להגיע לבירה מיהודה שומרון ועזה ומרחבי הארץ, כדי להפגין מול הכנסת. גם הילדים התגייסו לצורך המאבק. בכל רחבי יש"ע, למעט גוש עציון, ייסגרו בתי הספר, וכולם יעלו לירושלים. אנשי הימין מעריכים כי להפגנות יגיעו כ-100 אלף איש.

 

הפגנות הימין יחלו ב-11:30 בגן הוורדים מול הכנסת. לאחר מכן תיערך תפילה בראשות הרבנים הראשיים לשעבר, הרב מרדכי אליהו והרב אברהם שפירא ובהמשך צפויים ילדים ליצור שרשרת אנושית סביב קריית הממשלה. אחר הצהריים צפויים המפגינים לנסוע לכיכר ציון, שם תתקיים תפילה המונית ולאחריה יקיימו תהלוכה לבית ראש הממשלה. ההפגנה תיערך בכיכר פריז, בהשתתפות ח"כים ונציגי ציבור.

 

משטרת מחוז ירושלים תתפרס בכוחות מתוגברים סביב הכנסת וקריית הממשלה במהלך יום ההצבעות. מפקד משטרת מחוז ירושלים, ניצב אילן פרנקו, אמר ל-ynet: "אין לנו מידע קונקרטי על כוונה לפגוע בראש הממשלה, או בשרים וחברי כנסת, אבל אנחנו לוקחים בחשבון אפשרות של הפרות סדר". לדבריו, המטרה היא לאפשר לכל שר וחבר כנסת להגיע לכנסת, ומצד שני לאפשר קיומן של הפגנות בצורה דמוקרטית.   

 

שוטרים יוצבו בצמתים מרכזיים בירושלים, כולל הכניסות לעיר, וימנעו כל ניסיון לחסום את צירי ההגעה לקריית הממשלה ולכנסת. משטרת ירושלים תקיים מערך סיורים מתוגבר בעיר ובמרכזי ההפגנות ותמנע כל ניסיון להציב או להניף שלטי הסתה.

 

בידי מערכת הביטחון יש היום 49 התרעות על כוונה של ארגוני טרור לבצע פיגועים. עם זאת, במערכת הביטחון ובמשטרת ירושלים לא התקבל מידע על כוונה של ארגוני טרור לבצע פיגוע על רקע ההצבעה על תוכנית ההתנתקות.


פורסם לראשונה 26/10/2004 00:08

 

בהכנת הידיעה סייעו אטילה שומפלבי ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ברית שרון-פרס
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
שרון. התוכנית תאושר
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
הרב עובדיה. ללא מטריה הלכתית
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: מיכאל קרמר
סיעת המפד"ל. צפוי פיצול
צילום: מיכאל קרמר
צילום: תומריקו
לנדאו. בראש המורדים
צילום: תומריקו
מומלצים