שתף קטע נבחר

במזרח י-ם לא מתלהבים מהבחירות לרשות

בעוד שבישראל חלוקים האם לאפשר לערביי מזרח ירושלים להצביע בבחירות הצפויות ברשות הפלסטינית, במזרח העיר גובל היחס לבחירות באדישות. פעיל פתח מקומי: "עכשיו האנשים מתאבלים על הראיס. ייקח שבועות עד שאנשים יתעוררו למציאות ויקבלו את הבחירות". ברשות אומרים: "אין סיכוי שיתקיימו בחירות מבלי שתושבי הבירה הפלסטינית יוכלו להצביע"

האם תושבי מזרח ירושלים יצביעו בבחירות ברשות? בעוד שרי הממשלה חלוקים ביניהם האם לאפשר לתושבי מזרח ירושלים להשתתף בבחירות ברשות הפלסטינית, במזרח העיר לא נרשמת התלהבות רבה מהבחירות הצפויות בעוד חודשיים. 

 

גם דרישתה החד-משמעית של הרשות הפלסטינית מישראל להתיר את הצבעת תושבי מזרח ירושלים, "אחרת לא יתקיימו הבחירות", לא מצליחה לעורר את התושבים להתגייסות למען הבחירות.  

 

פאוזי שעבאן, פעיל מרכזי בפתח באזור ירושלים, אמר ל-ynet שעד כה נרשמו כ-5% מהפלסטינים הירושלמים לבחירות ליו"ר הרשות, למועצה המחוקקת ולרשויות המקומיות. "זה אחוז קטן מאוד. אולי זה בגלל שהם מתוסכלים מהמצב", הוא אומר.

 

לדבריו, "בימים אלה אף אחד לא מדבר על הבחירות. כעת האנשים מתאבלים על מותו של הראיס ערפאת, וכל אחד שמדבר על השתתפות בבחירות מותקף מילולית. ייקח לאנשים שבועות עד שהם יתעוררו למציאות ויקבלו את הבחירות".

 

"אין לי למי להצביע"

 

חסן, תושב ירושלים, פעיל לשעבר בחזית העממית, לא מעוניין להשתתף בבחירות. "אין לי למי להצביע. אינני מזדהה עם הארגונים הקיימים בשטח המועמדים לבחירות. גם בבחירות הקודמות לא השתתפתי".

 

לדבריו, "מי שמשתתף היום בתהליך הבחירות בירושלים הם אך ורק אלה שיש להם אינטרסים אישיים או אחרים עם הרשות הפלסטינית. הרוב לא יצביעו ואפילו לא מוכנים להשתכנע בחשיבות הבחירות. ייתכן עם זאת שברגע האחרון יחליט הרחוב הירושלמי להצביע. הכל תלוי מאוד בנסיבות בהן יתרחשו הבחירות".

 

לעומתו, יאסר קראעים, פעיל פתח נוסף בירושלים, אומר: "בטח שאצביע בבחירות הבאות, אני פלסטיני תושב ירושלים ואינני שונה מהפלסטינים בגדה או בעזה. בישראל טוענים שתושבי ירושלים הפלסטינים לא יצביעו. זה לא נכון. אני מציע להם לא להתערב בעניינים הפנימיים הפלסטיניים, במיוחד בענייני הבחירות".

 

לדבריו, "אנחנו בפתח קוראים לכל הציבור הפלסטיני להשתתף בבחירות, על כל השתייכויותיהם הפוליטיות. ישנו קונצנזוס פלסטיני בעד הבחירות. אני מאמין שבאמצעות הבחירות אפשר להגיע לממשלת אחדות לאומית פלסטינית בה משתתפים הארגונים האיסלאמיים וארגוני האופוזיציה".

 

"הבחירות לא יהיו שקופות"

 

גם הארגונים האיסלאמיים בירושלים לא ישתתפו בבחירות הבאות. פאיז עבד אל-רחמן, אחד מפעיליהם בירושלים, אמר: "אין לנו כל שאיפה לשלוח נציג משלנו לבחירות לרשות, משום שאנחנו לא מסכימים עם הקו הפוליטי של הרשות. אבל מצד שני אנחנו כן נשתתף בבחירות לרשויות המקומיות בגדה ובעזה, שהם מוסדות לשירות הציבור ולא מוסדות פוליטיים. בירושלים ברור שאין משמעות לבחירות לרשויות המקומיות משום שהם נמצאים בידי עיריית ירושלים".

 

לאחרונה קרא ארגון החזית העממית לתומכיו בירושלים להצביע בבחירות הבאות, אבל היו כאלה בתוך הארגון שהתנגדו לכך. 

 

מוחמד עוויס, אחד מפעילי הארגון בירושלים, אמר: "אינני משתתף בבחירות מכיוון שאינני מאמין שהבחירות הבאות יהיו דמוקרטיות ושקופות. למשל, ברשות הפלסטינית לא מעוניינים בניצחון הבחירות בירושלים. הם לא הקפידו על מוקדי הרשמה אפשריים ונגישים. בירושלים שמו מוקד אחד ליד תחנת משטרה ישראלית, והרבה אנשים פחדו להגיע לשם".

 

לדבריו, בירושלים אין טעם לקיים בחירות, משום שאין להן תוקף בנוכחות הכיבוש הישראלי. "לעומת זאת, אני ממליץ כן לערוך את הבחירות בעזה כדי לסדר את הבית הפלסטיני".

 

"הכל תלוי בישראל"

 

לדברי מנהל מחוז ירושלים ברשות הפלסטינית, מוחמד אל-פקיה: "קיום בחירות בצורה נאותה תלוי בישראלים. אם ישראל תסיר את הסגר ותאפשר את התנועה במחסומים, סביר להניח שיותר פלסטינים ישתתפו בבחירות".

 

הוא ציין כי "הפלסטינים חוששים מאוד בגלל המצב הפוליטי הלא יציב. ברור לכולם שמותו של ערפאת שינה הרבה מושגים. כעת המועמדים לבחירות בירושלים מדברים ביתר זהירות. לחלק גדול מהם אין מחשבה רצינית לגבי הבחירות".

 

לדבריו, בניגוד לבחירות הקודמות ב-96', הבוחרים היום צריכים להירשם כדי להשתתף בבחירות. "ההרשמה היא מועטה מאוד עד כה, לעומת הבחירות הקודמות, אז הייתה היענות רבה בקרב הבוחרים הפלסטינים. רק אם אנשים יראו שיש שינוי בשטח הם ישתתפו בבחירות. תנאי אחר להצלחתן  הוא אם הארגונים האיסלאמיים יסכימו להשתתף בבחירות, וכך תהיה תחרות רבה בבחירות".

 

לדברי אל-פקיה, "היום יש מודעות בקרב הפלסטינים המשכילים שיש לערוך בחירות דמוקרטיות שמאפשרות למנהיגות חדשה לצמוח". 

 

"לא יהיו בחירות בלי תושבי מזרח העיר"

 

נציג ירושלים במועצה המחוקקת הפלסטינית, חאתם עבד אל-קאדר, אמר כי דברי בכירים ישראלים על הצורך למנוע מתושבי מזרח העיר מלהשתתף בבחירות "מעידים על כך שישראל ממשיכה במדיניותה להכשיל את הרשות הפלסטינית ולטרפד את ההליך הדמוקרטי ברשות הפלסטינית".

 

עבד אל-קאדר אמר: "אין סיכוי שיתקיימו בחירות לרשות מבלי שתושבי הבירה הפלסטינית יוכלו להצביע ליו"ר הרשות ולמוסדות הנוספים. צריך שיתאפשר זאת לפלסטינים תושבי ירושלים לבחור ולהיבחר, בדיוק כפי שהיה ב-96'".

 

הוא הוסיף: "ישראל כל הזמן מחפשת תירוצים וסיבות ומהלכים כדי לטרפד את המשך פעילותה של הרשות, במיוחד כדי לפגוע בעבודת מוסדותיה. הניסיון לחבל בבחירות נועד לחבל בייצוגיות ובחוקיות של ההנהגה הפלסטינית".

 

הפלסטינים התלוננו בשבועות האחרונים, כשהחל תהליך הרישום לספר הבוחרים הפלסטיני, כי ישראל סוגרת מרכזי רישום ואינה מאפשרת לתושבי ירושלים להירשם. אולם לדברי עבד אל-קאדר, הפלסטינים פתרו סוגיה זו "למרות החבלות הישראליות".

 

"הראיס ערפאת פרסם בטרם מותו צו שקובע כי כל תושב ירושלים המחזיק בתעודת זהות כחולה יוכל להצביע בבחירות גם אם לא נרשם בספר הבוחרים, כך שאין שום סיבה שתושבי הבירה לא יצביעו", אמר. הוא קרא לקהילה הבינלאומית ולרביעייה הבינלאומית לפעול ולעמוד בהתחייבויותיהם לסייע בהליך בחירות תקני ברשות הפלסטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
תושבים במזרח ירושלים
צילום: גיל יוחנן
צילום: עטא עוויסאת
משרד הפנים. "ישראל מכשילה"
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים