שתף קטע נבחר

מכה לפרס: המרכז יתכנס בסוף החודש לדון בפריימריס

בניגוד למהלך שקידם יו"ר מפלגת העבודה לדחיית כינוס מרכז המפלגה, קבע המוסד לבירור עתירות כי יש לקיימו כמתוכנן. בכירי העבודה ביקשו לדחות את קביעת המועד לבחירת יו"ר המפלגה, כל אחד מהאינטרסים שלו, אך מי שנהנה מההחלטה הוא השחקן החדש-ישן - אהוד ברק, שמעונין לקיים פריימריס בהקדם. היום: פגישת שרון-פרס

מכה קשה ליו"ר מפלגת העבודה שמעון פרס: המוסד לבירור עתירות הורה אמש (יום ב') לכנס את מרכז המפלגה ב-30 בנובמבר על מנת לדון בקביעת מועד לקיום פריימריס לתפקיד היו"ר. זאת בניגוד למהלך שקידם פרס בתמיכת בכירי העבודה, ח"כים מתן וילנאי ובנימין בן אליעזר, לדחות את מועד בחירת היו"ר.  

 

המוסד לבירור עתירות התכנס בעקבות עתירות של חברי לשכת המפלגה, דני עטר, מראשי הדור הבא, ודני כהן, יו"ר קבוצת "העבודה האמיתית". בהחלטתו נכתב כי לא ניתן לבטל את ישיבת המרכז, שנקבעה לפני כחודשיים, לאחר שההחתימות נאספו וההזמנות נשלחו.

 כמו כן, קבע המוסד כי לא ניתן לאפשר לחברי מרכז למשוך את חתימותיהם מהמסמך שבו דרשו את כינוס המרכז.

 

דני עטר פנה לפני יומיים למוסד לבירור עתירות בדרישה לחייב את פרס להורות על כינוס מרכז כפי שנקבע כבר לפני כחודשיים. עטר וחבריו לקבוצה אספו במהלך חודש ספטמבר 600 חתימות של חברי מרכז, שדרשו לכנס את המרכז ולקבוע מועד לבחירת היו"ר. למהלך הצטרפו באותם ימים גם כמה מבכירי העבודה, בהם וילנאי, בן אליעזר, כבל ואחרים.

 

"רגליים קרות"

 

אלא שלפני כשבועיים קיבלו הבכירים "רגליים קרות", כל אחד מסיבותיו הוא: היו שטענו כי לאחר מותו של יאסר ערפאת "המדינה בוערת ולא ניתן להתעסק רק בעצמנו". היו גם כאלה שחששו כי קביעת מועד לקיום פריימריס ייפגע קשות בסיכויהם להתמודד ולזכות במירב הקולות, ואולם בשקט בשקט הודו לא מעט בכירים בעבודה כי החשש הגדול הוא מפני ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק. וילנאי, למשל, שהכריז נגדו "מלחמה" במאבק על ראשות המפלגה, טען כי לוח זמנים קצר לקיום פריימריס יימנע קיום מפקד מסודר.

 

וילנאי חשש כי יו"ר ההסתדרות, עמיר פרץ, יהנה מהעובדה שב-1 בינואר מפלגתו, עם אחד, תתאחד עם מפלגת העבודה - וחברי עם אחד יצורפו אוטומטית לעבודה. סיבה אחרת שבגללה היו מי שרצו לדחות את כינוס המרכז היא האפשרות להיכנס לממשלת אחדות.

 

ח"כ עמרם מצנע אף שלח מכתב לאותם חברי מרכז שחתמו על הדרישה לכנס את המרכז, ודרש מהם, במילים נרגשות, למשוך את חתימתם. מצנע טען במכתבו כי "הציבור לא יסלח למפלגת העבודה אם תפגע בתהליך ההתנתקות.

 התעסקות בעצמנו תפגע בנו". המוסד לבירור עתירות, כאמור, קבע כי מהלך זה אינו תקין ודחה אותו על הסף.

 

ומי נהנה מההחלטה?

 

בניסיון אחרון לדחות את המרכז, החליט פרס לכנס את לשכת המפלגה, כדי שזו תדחה את הישיבה. הלשכה אמורה להתכנס אחר הצהריים, ואולם כעת, לאחר החלטה המוסד לבירור עתירות, לא ברור מה תהיה משמעותה.

 

החלטת המוסד חשובה בעיקר לאדם אחד: אהוד ברק, המבקש לקיים פריימריס בהקדם. ברק תקף בחריפות בימים האחרונים את "הזחילה של העבודה לתוך ממשלת האחדות", ואנשיו פעלו באינטנסיביות כדי לשכנע חברי לשכה להצביע נגד דחיית ישיבת המרכז. ברק עצמו אף חשב להגיע לישיבת הלשכה מחר, אולם בסביבתו אומרים כי עדיין לא ברור אם ייעשה כן.

 

פגישת פרס-שרון - היום

 

היום ייפגש ראש ההמשלה עם יו"ר האופוזיציה לפגישת העדכון החודשית. כמובן שמדובר בפגישת עדכון, אך לא מן הנמנע שהנושאים הפוליטיים יעלו על הפרק. אתמול התייחס פרס בישיבת סיעת העבודה בכנס להתנהלותה של העבודה בעתיד הקרוב ואמר כי כבר בשבוע הבא תגיש מפלגתו הצעת אי אמון בממשלה. אתמול נמנעה סיעת העבודה בהצבעת האי אמון.

 

בשבועות האחרונים התבטא פרס כמה וכמה פעמים בפורומים שונים ואמר כי על ראש הממשלה להחליט בהקדם אם הוא מקים ממשלת אחדות און שהוא הולך לבחירות. פרס צפוי להעלות נושא זה היום. הוא יסביר לראש הממשלה כי העבודה מחויבת לסייע בתוכנית ההתנתקות, אולם מבחינה פוליטית אינה יכולה להיות באופוזיציה ולא להתנהג כאחת כזו.

 

פרס אומנם יכול לאיים בהפלת הממשלה, אך תהיה זו עבורו מעין יריה ברגל, שכן מצד אחד העבודה מצהירה בכל הזדמנות כי לא תפיל את הממשלה כל זמן שההתנתקות נעה במסלולה - ומצד שני, אם שרון יצליח בסופו של דבר לסגור "דיל" עם יהדות התורה גם בנושאים הכלכליים שבהם העבודה הצביע גם בעבר נגד - לא ניתן יהיה להפיל את הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בניגוד לרצונו. פרס
צילום: רויטרס
צילום: שאול גולן
לו"ז קצר ימנע מפקד מסודר. וילנאי
צילום: שאול גולן
צילום: סבסטיאן שיינר
הרוויח. אהוד ברק
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים