שתף קטע נבחר

השרה לבנת: "הופתעתי. אפנה לשר התמ"ת"

שרת החינוך מודה כי הופתעה לקרוא את תחקיר ynet אודות פיטורי עובדות בהריון באוניברסיטת תל אביב בטיעון של "סיום כתב מינוי". לדבריה, תעלה את הנושא בכנסת ותפנה לשר התמ"ת, אהוד אולמרט: "דווקא במוסד כזה פוגעים בזכויות נשים? זו תופעה שיש לגנותה בכל לשון". יו"ר נעמ"ת, טליה לבני: "זה פשוט מזעזע, אין מילים". ח"כ פינס: "שערוריה"

התגובות בעקבות התחקיר: תגובות חריפות נשמעו היום (ה') בעקבות פרסום תחקיר ynet אודות אוניברסיטת תל אביב, שהראה כיצד מצליח המוסד האקדמי לפטר למעשה שורה של עובדות בהריון, בנימוק של "סיום תקופת מינוי". בארגוני הנשים ובמערכת הפוליטית מתכוונים לפעול בנושא וקוראים לאוניברסיטה לתקן את דרכיה.

 

שרת החינוך, לימור לבנת, אמרה ל-ynet: "הופתעתי מכך שדווקא במוסד שבו מלמדים ומנחילים לסטודנטים את חשיבות שמירת החוק ואכיפת החוק לא מקפידים בעניין ופוגעים בזכויותיהן של נשים. בכוונתי לפנות בנושא לשר התמ"ת. כמו כן, אני רואה לנכון להעלות את נושא פיטורי הנשים בהיריון באחת מוועדות השרים הקרובות לקידום מעמד האישה".

 

לבנת הוסיפה: "נושא פיטורי נשים בהיריון ככלל היא תופעה שיש לגנותה בכל לשון ובחברה הרואה עצמה מתוקנת ושוויונית אין לכך מקום. בתקופה כלכלית

 כה לא פשוטה גם נשים רבות נרתעות, לצערי, מלהתלונן. בכל הנוגע לפיטורים נשים הן הראשונות להיפלט ממעגל העבודה והנפגעות הראשונות. אחד הנתונים המדהימים הוא שאם לפני שלש שנים הוגשו בערך 300-400 בקשות לפיטורי נשים בהיריון בשנה - היום המספר עלה ל-1600. זה אומר דרשני. לא שאין חקיקה טובה במדינת ישראל, בכלל בנושא זכויות נשים ומעמד האישה יש חקיקה מצוינת. הבעיה היא עם האכיפה. בשל הריבוי במקרי הפיטורין של נשים בהיריון ותודות לפרויקטים רבים למען נשים באותם גופים - אין ספק שבתי המשפט יבינו את הנחיצות של אכיפת החוק במקרים של פיטורים בלתי מוצדקים של נשים בהיריון".

 

"זה פשוט מזעזע. אין לי מילים", הגיבה יו"ר נעמ"ת, עו"ד טליה לבני. "מוסד שצריך להורות וללמד זו הדוגמה שמשמש? זו הידרדרות מוסרית ואזרחית. לא ייתכן שגופים ציבוריים ישתחררו מאחריות ציבורית חברתית. לא יכול להיות שהרמטכ"ל יבטל את העוזרת לענייני נשים למרות שיש אינספור פניות שצה"ל מפטר נשים בהיריון. לא ייתכן שמוסד חינוכי לא יראה כחלק מתפקידיו, גם תפקיד חברתי לשמש כדוגמה. אם כל הגופים לא רואים כחלק מתפקידם חינוך ציבורי לשיוויון בין נשים לגברים, חינוך לכיבוד ואכיפת החוקים מבלי שיצטרכו להיתבע בבית משפט, זה סממן להתפוררות החברתית בישראל".

 

לדברי לבני, "נעמ"ת תעשה הכל על מנת לעורר את האחריות הציבורית לעזרה הדדית ולסולידריות ולהיאבק למען זכויות נשים. החברה הישראלית יש בה גרעינים של סולידריות ועזרה הדדית אך לראשי הארגונים סממני התנהגות שמושפעים ממדיניות שר האוצר. במקום לקדם נושא מתוך אחריות לחלש למקופח, לשונה ולחשוב שהאפליה תתוקן מעצמה. פשריזם חזירי. מדינת ישראל לא יכולה להתקיים. אף אחד לא לוקח אחריות ציבורית לשמש דוגמה לכך שחוק צריך להיות חוק".

 

"יש מקרה בו פוטרה עובדת ביום הלידה"

 

עו"ד בלה כהן , מנהלת האגף לקדום מעמד האשה בויצ"ו, סיפרה ל-ynet כי גם אליה הגיעו תלונות של עובדות אשר פוטרו בניגוד לחוק ע"י אוניברסיטת תל אביב, עקב תום המינוי, כביכול. באחד המקרים, מתוך נסיונה של ויצ"ו לסייע למתלוננת שפוטרה ביום הלידה (לאחר שהוארך המינוי בתקופת ההריון), התחייבה האוניברסיטה מפורשות במכתבה של עו"ד רות קריסי מלשכת היועץ המשפטי של אוניברסיטת תל אביב, בטרם מתן פה"ד התקדימי בעניין אלה שגב: "אוניברסיטת תל אביב תכבד כמובן את פסיקתו הסופית של בית הדין לעבודה, ופסיקה זו תחייב גם בעניין שבנדון".

 

יתרה מכך , אומרים בויצ"ו, אף אם קיימת לכאורה מחלוקת משפטית, מן הראוי היה כי אוניברסיטת תל אביב, כגוף המשפיע על מדיניות חברתית, היתה מאמצת פרשנות המקדמת את מעמד האשה בישראל בכלל ואת עובדות האוניברסיטה בפרט – כל זאת בידיעה שתכלית החוק מבקשת להגן על נשים בתקופת ההריון, חופשת הלידה וארבעים וחמש הימים שלאחר מכן. בארגון מזכירים כי נציבות שירות המדינה פירסמה הודעה מיום 7.12.03, בהתאם לה גם תוקן התקשי"ר, לפיה יש להרחיב את ההגנה מפני פיטורים בדרך של סיום חוזה לתקופה קצובה, גם בעת חופשת לידה ובחופשה ללא תשלום שלאחר חופשת לידה ובמשך 45 יום שלאחריהם. 

 

חבר הכנסת איתן כבל מהעבודה זימן דיון דחוף בוועדת החינוך של הכנסת, בדרישה לקיים דיון על הממצאים החמורים שעלו מהתחקיר.

 

יושבת ראש הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, חברת הכנסת אתי לבני (שינוי) אמרה כי בעקבות תחקיר תקיים הוועדה דיון מיוחד בעניין. לדבריה, ""אני מצטערת ומופתעת לשמוע שדווקא מוסד נאור בוחר לצפצף על החוק, והדבר לא יעבור בשתיקה. אני מקווה שלדיון הקרוב יגיעו נציגי האוניברסיטה וייתנו התחייבות בכנסת לתקן את דרכיהם".

 

חברת הכנסת ענבל גבריאלי מהליכוד הגיבה לפרשה: "חבל שדווקא מוסד חינוכי כה מכובד מרשה לעצמו לנהוג כפי שהרשתה לעצמה אוניברסיטת תל-אביב, ובכך בעצם להעביר מסר שלילי, שלא רק שיש בו פגיעה בנשים בהיריון, אלא גם מהווה עבירה על החוק".

 

חבר הכנסת אופיר פינס מהעבודה אמר בתגובה לתחקיר ynet: "עקיפת חוק עבודת נשים, באמתלה של 'אי-חידוש מינוי', היא שערוריה שאסור לעבור עליה לסדר היום". פינס הוסיף כי יפנה לשר התמ"ת, אהוד אולמרט, כדי שיורה לאוניברסיטת תל אביב להמשיך ולהעסיק עובדות בתקופת הריונן.

 

רינה בר-טל, יו"ר שדולת הנשים בישראל, אמרה בעקבות התחקיר: "איך אוניברסיטה לא מתביישת לפטר נשים בהיריון בהיותה מוסד חינוכי, מוסד להשכלה גבוהה שבתוכו יש קליניקות משפטיות? זה הפך להיות מכת מדינה. יש כאן פגיעה באוכלוסייה מאד רגישה וחלשה. לאישה בהיריון אין כוח פיזי ונפשי להתמודד ולהילחם על מה שמגיע לה. אנחנו לא מספיק יודעות לדרוש את מה שמגיע לנו בחוק, על אחת כמה וכמה כשאנחנו בהיריון מרגישות עוד יותר מוחלשות. זה המצב ואי אפשר להתווכח עם זה. אסור לאותן נשים להשפיל ראש. בלי שהנשים יבואו להתלונן אף אחד לא יכול לעזור להן. נשים צריכות לדעת את זכויותיהן, לדרוש אותן ולא לאפשר פיטורים".

 

התחקיר: פיטורים בעילה של סיום מינוי

 

בתחקיר תיארו שורה של נשים כיצד "לא חודש המינוי" שלהן, במהלך ההריון, שעליו ידעו מעסיקיהן. משפטנים ומומחים לדיני עבודה שבדקו לבקשתנו את המקרים, קבעו: אוניברסיטת תל אביב מצאה דרך לעקוף את החוק – שוב ושוב ושוב. היא מפטרת למעשה עובדות בהריון, עובדות בחופשת לידה ועובדות שאך שבו מחופשת לידה - 3 מקרים שבהם החוק אוסר זאת.

 

בתגובה לפניית ynet, טענה האוניברסיטה כי יש מחלוקת משפטית בנושא, ובכל מקרה אף עובדת לא פוטרה ללא אישור ממשרד התמ"ת. במשרד התמ"ת אומרים כי לא ניתן אישור לפטר את העובדות שהתראיינו לתחקיר.

 

קו חם של שדולת הנשים, לייעוץ משפטי וטיפול בפניות נשים שפוטרו במהלך ההיריון: א',ב',ה' בין 17:00 ל19:00 במספר 03-6123990. קו מידע וסיוע משפטי של ויצ"ו לזכויות נשים בהריון ואחרי לידה: 03-6923825. הלשכה המשפטית של נעמ"ת : 03-5254422. לקבלת ייעוץ משפטי בדיני עבודה, ימים א'-ה' בשעות 09:00-15:00
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
(אילוסטרציה)
צילום: שאול גולן
באדיבות משרד החינוך
לבנת. מופתעת
באדיבות משרד החינוך
צילום: שאול גולן
לבני. מזעזע
צילום: שאול גולן
צילום: גבי מנשה
פינס. שערורייה
צילום: גבי מנשה
צילום: סבסטיאן שיינר
גבריאלי. מסר שלילי
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים