שתף קטע נבחר

הכנסת אישרה את חוק "פינוי - פיצוי"

ברוב של 64 ח"כים לעומת 44 מתנגדים ותשעה נמנעים אישרה הכנסת את החוק שיאפשר לפצות את המפונים מרצועת עזה וצפון השומרון. יו"ר סיעת העבודה, ח"כ דליה איציק: "הוכח שוב שתוכנית ההתנתקות זוכה לתמיכה גורפת בכנסת ובציבור". מגוש קטיף נמסר: מדובר בהחלטה שעברה בעזרת גוש חברי כנסת רמאים

ההתנתקות ממשיכה לנוע: 8 ימים לאחר שאושרה תוכנית ההתנתקות בכנסת, אישרו הערב (יום ד') הח"כים את חוק "פינוי - פיצוי", שיאפשר למעשה את מימוש התוכנית. החוק התקבל ברוב של 64 ח"כים לעומת 44 מתנגדים. תשעה ח"כים נמנעו בהצבעה. בתוך כך, נדחתה ההצבעה על התקציב לשבוע הבא לאחר שרה"מ נוכח כי אין לו רוב.

 

יושבת ראש סיעת מפלגת העבודה, חברת הכנסת דליה איציק, אמרה לאחר אישור חוק "פינוי- פיצוי": "הוכח שוב שתוכנית ההתנתקות זוכה לתמיכה גורפת בכנסת ובציבור". איציק התייחסה גם להצבעה על תקציב המדינה והוסיפה: "באשר לתקציב, מי שרוצה לדבר איתנו יודע את הכתובת". 

 

חבר הכנסת, אחמד טיבי, אמר בתגובה לאישור חוק "פינוי- פיצוי": "למתנחלים לא מגיע שום פיצוי על גזל רכושם של הפלסטינים ועל המעמסה הכלכלית החברה שגרמו לחברה הישראלית במשך 37 שנים". לדברי טיבי, "המתנחלים חייבים לפצות את השכבות החלשות בישראל ואת הפלסטינים שאת אדמותיהם גזלו".

 

יושב ראש סיעת האיחוד הלאומי, ח"כ צבי הנדל, אמר בעקבות אישור חוק "פינוי- פיצוי": "שרון הפך היום באופן רשמי למנהיג 'שלום עכשיו' והשמאל הקיצוני. רק בודדים מהמחנה הלאומי תמכו בהצעת חוק גירוש היהודים, ושרון שוב נישא על כפיהם של מרצ והעבודה". לדברי הנדל, "שוב ברור שלמהלכי שרון אין לגיטימיות, ולכן הוא חייב לחזור אל העם".  

 

תושבי גוש קטיף אמרו בתגובה לאישור החוק: "אנו לא מופתעים מכך שכנסת הבובות החליטה לשמש חותמת גומי להחלטותיו של הדיקטטור שרון. החוק ירשם לדראון עולם בספר הכנסת, אך לא יצליח לשבור את רוחנו". בהודעה שפרסמו המתנחלים נכתב: "מדובר בהחלטה שעברה בעזרת גוש חברי כנסת רמאים, שהפרו את כל הבטחותיהם לבוחר. חוק 'פיתוי- שיסוי' שעבר היום מתאים לדיקטטורות החשוכות ביותר".  

 

מנגד, תנועת "שלום עכשיו" קוראת לכנסת "להחיל את חוק 'פינוי-פיצוי' על כל המתנחלים בשטחים, ולתת לכל מתנחל את ההזדמנות לחזור לתחומי הקו הירוק, ולקבל פיצוי כספי". מזכ"ל התנועה, יריב אופנהיימר, אמר: "לחברי הכנסת אסור להפלות בין המתנחלים, והם חייבים לשנות את החוק לקראת הקריאה השניה והשלישית, כך שלכל המתנחלים יינתן פיצוי".

 

ההצבעה אמורה היתה לכלול גם את חוק התקציב וחוק ההסדרים במשק (הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת 2005), אך ראש הממשלה, אריאל שרון, ושר האוצר בנימין נתניהו החליטו בתום פגישה משותפת לדחות את ההצבעה על תקציב המדינה לשבוע הבא. הדיון במליאת הכנסת על חוק פינוי-פיצוי (או בשמו המלא: הצעת חוק יישום תוכנית ההתנתקות) הסתיים כבר אתמול.

 

מוקדם יותר היום עתר ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) לבג"ץ, בדרישה למנוע מהכנסת להצביע הערב על חוק "פינוי-פיצוי" ובדרישה לנסח את החוק מחדש. אריאל טען בעתירתו, כי ההצבעה מתייחסת לכשני מיליארד שקלים בעוד שעלותו הכוללת של החוק היא 5 מיליארד שקלים, ולפיכך מדובר בחוק חסר שלא כל המידע לגביו מונח לפני חברי הכנסת. העתירה נדחתה.

 

תיקוני שרון

 

לפני כשבועיים הורה ראש הממשלה לתקן מספר סעיפים בחוק הפיצויים. מדובר בחמישה תיקונים עיקריים:

 

1. יינתן מענק חדש מיוחד מעבר לפיצוי, המותנה בוותק המתיישבים.

 

2. תוגדל עוד ב-50% תוספת הפיצוי למתנחלים שיעברו לגליל ולנגב – מה שיהפוך את גובה הפיצוי לפיצוי בשווי של 150%.

 

3. יוגדל הפיצוי למתיישבים שמתגוררים כיום בדיור ציבורי באזורים המיועדים לפינוי. מדובר בסעיף שכבר קיים בחוק פינוי-פיצוי, אולם ראש הממשלה הורה להגדיל את גובהו.

 

4. למתנחלים תתאפשר רכישת מגרשים בנוהל של פטור ממכרז, כך שלא יצטרכו להתמודד על פי חוקי מנהל מקרקעי ישראל במכרז על קרקעות, ואלה יינתנו להם בלא מכרז.

 

5. ראש הממשלה הורה להגדיל את מענקי המימון לחקלאים אשר יהיו מעוניינים להקים "תשתית חקלאית חדשה". מדובר בהגדלה משמעותית במענקים להתיישבות החקלאית, כאשר הטבות אלה, מדגישים בלשכתו של שרון, יינתנו בעיקר למי שיבחר להתפנות מרצון עוד לפני המועד שייקבע בחוק.

 

בהודעת לשכת ראש הממשלה נאמר כי "לאחר פרסום תזכיר הצעת חוק הפיצויים בחודש שעבר, התקבלו מהציבור הערות רבות לתזכיר החוק. בנוסף, מתיישבים רבים פנו אל מינהלת ההתנתקות בראשות יהונתן בשיא וביקשו לתקן סעיפים שונים בחוק. בעקבות דברים אלו הורה ראש הממשלה לקיים את הדיון בסוגיה ועל פי דרישת ראש הממשלה הוחלט לעדכן מספר סעיפים בחוק".

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון. החוק אושר
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
השרים במליאה
צילום: רויטרס
מומלצים