שתף קטע נבחר

"אם הרשות תילחם בהסתה נחדש את ההידברות"

שרון כבר לא מציב את פירוק ארגוני הטרור כתנאי לחידוש התהליך. המבחן שהוא מעמיד בפני יורשי ערפאת: לחימה בהסתה. מקורביו ל-ynet: "טרור לא מחסלים ביום, אבל בהצהרות אפשר לשנות אווירה. עובדה שעם אבו-מאזן דיברנו גם כשהיו פיגועים". התוכנית החד-צדדית זזה הצידה?

האם ראש הממשלה ממתן את דרישותיו כלפי הפלסטינים? אמש (יום ה'), בכינוס פעילים במצודת זאב, אותת שרון להנהגה החדשה המתגבשת ברשות כי מבחינתה של ישראל, אפשר בהחלט לפתוח דף חדש.

 

שרון אמר כי התביעה הישראלית ללחימה בטרור ולפירוק הארגונים לא השתנתה. אך לאותה מנטרה מוכרת הוסיף הפעם: "ברור שזהו תהליך מורכב יותר". מנגד, הציב שתי דרישות אותן הגדיר "קלות יותר" לביצוע ולבחינה: הפסקת "התעמולה הארסית" בכלי התקשורת ובבתי הספר.

 

"ההסתה הארסית בטלוויזיה ובמערכת החינוך היא השורש והיסוד להתרחבות מעגל המתאבדים והטרור, והיא מסוכנת יותר מן הנשק", הסביר שרון. "חייבים להפסיק את הקייטנות והשיעורים שמעודדים אלימות. כל זה, עוד לפני ביצוע מלא של השלב הראשון של מפת הדרכים, יהיה מבחן לחשיפת פניה האמיתיים של ההנהגה הפלסטינית".

 

עוד אמר שרון לפעילי הליכוד: "אנחנו חיים בתקופה של מבוכה, מוגזמת לדעתי. השאלה שאינה פוסקת מה יהיה מחר, מי ילחץ על ישראל, מי ידחוף אותה לפתרון. האם לוותר על ההסכם תמורת הזיות השמאל והתחכמות הימין, שחברו יחד כדי למנוע הסדר שהוא הטוב ביותר לישראל? זאת תהיה טעות חמורה. אינני מתכוון לטעות כאן, זה יהיה חוסר אחריות".

  

"עם אבו-מאזן דיברנו כשהיה טרור"

 

גורמים בסביבת ראש הממשלה אמרו הלילה ל-ynet כי שרון לא מוותר על התנאים לחזרה למתווה מפת הדרכים, אולם "הצגת רצינות כוונות, שתביא להידברות, ניתן לעשות עוד לפני כן. קשה לראות תוצאות מיידיות לדרישה להילחם בטרור, אך ניתן להראות רצינות כוונות במשהו פחות מורכב, כמו מלחמה בהסתה או שיגור הצהרות נכונות - כאלה שנשמעו בעבר מפיו של אבו-מאזן, אם כי לא מזה של אבו-עלא".

 

הגורמים הוסיפו: "לראש הממשלה ברור שחיסול הטרור לא יכול להתבצע ביום, אך בהתבטאויות שיוצרות אווירה, במניעת הסתה - ניתן לראות לאיזה כוון הם הולכים. לראיה, כשאבו-מאזן היה בשלטון לא היה 'חיסול טרור', ועדיין ישראל ניהלה מו"מ, כי הוא אמר את הדברים הנכונים. המסר הוא: תראו שאתם עם הפנים לשלום, ונפתח בהידברות". 

 

את הורדת רף הדרישות ניתן לייחס גם לתנופה החדשה שמקווים האמריקנים והבריטים לתת לתהליך המדיני. אמש, בפגישה עם שר החוץ שלום, אמר הנשיא בוש כי קידום השלום נמצא בראש סדר העדיפויות של הממשל בראשותו. הנשיא לשעבר קלינטון, שחנך את הספרייה החדשה בארקנסו, אמר לבוש: "כל כך התאמצתי להביא שלום למזרח התיכון, אנחנו מתפללים שתצליח להגיע לארץ המובטחת הזאת". ואילו ראש הממשלה הבריטי קרא לישראל לבצע את ההתנתקות - ובמקביל לחדש את המו"מ.

 

בירושלים עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות בזירה הפלסטינית, בתקופת הביניים שבין מותו של יאסר ערפאת לבחירת יורשו. בהתבטאויות קודמות אמר ראש הממשלה כי אין לו כל כוונה לגנוז את תוכנית ההתנתקות. אולם גורמים בסביבתו כבר אמרו כי התוכנית "אינה תורה מסיני", וניתן בהחלט לתאם את הנסיגה מעזה עם גורמים מתונים ברשות. את דבריו של שרון אתמול, בהם תקף גורמים בשמאל ובימין, והכריז שוב כי יתמודד בבחירות הבאות, פירשו גורמים שונים במערכת הפוליטית כרמז לכך שהבחירות תוקדמנה בקרוב.      


פורסם לראשונה 18/11/2004 23:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יחזרו לדבר? שרון ואבו-מאזן בפסגת עקבה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בלי הצהרות. אבו-עלא
צילום: איי פי
צילום: לע"מ
בראש סדר העדיפויות. שלום עם הנשיאים בוש וקלינטון
צילום: לע"מ
מומלצים