שתף קטע נבחר

העבודה: ברק חזר אבל הבחירות ליו"ר מתעכבות

"אנו טועים אם נחשוב שמעניין את הציבור מי יעמוד כעת בראש העבודה. את הציבור מעניין שנעשה את הדבר הנכון", כך כותב ח"כ מצנע לחברי מרכז העבודה, בניסיון להניע מהלך לדחיית בחירת יו"ר המפלגה. אם עד אתמול נדמה היה שיריית הפתיחה לבחירת היו"ר נמצאת בפתח, היום נשמעים קולות אחרים - כאלה שטוענים כי הדבר יסיט את תשומת הלב מתוכנית ההתנתקות. בדרך לאחדות?

ההזמנות לישיבת מרכז מפלגת העבודה בסוף נובמבר כבר נשלחו, הנאומים כבר החלו להיכתב וההכנות היו בשיאן. עד אתמול נדמה היה כי החודש תינתן יריית הפתיחה לבחירת יושב ראש חדש למפלגת העבודה, וכי בתוך חודשים ספורים ייבחר היו"ר. אלא שהיום (ד') התמונה בעבודה כבר נראית אחרת לגמרי. בחירת היו"ר, כך נדמה, עלולה להידחות.

 

ח"כ עמרם מצנע, שהתנגד בתקופה האחרונה באופן נחרץ להקדמת הבחירות לראשות מפלגת העבודה, שלח היום מכתב לחברי מרכז המפלגה שדרשו להקדים את הבחירות. במכתב, שנשלח בידיעתו של אהוד ברק, ביקש מהם לחזור בהם מהדרישה. המטרה היא לדחות של כל מהלך שעלול להסיח את הדעת מתמיכה גורפת ומוחלטת בהתנתקות.

 

וכך, למרות עזיבת המפד"ל, זוכה אולי ראש הממשלה, שמוביל קואליציית מיעוט, לעוד כמה ימים של חסד בטענות של חברי העבודה כי "המציאות השתנתה".

 

חברי כנסת בכירים בעבודה, בהם גם כאלה שדרשו את הקדמת הבחירות לתפקיד היו"ר, מובילים מהלך לדחיית ישיבת המרכז שאמורה לקבוע את המועד לבחירת יו"ר ולדחיית הבחירות עצמן.

  

"לא מעניין מי יעמוד בראש העבודה"

 

וכך כותב מצנע במכתבו: "מדינת ישראל קרובה היום לרגע בעל חשיבות היסטורית עבורה: מימוש ההחלטה לסגת מרצועת עזה וביצוע תכנית פינוי ההתיישבות הישראלית מלב אוכלוסייה פלסטינית. תהליך זה, של היפרדות ופינוי יישובים, הוא מבחן הבגרות של החברה הישראלית. ביצוע תכנית ההתנתקות מהווה הזדמנות להחייאת התהליך המדיני, שבאמצעותה נוכל לשקם את הכלכלה, החינוך, הרווחה והסביבה.

 

"לאור האמור לעיל, אין דבר חשוב יותר למדינת ישראל מאשר מימוש תכנית ההתנתקות. מערך הכוחות הפוליטיים בכנסת אינו מאפשר לראש הממשלה לקדם את תכנית ההתנתקות ללא תמיכת מפלגת העבודה. גורל ההתנתקות נמצא בידינו ואם נהיה אלה שנכשיל את התהליך, הציבור לא יסלח לנו על כך.

 

"כניסה עכשיו למערכת בחירות פנימיות ליו"ר המפלגה תסיט את תשומת הלב מתמיכה בהתנתקות... ותמקד אותו בריבים פנימיים מיותרים בעת זו, דבר שייפגע קשות בתדמית של מפלגת העבודה וביכולתה להיות המשענת, שעליה תקודם תכנית ההתנתקות. אנו טועים אם נחשוב שמעניין את הציבור מי יעמוד כעת בראש העבודה. את הציבור מעניין שנעשה את הדבר הנכון".

 

חברי הכנסת בנימין בן אליעזר, מתן וילנאי, אפרים סנה, דליה איציק, עמיר פרץ, חיים רמון, יצחק הרצוג ושמעון פרס הביעו עד כה תמיכה במהלך של מצנע. בסביבתו של ברק סירבו להתייחס לדברים אולם, מכתבו של מצנע, כאמור, נשלח בידיעתו. בעבודה מעריכים כי מצנע לא היה עושה זאת לו ברק היה מתנגד באופן נחרץ.

 

ח"כ וילנאי, שזכור כאחד מהראשונים שדרשו את הקדמת הבחירות לראשות העבודה, אמר כי הוא תומך בדחייה על מנת לאפשר לכל המועמדים להחליט יחד על מועד מוסכם. לפי שעה, המועד עליו מדובר הוא 8 בפברואר, אולם תאריך זה לא מוסכם על כלל הגורמים. וילנאי, למשל, חושש כי מועד זה לא יאפשר לקיים תהליך "ראוי" של התפקדות למפלגה, בשל קוצר הזמן.

 

יו"ר סיעת העבודה, ח"כ דליה איציק, אומרת כי "נוצר מצב מאוד מוזר לאחר עזיבת המפד"ל ולאחר הסתלקותו של ערפאת. המדינה בוערת, ולא זה הזמן להתעסק עם בחירות פנימיות". לדברי ח"כ סנה, "קבענו מרכז, אבל יש לי מחשבות שניות אם צריך לקיים אותו. יש עכשיו שינוי מדיני מאוד עמוק במציאות, וצריך להתחשב בזה".

 

"שרון מבין שזו סוף הדרך"

 

בתוך כך, נמשכים הדיבורים במערכת הפוליטית על אפשרות ממשלת האחדות. הן בליכוד והן בעבודה גורמים בכירים ציינו כי המגעים בין שתי המפלגות נמשכים. ח"כ איציק העריכה כי "אם תהיה ממשלת אחדות, היא לא תהיה לפני סוף החודש. שרון מחכה לראות מה יהיו התוצאות בבחירות למוסדות הליכוד. בכל מקרה, שרון מבין שזה סוף הדרך - או שהולכים לבחירות, או שהולכים לאחדות".

 

גם ח"כ סנה, שהתנגד בעבר להצטרפות לממשלה,  שינה דעתו. "הייתי נגד כניסה לאחדות, אבל עכשיו אני חושב אחרת. אם יש סיכוי שהממשלה תעשה התנתקות על פי הבנתנו, אנחנו צריכים לעזור לה. אני מעריך שלא תהיה התנתקות חד צדדית לאור המצב שנוצר, כי הצידוק שלה הולך ונמוג".

 

שר האוצר, בנימין נתניהו, ששבר סוף סוף את השתיקה שגזר על עצמו בשבועיים האחרונים, שוחח עם כתבים בכנסת ורמז כי לא יתמוך בהקמת ממשלת אחדות עם העבודה. "בין מה שאומר ביילין, מה שאומר ברק ומה שאומרת מועצת יש"ע, יש מרחב תמרון גדול", הוסיף, אך סירב לומר אם הוא מכין תוכנית מדינית אלטרנטיבית.

 

גורמים בלשכת ראש הממשלה לא התייחסו לאפשרות העבודה, ובשיחה עם ynet העדיפו לומר כי "המאמץ כולו מושקע עכשיו במגעים עם יהדות התורה". זאת למרות שספק אם חמשת חברי הכנסת של יהדות התורה יוכלו לספק לקואליציה של שרון את הרוב הדרוש לקיומה.


פורסם לראשונה 10/11/2004 17:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ברק חזר
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מצנע. הציבור לא יסלח
צילום: רויטרס
צילום: שאול גולן
וילנאי. תומך בדחייה
צילום: שאול גולן
צילום: איי אף פי
שרון ופרס. בדרך לאחדות?
צילום: איי אף פי
מומלצים