שתף קטע נבחר

אוכל מנחם

עם פרוץ החורף ובגלל העובדה שמוטי עדיין במילואים, מהרהרת איילת בן יוסף על מהות מושג האוכל המנחם, ומציעה מתכון למנה שבטוח תנחם גם אתכם

אחרי שלושה שבועות שבהם אני אוכלת לבדי, התחילו להופיע אצלי הרהורים בדבר מזון מנחם. מזון "מנחם" זו תופעה קולינרית לשונית מעניינת: בשנה-שנתיים האחרונות כבר לא נהוג לדבר על אוכל טעים ומחמם, או על מזון חורפי משביע וממלא - כל מנה דשנה הפכה למנה "מנחמת".

 

אז מה זה בעצם אוכל מנחם? ובכן, מדובר משהו עם הרבה שומן ופחמימות, ורצוי שילוב קטלני של שניהם. מאכל שיש בו מן החטא ומן ההנאה שטמונה בחטא. רוצים דוגמאות? בבקשה: פסטה (פחמימה) ברוטב שמנת וגבינות (שומנים), דייסת סולת חמה ומתוקה (שומנים+פחמימות+סוכר), פיתה עמוסה בכל מה שיש במקרר, בתוספת עגבניה להשקטת המצפון, פיצה עם הרבה הרבה גבינה (אני באמת צריכה לפרט?), וכן הלאה. רצוי שהאוכל המנחם יהיה גם חם או לפחות פושר. והמקום האידיאלי לזלילה הוא כמובן במיטה. אוכל כזה רצוי לאכול לבד, אם אתם בזוג – לכו תתנחמו זו בזה.

 

מאחר ומוטי עדיין במילואים (עוד חמישה ימים, אבל מי סופר), הארוחות שלי נראות כמו מסיבת כיתה גדולה ומתמשכת:

צילום: איילת בן יוסף

פיתה עם חומוס ומלפפון חמוץ, הרבה חטיפים לא מזינים ומדי פעם גם שוקולד. להוציא את המעידה החד-פעמית של השבוע שעבר (כדורי בשר אפויים), אני דובקת בקו של הכנת אוכל לנשמה תוך התעלמות מהגוף.

 

כיוון שאני צריכה לבשל רק לעצמי אני מסתפקת במועט ובארוחות חצי מוכנות, וגל עצום של רחמים עצמיים שוטף אותי בערך פעמים ביום. זה מצב אידיאלי לשכלול ופיתוח תורת האוכל המנחם. אוכל מנחם מתקשר אצלי לחורף, למרות שגם לקיץ יש את הנחמות שלו (גלידה קרה במיטה למשל). אוכל מנחם נזלל בקור, בלילה, בידיים. הוא עושה כתמים ויסורי מצפון.

 

פסטה, היא אחת האופציות החביבות עלי לניחומי-חורף. הפסטה האהובה עלי היא דווקא מתוצרת כחול-לבן: פתיתים עגולים. מי שעוד לא גילה את נפלאות הפתיתים יכול לנצל את החורף שלפנינו (שימו לב נשארו עד 3-4 חודשים מקסימום) כדי להתוודע אליהם ולהתמכר למרקם הקרמי (תוסיפו עוד קצת מים לבישול, וגם חמאה, בבקשה) ולתחושת הכדורונים הקטנים בפה. אם כבר נחמה, אז שיהיה בסבבה.

 

 

תבשיל פתיתים מעושן (ומנחם)

 

עבור 3-4 סועדים נזדקק ל:

1 בצל קצוץ דק

1 גזר קצוץ דק

100 גרם חזה אווז מעושן (או בייקון)

3-4 נקניקי קבנוס קצוצים

3 שיני שום קצוצות

2 כוסות (כ-2/3 חבילה) פתיתים עגולים (קוסקוס)

2 וחצי כוסות מים רותחים

מלח ופלפל שחור

 

וכך עושים:

  1. מחממים מעט שמן במחבת ומוסיפים את הבצל. כשהוא הופך לשקוף מוסיפים גזר ומטגנים ביחד כ-5 דקות. מוסיפים את האווז, הקבנוס והשום ומטגנים הכל ביחד על אש קטנה, כ-10 דקות. שלב הטיגון חייב להיות איטי ויסודי.
  2. מוסיפים את הפתיתים ומטגנים גם אותם עם תערובת הירקות-בשר עוד 5 דקות.
  3. יוצקים מעל הכל את המים הרותחים, מתבלים במלח ופלפל ומכסים. מבשלים 5 דקות, מרימים ומערבבים. מבשלים עוד 2 דקות וסוגרים את האש. משאירים את הסיר מכוסה עוד 5 דקות לפני שמתנפלים.

 

תוספות החלפות ושאר ירקות:

  • את הנקניקים אפשר להחליף בסוגים אחרים, כשרים או לא כשרים (בייקון, פסטרמה מעושנת, פפרוני וכדומה).
  • אפשר להעשיר את התבשיל בעוד ירקות: גבעול סלרי אמריקאי, זוקיני קצוץ, לפת קצוצה וכן הלאה.
  • עשבי תיבול טריים (וגם יבשים) יכולים רק להועיל: אורגנו, תימין, זעתר או פטרוזיליה.
  • במקום מים רותחים אפשר להשתמש בציר עוף/בקר. אפשר גם מאבקה.
  • אני ממליצה על פתיתים עגולים, אבל אפשר לעשות את התבשיל הזה גם עם פתיתים בכל צורה אחרת ואפילו עם אורז.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איילת בן יוסף
פתיתים - יותר מנחם מזה קשה למצוא
צילום: איילת בן יוסף
מומלצים