שתף קטע נבחר

נוער הנרות הפלסטיני יצא לרחובות

אלפי פלסטינים נאספו ברחובות, הדליקו נרות וביכו את מותו של יושב ראש הרשות, יאסר ערפאת. לאחר שתתפרסם הודעה רשמית על המוות, הם צפויים לצאת בתהלוכות אבל ענקיות, ולהכריז על שלושה ימי אבל. "הוא לא מנהיג, הוא אבא", אמר אחד משומרי ראשו לשעבר של הראיס

האבל בשטחים ובעולם הערבי: בשטחים ממתינים היום (ד') לתהלוכות אבל ענקיות, לאחר שתתפרסם ההודעה הרשמית על מותו של יושב ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת. ברחבי הגדה ובעזה נאספו הלילה אלפי תושבים מודאגים, ביכו את מותו של ערפאת וגילו דאגה ליום שאחרי.

 

 

ברשות כבר הכינו את התוכניות להלווייתו של ערפאת ולימים שאחריה, הכוללות שלושה ימי אבל, קריאת קטעי קוראן בכל המסגדים בשטחים, הנפת דגלים שחורים בפתח מוסדות הרשות והבתים, והורדת דגלי פלסטין במוסדות הרשות.

 

בני נוער פלסטינים הדליקו נרות כמעט בכל פינה, וברחבי הערים נתלו תמונותיו של הראיס, מתוך תקווה שאולי-אולי עוד עשוי לקרות נס, וההכרזה הרשמית על מותו בבוקר תתבטל. "אנו קוראים לאללה בחודש הרמדאן הקדוש, חודש האל, להציל את הראיס", אמר השייח איברהים מודרס לנאספים באחד המסגדים בעזה. חמושים יצאו לרחובות, הניפו כלי נשק ונאספו במסגדים ובמקומות המפגש ברחבי הערים.

צילום: רויטרס

 

הנערים, רובם אנשי פתח, נשאו תפילות והבטיחו לשמור על הגחלת שהנחיל ערפאת. "ערפאת הוא העם הפלסטיני", אמר סולימאן אבו-שוקאר בן ה-19. אחד השומרים בלשכה בעזה אמר: "הוא לא מנהיג, הוא אבא. כשהיה ברמאללה, קרא לנו מפעם לפעם כדי לשאול לשלומנו. איני יודע מה נעשה בלעדיו".

 

ההמונים שהתכנסו ברחובות עזה הביעו זעם רב על התבטאויותיה של אשתו של ערפאת, סוהא. מועין אל חלו, עיתונאי במקצועו, הסביר כי "האנשים כועסים על סוהא שהשמיצה את המנהיגות הפלסטינית בתקופה קשה כזו. האנשים שואלים את עצמם איפה היא הייתה בכל תקופת האינתיפאדה, למה היא עזבה את בעלה, ובאיזו זכות היא מחליטה על גורלו".

 

לדבריו, "האנשים בעזה מרגישים יתומים. איבדנו אבא, שהתמסר לבעיה הפלסטינית. אפילו האופוזיציה ייחלה להחלמתו. בארוחת שבירת הצום של החמאס, אמר אסמאעיל הנייה שהוא מאחל החלמה מהירה לראיס ערפאת. זו היתה הפעם הראשונה שהאופוזיציה הכירה בהיותו של ערפאת הראיס של העם הפלסטיני".

 

מוחמד לחאם, פעיל פתח במחנה הפליטים דהיישה בבית לחם, סיפר שבתי הדפוס ברחבי הרשות מדפיסים ללא ליאות כרזות ומודעות שישמשו את הציבור בהלווייתו של ערפאת. "האנשים עצובים מאוד. בשבילנו, ערפאת הוא איש שנאבק בנחישות, עד לרגע האחרון בחייו, למען העם הפלסטיני. בקרב הפליטים הפלסטינים ערפאת הוא גיבור, מותו בשבילנו הוא כמו הנכבה בשנת 1948. יהיה קשה לעם להאמין באיש אחר מלבדו. היום שאחרי ערפאת יהיה יום כואב", אמר.


גם במחנה פליטים עין אל-חילווה בלבנון קיימו אלפי פלסטינים תהלוכות ותפילות עם היוודע הידיעות על דבר מותו של ערפאת.


"העם לא מעכל את המוות"


אבל האם הפלסטינים באמת התחילו לעכל את מותו של ערפאת? לדברי מוחמד אל-פקיה, פעיל נגד בניית הגדר, "עד להודעה הרשמית, העם לא מעכל את המוות, בינתיים יש תגובות ספונטניות". תגובות אלה, לדבריו, מתמקדות בדיונים סוערים על זהות מחליפו של הראיס.


"האנשים מוכנים לתת את אמונם רק בשניים, מרואן ברגותי ופארוק אל-קדומי. הפלסטינים גם בשטחים וגם מחוץ להם תומכים רק בשניהם, לגבי שאר המנהיגים - הדעות חלוקות. מותו של ערפאת יגביר את המוטיבציה של העם הפלסטיני להשתתף בבחירות", אמר.


גורם פלסטיני אחר, שלא הזדהה בשמו, טען דווקא שלעם הפלסטיני, בעצם, לא אכפת כל כך ממותו של ערפאת. "70 אחוזים מהעם מאוכזבים ממנו. עבורם, הוא לא סמל אלא ראש חבורת מושחתים. אפשר לצפות למאבקים רבים ולאלימות קשה לאחר ימי האבל".


ואולי זה היה הרמז הראשון למה שייתכן שיתרחש בימים הקרובים: כמה נערים יידו אבנים לעבר שתי תחנות משטרה במזרח ירושלים. בהתנחלויות ביהודה ושומרון, למרות זאת, אין שינוי מבחינת ההיערכות הביטחונית בעקבות מותו של ערפאת. זאת על אף החשש מהסלמה והפרות סדר. לדברי גורם בכיר ביש"ע, "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם צה"ל, ומי שיהיה ערוך מול אותן הפגנות והפרות סדר הוא הצבא".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס וסוכנויות רויטרס ואיי.פי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חמושים ברחובות
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הפגנות נגד סוהא
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
"כמו אבא". ערפאת
צילום: איי אף פי
מומלצים