שתף קטע נבחר

בקהיר נערכים, אנשי שמאל ישתתפו בהלוויה

שני טקסים המוניים ייערכו מחר ליאסר ערפאת: בקהיר יפקדו את ארונו מנהיגי העולם, לאחר שיובל בכרכרה רתומה לסוסים אצילים מהמסגד לשדה התעופה. ברמאללה צפויים להשתתף מאות אלפים במסע הקבורה, ובהם כל חברי הכנסת הערביים וכן נציגי שמאל ישראלים, כמו אנשי "גוש שלום" ואורי אבנרי, שקיבלו הזמנה רשמית. קדומי שמונה ליו"ר הפתח הפתיע: "מוכן למו"מ עם ישראל". שיראק חיבק את סוהא בפאריז ונפרד מערפאת

ההכנות לקראת "שתי ההלוויות" של יאסר ערפאת מחר נכנסות להילוך גבוה: בכירים פלסטינים הגיעו לקהיר, על מנת לטפל בסידורי טקס האשכבה שיתקיים מחר (יום ו') ב-11 בבוקר באזור נמל התעופה.  דובר מטעם נמל התעופה אמר כי גופתו של ערפאת צפוייה לנחות בשעה 23:00 הלילה, והיא תישמר בבית חולים סמוך, עד לשעת הטקס הצבאי. לאחר האשכבה, תוטס הגופה במסוק להלוויה ההמונית והקבורה ברמאללה. פעילי פתח מירושלים הביאו למוקטעה חול מתוך מסגד אל-אקצה, כדי לפזר אותו בקבר, באופן סמלי. 

 

בדיון שהתקיים בצהריים בלשכת שר הביטחון, שאול מופז, בו נטלו חלק נציגי צה"ל, המשטרה, השב"כ, משרד החוץ, רשות שדות התעופה וכל הגורמים הנוגעים לאירוע, הוחלט כי האחריות ברמאללה בזמן ההלוויה תהיה של הפלסטינים. צה"ל יתפרס ביהודה ושומרון ובעוטף ירושלים כדי למנוע חיכוך. ישראלים שיבקשו להגיע להלוויה יצטרכו למלא טפסי ויתור. לא תותר מחר יציאה של מתפללים מיהודה ושומרון להר הבית, בשל הסגר המלא. 

 

בטקס הקבורה של "ארון האבן" צפויים להשתתף מאות אלפי פלסטינים, וכן נציגים זרים, כל חברי הכנסת הערביים ונציגי שמאל ישראלים. דובר "גוש שלום", אדם קלר, סיפר ל-ynet כי קבוצה של לפחות 20 פעילי שמאל תגיע להלוויה ובהם הוא עצמו, אורי אבנרי, יצחק פרנקנטל וההיסטוריון תדי כץ. "הוזמנו על ידי ההנהגה הפלסטינית, דרך ח"כ אחמד טיבי, שאמר שנתקבל בברכה ובכבוד הראוי. אני בהחלט יודע על קבוצות נוספות של פעילי שמאל ישראלים שיגיעו להלוויה", דברי קלר. ממפלגת "יחד" נמסר כי איש מחברי הכנסת של המפלגה לא ישתתף בהלוויה.

 

מוחמד רשיד, יועצו הכלכלי של ערפאת, אמר כי יש לאפשר לגורמים ישראלים המעוניינים לקחת חלק בהלווייתו של יאסר ערפאת להשתתף. בקול חנוק מדמעות אמר רשיד לתחנת אל-ערביה: "אינני יודע אם ישנם ישראלים שמתכוונים להגיע להלוויה, אולם מי שרוצה להגיע - יש לאפשר לו לעשות זאת". רשיד, שהגיע לקהיר לארגן את סידורי ההלוויה, אמר כי למעלה ממאה מדינות הביעו רצון להשתתף בטקס.

 

 

ראשית לקהיר: החל מהבוקר, הגבירה המשטרה המצרית את נוכחותה ברחובות מצרים ובכבישים המובילים לנמל התעופה. השוטרים גם תפסו עמדות

 בגגות הבניינים ובסביבות המסגדים. בשטחי מסגד "המלך פייסל בין עבד אל-עזיז", מסגד צנוע הממוקם על אדמות נמל התעופה, נערכות עבודות קדחתניות. העובדים מניחים שטיחים חדשים, מתקנים את המנורות וצובעים את הקירות.

 

גורם ביטחוני מצרי סיפר שגופתו של ערפאת תובל בכרכרה רתומה לסוסים אצילים, מהמסגד בו תיערך התפילה לזכרו ועד לבסיס צבאי שממנו תוטס אל מחוץ למצרים, להלוויה שתיערך ברמאללה. לדבריו, מדובר בנסיעה של ארבעה קילומטרים.

 

הגנרל עבד אל-פתח בדרן, הממונה על העבודות בסביבות נמל התעופה, אמר כי ישנה עוד עבודה רבה שצריכה להיעשות לקראת ההלווייה. לדבריו, "אנחנו מנסים שהכל יהיה מוכן למחר, שזה יהיה עצום, כמו האיש עצמו. ציפינו למותו, אבל כאב לנו הלב כשקיבלנו את הודעת המוות. הוא היה סמל לכולנו... הוא נלחם עבור זכויות, וזה דבר אותו אנו מעריכים במצרים".

 

נשיא מצרים, חוסני מובארק, פירסם הודעת אבל: "העם הפלסטיני והאומה הערבית והאיסלאמית איבדו היום מנהיג שהנהיג באומץ לב את עמו בכל השלבים של המאבק הלאומי. הוא הגן על ערכי הצדק והשיוויון, דבק בעקרונות הלאומיים והדתיים וחתר לשלום, ביטחון ויציבות", נאמר בהודעה. בנוסף, הכריזה מצרים על שלושה ימי אבל על מותו של ערפאת.

 

עד כה נודע כי מנהיגי ירדן, תימן, אלג'יריה, דרום אפריקה וברזיל צפוים להגיע ללווייה. בנוסף צפויים להגיע גם שר החוץ הבריטי ג'ק סטרו, שר החוץ הגרמני יושקה פישר, שר החוץ הצרפתי מישל ברנייה, והממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי - חוויאר סולאנה. את ארצות הברית ייצג ככל הנראה ויליאם ברנס, לשעבר השליח למזרח התיכון. מדינות נוספות ישלחו נציגים, ככל הנראה בדרג של שרי חוץ.

 

קאדומי הפתיע: מוכן למו"מ עם ישראל

 

בצהרים נחתם באופן רשמי עידן ערפאת בפוליטיקה הפלסטינית, לאחר השבעתו של יו"ר המועצה, רווחי פתוח, כיו"ר הרשות הפלסטינית לתקופת המעבר, שעל פי החוק אמורה להיות בת 60 ימים. קודם לכן הושבע מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, מחמוד עבאס (אבו-מאזן) והפך ליו"ר הוועד הפועל של אש"ף, קרי לראש הארגון בפועל ו"האיש החזק" ברשות.

 

במקביל, דווח כי ראש המחלקה המדינית, פארוק קדומי הגולה, מונה ליו"ר הפתח, והפתיע בהתבטאות מתונה: מי שנחשב לאופוזיציונר המרכזי להסכמי

 אוסלו בפתח, אמר היום כי הוא "פתוח למשא ומתן עם ישראל - אך מוכן למאבק חמוש אם הוא ייכשל. זה ברור מאז החלטנו על כך ב-1974". בראיון לרשת הטלוויזיה "אל-מנאר" אמר עוד קדומי כי "ההתנגדות היא הדרך להשגת הסדר פוליטי".

 

ברחבי השטחים ובמחנות הפליטים הפלסטינים במדינות ערב היו היום הפגנות ומחאות. בשטחים הציתו צמיגים, החנויות נסגרו ותמונות ענק של ערפאת נתלו. במחנות הפליטים בלבנון ובירדן התקיימו תהלוכות אבל ושביתות. ירדן אף הכריזה רשמית על יום אבל. הטלוויזיה הפלסטינית שידרה שיקופית שחורה עם תמונת ערפאת והכיתובית: "הלך לעולמו המפקד, הסמל והמורה, הנשיא השאהיד יאסר ערפאת, נשיא מדינת פלסטין".

 

בעקבות האירועים הועלתה הכוננות הביטחונית בכל רחבי הארץ ובשטחים. המשטרה וצה"ל ערוכים בכוננות שיא, כפי שנקבע מראש בתרחישים למות ערפאת. במקביל, נערכו בשב"ס בבתי הסוהר שבהם מוחזקים האסירים הביטחוניים הפלסטינים.

 

בצהריים: שיראק נפרד מערפאת וחיבק את סוהא

 

במשך כ-10 דקות ניצב בצהריים נשיא צרפת, ז'אק שיראק, ליד גופתו של ערפאת בבית החולים בפאריז. שיראק אמר לעיתונאים בצאתו כי הגיע לחלוק כבוד אחרון לערפאת. 

 


שיראק וסוהא בפאריז. צילום: איי.אף.פי.

 

הוא חיבק חיבוק ארוך את אלמנתו של ערפאת, סוהא, שהיתה לבושה שחורים. עיתונאים בפאריז ציינו כי סוהא שמרה כל העת על שתיקה, פניה היו עגומים אך עיניה יבשות.

 

שיראק הבהיר: "הבעתי את תנחומיי בפני רעייתו של ערפאת ובני משפחתו". הוא לא ישתתף בטקס האשכבה של ערפאת בקהיר, אלא ישגר במקומו את שר החוץ מישל ברנייה.


פורסם לראשונה 11/11/2004 12:39

 

בהכנת הכתבה השתתפו טלי יצחקי, חנן גרינברג ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגנות ומהומות היום בשטחים
צילום: רויטרס
צילום: sky news
חמושים ליד המוקטעה
צילום: sky news
צילום: איי פי
אורי אבנרי עם ערפאת. יגיע להלוויה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אבו מאזן, ראש אש"ף החדש
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מובארק. "איבדנו מנהיג אמיץ לב"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
דגלים בחצי התורן ברמאללה
צילום: איי פי
צילום: sky news
כתובות אבל ברמאללה
צילום: sky news
מומלצים