שתף קטע נבחר

בשטחים: המוני אבלים יצאו לרחובות

ארבעים ימי אבל הוכרזו. לאחר ההכרזה הרשמית על מותו של ערפאת, הורדו דגלי פלסטין במוקטעה לחצי התורן. ברחובות התגודדו קבוצות ילדים ששרפו צמיגים, וגברים נאספו במסגדים, שם הוקראו פסוקי קוראן לזכרו. במזרח ירושלים נסגרו בתי הספר הפלסטינים. בקהיר שבמצרים טען נהג מונית: "איבדנו עוד נאצר"

המוני פלסטינים יצאו הבוקר (יום ה') בדמעות לרחובות, עם התקבל ההודעה הרשמית על מותו של יושב ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת. ארבעים ימי אבל הוכרזו ברשות הפלסטינית.

 

 

דגלי פלסטין שהונפו במשרדיו של ערפאת במוקטעה שברמאללה הורדו לחצי התורן, הטלוויזיה הפלסטינית משדרת פסוקי קוראן, המוקראים על רקע שקופית שחורה עם תמונתו של ערפאת והכתובית "הלך לעולמו המפקד הסמל והמורה, הנשיא 'השאהיד' יאסר ערפאת, נשיא מדינת פלסטין".


ברצועת עזה התכנסו המוני מאמינים במסגדים, שם הקריאו פסוקים מהקוראן לזכרו. ילדים נאספו ברחובות, מיררו בבכי והציתו צמיגים.


מתאבלים על ערפאת (צילום: איי.פי)


שניים מראשי הנהגת האסירים הביטחוניים הגישו בקשה לשלטונות הכלא לצאת להלוויתו של יאסר ערפאת. בשירות בתי הסוהר מעריכים כי בקשות דומות צפויות להתקבל עד למועד ההלווייה.


"כל המכות של האוייב לא הרגו אותו", אמר סמיר משהראווי, בכיר בפתח בעזה בריאיון לרשת החדשות "אל-ערביה". "הוא הלך ולא השאיר לנו דבר - לא ארמון ולא כסף אלא רק חלום שאנו מקווים שיתקיים".


"ערפאת הלך והוא יראה את הפתח ואת המנהיגים הפלסטינים מאוחדים כתף אל כתף", אמר משהראווי והוסיף "אנו מתחייבים שהוא ייקבר בעתיד בירושלים".


מזרח ירושלים: חנויות רבות נסגרו


במזרח ירושלים, שם מתגוררים פלסטינים רבים, נסגרו חנויות רבות לאות אבל. ברחובות סולטן סולימאן וסלאח א-דין עצרו שוטרי מפלג המיעוטים חמישה צעירים פלסטינים בחשד שדרשו מבעלי החנויות לסגור אותן כאות אבל על מותו של ערפאת. החמישה הועברו לחקירה במפלג המיעוטים. סך הכל נעצרו מאז הבוקר שמונה צעירים פלסטינים בחשד לעבירה זו.


בתי הספר העירוניים והפרטים בעיר השביתו את הלימודים לאות אבל. לדברי מוחמד אל-פקיה, מנהל מחוז ירושלים של הרשות הפלסטינית, רוב העסקים בעיר יושבתו לשלושה ימים. הוא גם ציין כי הוא וחבריו נערכים לנהירה של המוני פלסטינים מירושלים לרמאללה בעת הלווייתו של ערפאת.


ניהאד אבו ג'וש, חבר בוועדת התיאום בין הארגונים הפלסטינים בירושלים, אמר כי "יש עצב רב בקרב הפלסטינים, ברוב השכונות הירושלמיות כמו העיר העתיקה, מחנה הפליטים שועפאט, עזרייה ואבו דיס. אפשר להרגיש את הכאב של האנשים. פסוקי הקוראן משודרים מהבתים וגם מהמסגדים. אנשים מסתובבים במכוניותיהם ברחובות עם דגלים שחורים ותמונות של הראיס תלויות בכל מקום". 


לדבריו, "כל העם הפלסטיני, כולל האופוזיציה, מתאבלים על ערפאת. יש תחושה של מרירות בקרב הירושלמים בגלל שהראיס לא נקבר בעיר הקדושה כפי שרצה".

 

החמאס: אבד אחד מסמליו הגדולים של העם


גם יריביו הפוליטייים של ערפאת ברחוב הפלסטיני, אנשי החמאס והג'יהאד האיסלאמי, הביעו צער רב על מותו של הראיס. דובר החמאס בעזה, סמי אבו זוהרי, קרא לאנשיו לכבד את זכרו של ערפאת ולפעול לאחדות העם. לדבריו, "במותו אבד לנו אחד הסמלים הגדולים של העם".


ראש הלשכה המדינית של החמאס, חאלד משעל, האשים את ישראל במותו של ערפאת במהלך ריאיון טלפוני שהעניק לתחנת אל-ג'זירה. לטענתו, ישראל הרעילה את דמו של ערפאת באופן בו הרופאים לא יכלו לגלות זאת. "דיברתי בימים האחרונים עם אבו מאזן ואבו עלא, והדגשנו בשיחה את חשיבות ההידברות. זאת כדי שלא יווצר חלל מנהיגותי שישראל תוכל לנצל", הוסיף.


דובר מטעם הג'יהאד האיסלאמי, נאפז עזאם, אמר כי "בלב מלא באמונה באל אנו מתאבלים על יאסר ערפאת, שהיה מנהיג גדול לעם הפלסטיני".


עבד אל-רחים מלוח, מבכירי החזית העממית, אמר לרשת הטלוויזיה הפלסטינית בריאיון טלפוני מבית הכלא מגידו בו הוא כלוא כי "אם לא יינתן לערפאת להקבר בירושלים, תמיד יהיה מועד אחר בעתיד. אנו נמשיך בדרכו - נמשיך במאבק לקראת הקמת מדינה". 


מזכ"ל החזית הדמוקרטית, נאיף חוואתמה, קרא לערוך רפורמות במוסדות אש"ף והרשות הפלסטינית. לדבריו, "עלינו לבנות לעם הפלסטיני מוסדות פוליטיים חדשים ודמוקרטים באמצעות רפורמות פוליטיות. יש לבנות מוסדות ברוח האחדות הלאומית. אני קורר לאבו מאזן, אבו עלא, רוחי פתוח ופארוק קאדומי - בואו ונבנה הנהגה מאוחדת. מוסדות אש"ף הרוסים מאז ימי אוסלו ועד ימינו. עלינו להחליט על תוכנית מדינית שיסכימו עליה כולם, באמצעות תהליך דמוקרטי".


אבל בעולם הערבי


תוניס הכריזה על שלושה ימי אבל בעקבות מותו של יאסר ערפאת. כך דיווחה תחנת הטלוויזיה אל-מנאר של חיזבאללה. עקב כך יורדו הדגלים במדינה לחצי התורן.


דובר הליגה הערבית, חוסאם זאקי, אמר כי "ערפאת היה איש יוצא דופן, התגלמות הנושא הפלסטיני". לדבריו, "הוא היה איש של מטרה, וליבו הוביל אותו בכל אשר הלך".


מחמוד איברהים, נהג מונית בקהיר שבמצרים, אמר כי חשיבותו של ערפאת זהה לזו של מנהיגה לשעבר של מצרים. "איבדנו עוד נאצר", אמר. לדבריו, מותו של ערפאת מעציב אותו יותר משהיה מעציב אותו מותו של נשיא מצרים, חוסני מובארק.


במחנות הפליטים הפלסטינים שבדרום לבנון שרפו רבים צמיגים ברחובות, וחמושים ירו באוויר לאות אבל. הבתים כוסו כולם בתמונותיו של ערפאת ודגלים שחורים הונפו על הגגות.


שר המידע הפקיסטני, שייח ראשיד אחמד, השוהה בסעודיה, אמר כי "ערפאת הקדיש את מרבית חייו למטרה הפלסטינית. אני אתפלל שמטרתו תושלם גם לאחר מותו".


הכרזת המוות


הפלסטינים טוענים כי ערפאת בן ה-75 מת ב-4:30 לפנות בוקר, אולם ל-ynet נודע כי יו"ר הרשות מת למעשה מזה כיומיים, לאחר שלקה בשטף דם במוח. עם זאת, בשל סיבוכים הלכתיים ופוליטיים, נדחתה ההודעה שוב ושוב וגופו נותר מחובר למכשירים כשהוא מוחזק במצב של "מת-חי" - עד למצב של קריסת מערכות מוחלטת, כפי שדרשו חכמי הדת.


בהודעה הרשמית, שנמסרה זמן קצר לפני השעה 6 בבוקר, מסר מזכ"ל הנשיאות עבד אל-רחים כי ערפאת, "המנהיג הפלסטיני והערבי שנלחם למען העם הפלסטיני ולמען העם הערבי, הלך לעולמו. ערפאת משאיר אחריו מורשת לאומית וערבית גדולה, שכן הוא מציג עבור הפלסטינים את העתיד המשתקף בשלום לכל עמי האזור".


הוא הוסיף: "ערפאת זרע את רעיון המהפיכה הפלסטינית אצל כל בני העם הפלסטיני, אצל כל שכבות העם הפלסטיני. ערפאת חשב על נשות וילדי העם הזה, חשב על האסירים בעם הזה. הוא אהב באמת את עמו, ואנו אוהבים אותו - והאהבה הזו היא שתעזור לנו לשאת את היעדרותו". 


פורסם לראשונה 11/11/2004 07:30

 

בהכנת הידיעה השתתפו סלוא עלינאת ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוכה על הראיס
צילום: איי פי
צילום: איי פי
כרזות ברחובות
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
אבל ברחובות
צילום: איי אף פי
מומלצים