שתף קטע נבחר

אושר טרומית: סל הבריאות יעודכן מדי שנה

למרות התנגדות הממשלה, אישרה הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק הקובעת כי סל התרופות והטכנולוגיות יעודכן באופן "אוטומטי" ב-2% מדי שנה. ח"כ סנה: "אם החוק שיזמנו יתקבל, הוא יבשר הצלה לרבבות חולים במחלות קשות, שבגלל מחסור בתקציב לא מקבלים את התרופות המגיעות להם"

עוד עדות למצבה של הקואליציה החולה אנושות: הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה טרומית את הצעת החוק של שר הבריאות לשעבר, ח"כ אפרים סנה (עבודה) וח"כ חיים אורון (יחד), הקובעת כי סל התרופות והטכנולוגיות יעודכן באופן "אוטומטי" בשיעור של 2% מדי שנה. ההצעה אושרה חרף עמדת הממשלה, המתנגדת לחוק.

 

לדברי יוזמי ההצעה, היא באה "למנוע את השחיקה המתמשכת בתקציב סל הבריאות מאז נחקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי בשנת 1994". אם יאושר החוק גם בקריאה השנייה והשלישית, הוא יאפשר להכניס לסל הבריאות תרופות חדשות ומצילות חיים במימון המדינה שלא נמצאות בו כיום - וכרגע נקנות באופן פרטי על ידי חולים שידם משגת את הרכישה.

 

ההצעה קובעת כי העדכון ייעשה על פי גידול האוכלוסייה, קצב ההזדקנות שלה ועלות השיפורים הטכנולוגיים החדשים. הצעות חוק דומות שהגיעו למליאת הכנסת פעמים רבות מאז חקיקת חוק ביטוח בריאות ממלכתי באמצע שנות ה-90 נדחו על ידי הממשלות השונות, באמתלה של עלות תקציבית גבוהה מדי.

 

עלות החוק החדש נאמדת בכ-440 מיליון שקל. לפיכך יצטרכו סנה ואורון להשיג רוב של 55 חברי כנסת לקריאה הראשונה, משום שעלותו התקציב עולה על 5 מיליון שקל. הצעת חוק דומה של ח"כ ענבל גבריאלי (ליכוד) ושאול יהלום (מפד"ל) תועלה להצבעה מחרתיים.

 

ח"כ סנה אמר לאחר ההצבעה: "אני מנסה לדחוף את החוק הזה במשך שנים. הוא כבר נפל פעם אחת על חודו של קול - והפעם הצלחנו. אם החוק יתקבל הוא יבשר הצלה לרבבות חולים במחלות קשות, שבגלל מחסור בתקציב לא מקבלים את התרופות המגיעות להם. כולי תקווה שהחוק יציל את חייהם".

 

תקציב הבריאות לא מתעדכן בהתאם לצרכים

 

בראשית הדיונים על התקציב השנה, כבר זעקו הרופאים "אנשים ימותו בגלל חוסר כסף לקנות תרופות". לאחר מכן הצליח שר הבריאות, דני נוה, להשיג תוספת של 140 מיליון שקל לתקציב הבריאות. מבחינה בריאותית מדובר בתוספת של 0.5% בלבד, כרבע מהמשאבים הנדרשים השנה, וזאת לאחר כמה שנים שבהן הסל קיבל תוספות זעומות בלבד.

 

במשרד הבריאות מודים בפה מלא שהם אינם יכולים לתת את הבריאות הנדרשת לכל אזרח, בעקבות הקיצוצים החוזרים ונשנים בשנים האחרונות. אתמול אף אמר שר הבריאות נוה בטקס שהתקיים במשרד כי "המדינה בקושי מצליחה לממן את ההוצאות השוטפות לבריאות בארץ".

 

בניגוד למדינות אחרות בעולם המערבי, שבהן שיעור העדכון האוטומטי עומד על 1%-2% בשנה - בישראל נאלצים ראשי משרד הבריאות להיאבק בכל שנה מחדש על תוספת תקציב למשרדם. מצד אחד האוכלוסייה גדלה ומזדקנת, ונדרשים יותר שירותי בריאות, וגם מחיר הטכנולוגיות הרפואיות החדשות מאמיר בקצב מהיר - אבל מצד שני התקציב אינו מתעדכן בהתאם. התוצאה הקשה: המדינה יכולה לספק לכל אזרח פחות ופחות בריאות מדי שנה.

 

גם מחקרים שנערכו במשרד הבריאות הראו באופן חד משמעי: בשנים האחרונות האזרחים הקטנים מוציאים יותר ויותר כסף למימון תרופות ושירותי בריאות. ישראל דורגה במחקר שפורסם לאחרונה במקום הרביעי בעולם במימון הפרטי של מערכת הבריאות (אחרי ארה"ב, שוויץ והולנד).

 

ב-1985 מימנו אזרחי ישראל כחמישית (20.3%) מעוגת הבריאות, וב-2002 כבר קפצה ההוצאה לכשליש מהתקציב הישראלי הכולל לבריאות (31.5%). במילים אחרות: המדינה, שפעם מימנה כמעט 80% מעלות הבריאות בארץ, מסתפקת עכשיו במימון של 70% בלבד. מגמת הירידה ברורה ומובהקת, והצעת החוק של סנה ואורון, אם תתקבל, תוכל, אולי, לשים לכך סוף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפעם החוק עבר. סנה
"הצלה לרבבות חולים" (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
תרופות במימון המדינה (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים