שתף קטע נבחר

טירוניות הוצבו לשמירה על התנחלויות בעזה

רק לפני שנה, בעקבות חדירת מחבלים לבסיס בנצרים, נמתחה ביקורת על שירות חיילות בגזרה הרותחת של עזה. אבל כעת, לראשונה, מציב צה"ל חיילות שטרם סיימו את הטירונות שלהן באבטחה של ההתנחלויות בגוש קטיף. חלק מהן מודות: "היינו בשוק, זה די מפחיד". בצה"ל אומרים: זה גדוד קרבי, הן ביקשו להגיע לגזרה "חמה" והראו מוטיבציה. האם צה"ל מתקשה לגייס מילואימניקים לשירות בעזה?

צה"ל הציב לראשונה לוחמות לאבטחת יישובים בגוש קטיף – כך נודע ל-ynet. החיילות, מגדוד הקרקל, שנמצאות לקראת סיום הטירונות שלהן, מודות: "קיבלנו את המשימה הזאת בהפתעה, וזה די מפחיד". אחרות מקדמות בברכה את "האקשן" בגזרה החמה ביותר של הלחימה. אבל על ההצבה עצמה כבר יש חילוקי דעות – וגם שאלה אחת שעולה: האם צה"ל מתקשה לגייס חיילי מילואים לשירות בעזה?

 

החל מסוף השבוע "פשטו" על יישובי הגוש חיילות, מצוידות בשכפ"צים, רובים, מכשירי קשר ותפקיד חדש: הגנה על היישובים למשך שבועיים. החיילות, שנמצאות לקראת סוף תקופת הטירונות שלהן בגדוד הקרקל, בו משרתים בנים ובנות יחד, הוצבו בשעריהן של מספר התנחלויות בדרום הרצועה. בחלק מהיישובים שולבו בנים ובנות יחד, אולם בחלקם האחר הוחלט, בשל העובדה שלא ניתן לשלב בנים ובנות במגורים יחדיו, כי בכניסה ליישוב יוצבו רק חיילות.

 

"כשהודיעו לנו שאנחנו מגיעות לגוש קטיף, היינו בשוק", סיפרה ל-ynet אחת החיילות, שהגיעה לאחר משימת האבטחה למדרשה הסמוכה לנווה דקלים, "זה לא אזור סימפטי. די מפחיד, אבל נעשה את העבודה הכי טוב שאפשר". חיילת אחרת הודתה כי לא ציפתה לקבל משימה כזאת עוד טרם סיום הטירונות. "כולנו יודעות מה קורה ברצועת עזה, יש כאן לא מעט ניסיונות לפיגועים, גם נגד חיילים, גם נגד תושבים. קיבלנו הדרכה בעניין, צריכות להיות דרוכות כל הזמן, כל אדם פה חשוד, זו משימה הכי קרבית שיש".

 

את היישובים בגוש קטיף מאבטחים בדרך כלל אנשי מילואים ברמת רובאות נמוכה, שתפקידם לשהות בכניסה ליישובים במשמרות של 4 שעות שמירה ו-8 שעות מנוחה. התושבים שהבחינו לפתע בחיילות, עדיין מנסים לעכל את השינוי. "עברתי היום ברפיח ים", סיפר תושב נווה דקלים, "ופתאום אני רואה בכניסה שתי חיילות צעירות, זה נראה לי מוזר. מצד אחד אולי ניתן לומר שחייל מילואים, על אף שאינו לוחם, יש לו יותר ניסיון ושיקול דעת במקרה של אירוע, אבל נראה לי שגם על החיילות האלו אפשר לסמוך".

 

הלוחמים והלוחמות בגדוד הקרקל עוברים טירונות רובאי 05 (שנמשכת 4 חודשים), לאחר מכן מתאמנים כחודשים ועוסקים כחמישה חודשים בתעסוקה מבצעית. רוב חיילי הגדוד מוצבים בגבול השקט שבין ישראל לירדן, אולם באחרונה גם הועברה פלוגה אחת לחטיבת המרחבית אפרים באזור יהודה ושומרון, ולוחמיה, הבנים והבנות, מבצעים שם שורה של משימות.

 

"זאת משימה כבדה ונעמוד בה", אמרה אתמול (יום א') בביטחון אחת הלוחמות שהוצבה יחד עם חברותיה בגוש קטיף. "זאת הוכחה שמה שבנים יכולים, גם אנחנו יכולים לעשות". חברתה, שכבר שמעה הבוקר על האירוע שבו היה חשש לחדירת מחבלים בגבול ישראל מצרים, קצת פחות מתלהבת: "אנחנו צריכות ליישם את כל מה שלמדנו בטירונות, זה לא אזור שמותר להיות שאננים, יש קצת לחץ".

 

העימות סביב שירות החיילות בעזה

 

ברצועת עזה משרתות חיילות רבות, אם כי לא במשימות הגנה. חלקן אמנם נמצאות במוצבים, אולם הן אחראיות בעיקר על איוש מערכות טכנולוגיות משוכללות שמסייעות לחיילים לאתר מחבלים. בפעם האחרונה שבה עלה נושא שירות חיילות ברצועת עזה לדיון ציבורי, היה זה בשנה שעברה, עוד הרבה לפני שמישהו בכלל שמע על תכנית ההתנתקות.

 

בסוף אוקטובר 2003 נהרגו חייל ו-2 חיילות בחדירת מחבל לבסיס צה"ל ליישוב נצרים בצפון הרצועה. בעקבות האירוע הקשה התבטאו חלק מחברי הכנסת והשרים, ביניהם שר הבינוי והשיכון דאז, תא"ל (מיל') אפי איתם מהמפד"ל, כי יש להוציא את החיילות מהמוצבים בגזרת לחימה. בעקבות האירוע צוידו החיילות המשרתות ברצועה בנשק אישי. כיום, השאלה בדבר הצבתן של החיילות בזירת הלחימה הרגישה אף מתחדדת נוכח תכנית ההתנתקות, והרגישות הגדולה ממילא לכל חייל שנפגע ברצועה.

 

"אין ספק שהחיילות האלה יכולות להתמודד עם המשימה", טוען גורם בפיקוד הדרום, "אבל ברור מאליו שהדבר יכול לגרום לאי נוחות מסוימת אם חלילה יקרה משהו. פתאום יצוצו המון שאלות ויקומו כל מיני ועדות בדיקה וחקירה".

 

החיילות שהגיעו בסוף השבוע לרצועה, הודו כי הוריהם קיבלו בתדהמה את המשימה החדשה, אבל נאלצו להשלים עימה. כבר בשבת הראשונה הגיעו מספר הורים לבקר את בנותיהם בגזרה החדשה.

 

גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet כי הצבת החיילות ברצועה היא פעולה טבעית. "הגדוד שאליו שייכות החיילות הוא קרבי, זה היחס בצה"ל לחיילים ולחיילות שבו. חיילים שמבצעים את אותה משימה הם בעלי כשירות קרבית פחותה מזו של חיילי הגדוד. אילו לא היינו שולחים את החיילות למשימה קרבית - היו צצות שאלות מדוע", אמרו הגורמים שאף הוסיפו: "חלק גדול מהחיילים והחיילות בגדוד אף ביקשו להגיע לגזרה 'חמה', זה רק מראה את המוטיבציה והרצון לשרת במקומות מסוג זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
"כשהודיעו שאנחנו מגיעות לגוש קטיף, היינו בשוק". מאבטחת
צילום: חנן גרינברג
צילום: חנן גרינברג
הלוחמות בפעולה
צילום: חנן גרינברג
צילום: חנן גרינברג
"יש קצת לחץ"
צילום: חנן גרינברג
מומלצים