שתף קטע נבחר

אירופה המודאגת שלחה פקחים לארה"ב

האירופים מתייחסים לארה"ב כאל מדינת עולם שלישי: 60 פקחים אירופים התמקמו במדינות המתנדנדות, כדי לוודא התנהלות תקינה של מערכת הבחירות. בשבע עיניים ישגיחו שכל הקולות נספרים, שכל בעלי זכות הבחירה אכן מצביעים וגם: שאף אחד מהמתים לא "יתעורר" לקראת ההצבעה

אירופה חוששת: יממה לפני הבחירות בארה"ב (ב') מיקמו האירופים יותר מ-60 פקחים במדינות המתנדנדות, שם אין הכרעה ברורה בין ג'ורג' בוש לג'ון קרי. אירופה, כך מתברר, חוששת מאי-סדרים במערכת הבחירות האמריקנית.

 

למעשה, אירופה מתייחסת לארה"ב כמעט כמו אל מדינת עולם שלישי, לפחות בכל הקשור לניהול תקין של מערכת הבחירות וליכולת לוודא שכל בעלי זכות הבחירה הרוצים בכך, אכן יצביעו, ושכל המתים לא "יתעוררו לחיים" דווקא בקלפי. העיתון "וושינגטון טיימס" כתב כי ממשל בוש שיגר את ההזמנות לפקחים בחוסר רצון משווע בשל החשש שאמריקנים רבים יראו בכך פגיעה בריבונותה של ארצות הברית.

 

 

יותר מ-60 מפקחי בחירות אירופים, כולם מחוקקים בארצותיהם, התמקמו בשש מדינות הנחשבות למתנדנדות: פלורידה, אוהיו, מינסוטה, ניו-מקסיקו, וירג'יניה וצפון-קרוליינה. כולם מתכוונים לפקוח שבע עיניים כדי לוודא שהכל מתנהל כסדרו.

 

כך למשל סיפר אחד המפקחים, חבר פרלמנט בלגי שהגיע לקליבלנד, אוהיו, כי הוא וחבריו מתכוונים לדווח לאזרחי אוהיו אם הבחירות במדינתם היו חופשיות והוגנות. בראיונות נרחבים שהעניקו מפקחים אחרים לרשתות התקשורת הרחבי המדינות בהן התמקמו, סיפרו הדיפלומטים כי הגיעו "לעבור את החוויה" של בחירות בארה"ב.

 

את ביקור המפקחים הסדיר הארגון לבטחון ושיתוף פעולה באירופה, OSCE, שנוהג לשגר פקחים למערכות בחירות ברחבי העולם. בין השאר פיקח הארגון לאחרונה על הבחירות באפגניסטן, אוקראינה, בלרוס ורוסיה, ובכל המקרים פירסם לאחריהם דו"חות המצביעים על ליקויים ואי-סדרים.

 

המפקחים מגיעים כולם ממדינות בעלות מסורת דמוקרטית עניפה - גרמניה, איטליה, טורקיה, יוון, שוויץ, צרפת, דנמרק, נורבגיה ופינלנד, כמו גם ממדינות בעלות מסורת דמוקרטית קצרה מעט יותר כגון רוסיה, קזחסטן, אסטוניה, בלרוסיה, רומניה, אלבניה וסרביה. הם מצטרפים לרבבות משקיפים אמריקנים, ששוגרו לזירות המאבק מטעם שני המחנות היריבים, הרפובליקנים והדמוקרטים, ומטעם ארגונים עצמאיים אחרים.

  

אין זו הפעם הראשונה שהארגון האירופי משגר פקחים לארצות הברית אולם הפעם מדובר בצוות גדול במיוחד, הכי גדול שהיה אי פעם. הסיבה לכך היא נראה הזיכרון העגום של סקנדל ספירת הקולות בבחירות הקודמות, אז הכריעו 537 קולות את הכף והעניקו לג'ורג' בוש את הנשיאות למרות שיריבו אל גור זכה ביותר קולות.

 

ההתקוטטות המשפטית על תקפות הספירה נמשכה שבועות ארוכים שגם בסיומם, ועד היום למעשה, נושאים עימם הדמוקרטים את התחושה שבוש גנב להם את הנשיאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האירופים באים להשגיח
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בוש. הזמין בחוסר רצון
צילום: רויטרס
מומלצים