שתף קטע נבחר

מגעים בין העבודה לליכוד על שינוי שיטת הבחירות

יו"ר הליכוד אריאל שרון נפגש אמש עם השר רענן כהן לדיון בסוגיה. ראש הממשלה ברק התייעץ במהלך היום עם מקורביו וינאם מחר לפני המרכז. אלי ישי: נטיית הלב שלי ושל הרב עובדיה יוסף - לתמוך בנתניהו. ראש הממשלה לשעבר נמצא עדיין בארה"ב. במפלגת העבודה מתחזקת הערכה כי בורג יתמודד בשם קבוצת רמון וביילין

יו"ר הליכוד, אריאל שרון ומזכ"ל מפלגת "העבודה", רענן כהן, נפגשו אמש, על פי בקשתו של שרון, כדי לדון בשיתוף פעולה לביטול חוק הבחירה הישירה.
כהן אמר לשרון כי ביום חמישי הבא יביא את ההצעה להחלטת מרכז מפלגת העבודה, שיערוך ישיבה מיוחדת בנושא. בעבודה ובליכוד יש רוב לשינוי שיטת הבחירות, אולם לשינוי אין רוב בקרב חברי הכנסת, בעיקר בגלל התנגדות המפלגות הדתיות ושינוי. עם זאת, יש בכנסת התארגנות של ח"כים בניסיון להביא לשינוי השיטה. שיטת הבחירות הנוכחית, סבורים בש"ס, היטיבה עימם בשל האפשרות לפצל את ההצבעה, פתק אחד לראשות ההמשלה ופתק אחד למפלגה.
ברק הביע בעבר התנגדות לשינוי שיטת הבחירות, אבל באחרונה ההתבטאויות שלו נגד שינוי השיטה התמתנו. רבים מבכירי המפלגה תומכים בשינוי השיטה ולוחצים על ברק לפעול בעניין בהקדם. הסיבה לכך היא ההערכה שבשיטה הנוכחית יפסיד כל מועמד של השמאל, שכן ערביי ישראל לא ינהרו לקלפי לתמוך בו כבעבר. בליכוד צפויים מקורבי נתניהו להערים קשיים על הניסיונות לשנות את השיטה. שרון עצמו נחשב כמי שתומך בשינוי השיטה.

היום שאחרי

ראש הממשלה, אהוד ברק, עוסק כעת בעיקר בההיערכות בתוך מפלגת העבודה. ברק בילה את היום בשורת התייעצויות עם בכירי מפלגתו, ובהם בנימין בן אליעזר, עוזי ברעם, אברהם בורג ורענן כהן. ראש הממשלה מנסה לבדוק אם יצליח לארגן "התמודדות בזק" פנימית במפלגה, על תפקיד המועמד לראשות הממשלה, כדי שיוכל להקדיש את זמנו לתהליך המדיני ולהתמודדות בבחירות עצמן.
מרענן כהן שמע ברק כי לא נראה לו שאברהם בורג, שמוזכר כמועמד אפשרי להתמודדות מול ברק, יתמודד בסוף על ראשות המפלגה. בורג עצמו ממשיך לשמור על שתיקה בסוגייה.
מחר אחר הצהרים יכונסו בבית ברל לשכת המפלגה והמרכז. ראש הממשלה ימסור בישיבה דיווח על המצב המדיני והפוליטי מרכז המפלגה נחשב לגוף שלברק יש בו תמיכה מירבית. מחר לא צפויות להתקבל במרכז, המונה כמה מאות חברים, החלטות חשובות, אבל ברק יזדקק למרכז בהמשך כדי להעביר את ההחלטות הרצויות לו, לקראת מאבק פנימי אפשרי בעבודה. גורמים שאינם נמנים על תומכי ברק הביעו חשש כי ברק ינצל את המרכז כדי לנטרל את חבורת היונים, בכך שיעביר החלטה על פריימיריס תוך 40 יום, לפני שיספיקו מתנגדיו להתארגן.

בליכוד: חושבים על התאריך

בליכוד מתרכזים כעת בסוגיית התאריך לבחירות. בליכוד מעוניינים בבחירות במארס, אבל ראש הסיעה רובי ריבלין מסייג: "אם הממשלה תתן תאריך הגיוני נלך לקראתה. אין טעם להתגושש כאן".
ח"כ לימור לבנת מתנגדת: "חס וחלילה. אם ראש הממשלה מתכוון לדהור לתהליך מדיני, אין שום מקום להתחשב בקואליציה".
בישיבת סיעות האופוזיציה הבוקר הוחלט לדרוש בחירות בתוך שלושה חודשים. יו"ר הליכוד אריאל שרון נימק את הצורך בהליכה מהירה לבחירות: "בגלל הכיוון המסוכן אליו הולך ברק, להשיג הסכם מדיני בלי שיש לו מנדט". במפלגת העבודה דוחים את הדרישה - ושם מעוניינים במועד בחודש מאי.

ישי: "הנטייה שלי - לתמוך בנתניהו"

לאחר ישיבת סיעות האופוזיציה שהיו בצהריים אמר יו"ר ש"ס אלי ישי כי "נטייתי האישית ונטייתו של הרב עובדיה היא לתמוך ברה"מ לשעבר נתניהו לראשות הממשלה". נתניהו אגב נמצא בארה"ב, ומתאם משם את פעולותיו. יו"ר המפד"ל שאול יהלום אמר כי מפלגתו תתמוך בכל מועמד של הליכוד, "יהא אשר יהא", והוא מסרב להביע תמיכה ספציפית באחד מהם.
מלבד ישי וח"כים רבים בליכוד, שהביעו תמיכה במועמדות נתניהו, נשמעו בליכוד גם קולות אחרים, שהזכירו את מפלתו של נתניהו בבחירות האחרונות.
יו"ר הליכוד, אריאל שרון, הבטיח לקיים פריימריס בקרוב, והכריז: "אני אהיה מועמד הליכוד לראשות הממשלה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ברק. הזמן הולך ומתקצר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ישי. בעד נתניהו
צילום: איי פי
צילום: צביקה טישלר
בורג. ייצג את הקבוצה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים