שתף קטע נבחר

לינוקס בסלולר: לאט ובטוח

מערכות הפעלה לטלפון מבוססות "לינוקס" חודרות בהדרגה לשוק העולמי, וקונצרט רוק בדור השלישי

מאבק מרתק מתחולל בימים אלה ביפאן בין שתי מערכות הפעלה חכמות, המתחרות ביניהן על כיבוש זירת מכשירי הטלפון החכמים מהדור ה-3. המאבק האסיאתי מעניין במיוחד, מפני שהוא יכול לרמוז גם על העתיד להתרחש בעולם הרחב.

 

כבר לפני שנה הכריז נשיא " NTT דוקומו" – חברת הסלולר הגדולה ביפאן ומן המובילות בעולם – על כך, שהיא מאמצת את מערכת ההפעלה "סימביאן" בטלפונים החכמים שלה בשל הפשטות והידידותיות שהמערכת מציעה. להחלטה הזו שותפות גם מספר חברות נוספות, כמו "פוג'יטסו".

 

אבל מולה מתייצבות חברות "נק" ו"פנסוניק", הדוחפות דווקא את "לינוקס" במכשירים שאותן הן מייצרות עבור "דוקומו". ביפאן, אגב, אין כלל נוכחות למערכת ההפעלה של "מייקרוסופט" לטלפונים חכמים.

 

"סימביאן", כידוע, היא מיזם משותף לכמה חברות סלולריות, וה-פכה למערכת ההפעלה הנפוצה בקרב סלולרים חכמים מבית "נוקיה", "סוני אריקסון", "מוטורולה", "סימנס", "סמסונג" ואחרים. "לינוקס", לעומת זאת, בגירסתה הניידת, עושה כעת רק את צעדיה הראשונים.

 

ההיסטוריה של "לינוקס" בסביבה הניידת החלה כבר בשנת 2000, כאשר ספקית הסלולר הקוריאנית Telecom SK , במיזם משותף עם חברת PalmPalm , הציגה מחשב כף-יד אלחוטי, שנע תחת מערכת הפעלה מבוססת "לינוקס" ופעל ברשתות  CDMA 1X. המכשיר אומנם לא זכה להצלחה רבה, אך כבר אז שילב תכונות מרשימות, כמו מצלמת וידאו, צג מגע ענק, שני מעבדים ייעודיים (אחד לפעולות הטלפון והשני ליישומי "לינוקס"), דפדפן אינטרנט של "אופרה" ו-32 מ"ב זיכרון.

 

"מוטורולה" היתה ליצרנית הסלולר הגדולה מכולם, שהכריזה ב-2003 על טלפון חכם המתבסס על מערכת "לינוקס". מאז הוציאה החברה שלושה דגמים נוספים כאלה.

 

ביוני 2004 קיבלה "לינוקס" חיזוק משמעותי, כאשר יצרנית ציוד התקשורת הסינית DATANG (השייכת לממשלת סין) בחרה בה כמערכת ההפעלה, שתשמש את מכשירי הדור ה-3 תחת טכנולוגיית TD-SCDMA.

 

כמו ב"סימביאן", גם על גבי המצע של "לינוקס" התפתחו גירסאות שונות המיועדות לטלפונים חכמים. הבולטת שבהן היא של חברת התוכנה Monta vista, המספקת פתרונות וכלי פיתוח מבוססי "לינוקס" למערכות שונות. זו קיבלה חיזוק בספטמבר 2003, כאשר חברת  Open wave – מי שפיתחה את דפדפני ה- WAP – שיחררה לשוק ערכת יישומים לטלפוני "לינוקס", הכוללת דפדפן אינטרנט, תיבת דואר, נגן מדיה, ויישומים נוספים.

 

ובינתיים, "נק" היפנית תשווק בשנה הקרובה מכשיר דור 3 מבוסס "לינוקס" גם מחוץ ליפן, ו"סמסונג" הקוריאנית השיקה מחשב כף-יד אלחוטי שנע תחת "לינוקס" ופועל ברשתות X 1 CDMA . חברת 28 E הסינית מוכרת מזה תקופה ארוכה טלפון חכם מבוסס "לינוקס", שכולל גם חריץ הרחבה, מצלמה דיגיטלית ומגוון יישומי ניהול מידע וזמן.

 

קרוב לוודאי ש"לינוקס" תישאר בכל-זאת שחקנית משנית בתעשיית הסלולר בשנה-שנתיים הקרובות, אך בעתיד הלא-רחוק, אחרי שתתגבש ותציע פתרונות יציבים יותר, יישומים רבים יותר ודרישות- חומרה נמוכות יותר – סיכוייה לכבוש את הזירה טובים למדי.

 

Monta vista משקיעה כל העת מאמצי פיתוח ניכרים בתחום החיסכון באורך חיי הסוללה במכשירי "לינוקס". Open Wave מדברת על 2008 כשנת ההכרעה לטובת "לינוקס". ובינתיים, כמו כל מגמה אחרת בתעשיית הסלולר, כולם נושאים עיניים ליפן.

 

קונצרט רוק בדור השלישי

 

ספקית הדור השלישי THREE בבריטניה ערכה בתחילת החודש ניסוי היסטורי, שזכה להיענות יוצאת-דופן: שידור קונצרט רוק חי בסלולר, שיועד אך ורק למנויי הרשת שלה.

  

מתברר, כי לאחר שהתרגלנו לשידורים חיים בטלויזיה ובאינטרנט של אמני פופ ידועים, הגיע הזמן לעבור לשלב הבא, אל הסלולרי. הקונצרט של להקת Rooster ארך כ-45 דקות, ונצפה בשידור חי על-ידי 1000 משתמשים, שלקחו חלק בניסוי. הנסיינים, שהתענוג עלה להם 5 לירות שטרלינג, העידו לאחר-מכן כי איכות השידור היתה סבירה ביותר ולא פגעה בהנאה. בגמר המופע איפשרה החברה לשאר מנוייה להוריד מהרשת קטעי וידאו נבחרים


פורסם לראשונה 28/11/2004 14:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים