שתף קטע נבחר

המלצה באו"ם: להפסיק הגינוי האוטומטי לישראל

גם באו"ם חושבים שאולי הגיע הזמן להיגמל מההרגל של גינוי אוטומטי לפעולות הצבאיות הישראליות - כך עולה מפרטי דו"ח הוועדה לרפורמה מקיפה באו"ם, שהודלפו ל"ניו-יורק טיימס". הוועדה, בה חבר גם עמרו מוסא, אף ממליצה להוסיף שש מדינות קבועות למועצת הביטחון - בהן מצרים

מי היה מאמין? ועדה מיוחדת שמינה מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, שבה חבר גם מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, תקפה את הנוהג שהשתרש באו"ם לגנות אוטומטית את הפעילות הצבאית הישראלית, תוך התעלמות מפיגועים, שנועדו לרצוח אזרחים חפים מפשע.

 

הסעיף המתייחס לישראל, נבלע בתוך הדו"ח המקיף, הדן ברפורמות באו"ם ובהרכב מועצת הבטחון. "הכיבוש אינו מצדיק הרג אזרחים", נאמר בדו"ח המיוחד שכתבו חברי הוועדה שאינם ידועים בתמיכתם בישראל.

 

בוועדה בראשות ראש ממשלת תאילנד לשעבר, אננד פניאראקום, חברים מזכיר הליגה הערבית, עמרו מוסא, היועץ לשעבר לבטחון לאומי בממשל בוש האב, ברנט סקוקרופט, ראש ממשלת רוסיה לשעבר, יבגני פרימקוב, ושר החוץ הסיני לשעבר, קיאן קי צ'אן.

 

דו"ח הועדה המיוחדת שהועבר למזכ"ל האו"ם חסוי, אך פרטים ממנו דלפו ל"ניו-יורק טיימס". פרק מעניין בהמלצות מתייחס לחוקיות של התקפה צבאית מקדימה, מהסוג שארה"ב ביצעה בעיראק. אנאן כונן את הוועדה, בעקבות החלטת ארה"ב "לצפצף" על החלטות האו"ם, ולפתוח במלחמה בעיראק.

 

המלצה: מצרים - חברה קבועה במועצת הביטחון

 

בהקשר זה, ממליץ הדו"ח לשנות את הסעיף הקובע כי מותר למדינות להשתמש בכוח לאחר שהותקפו, למשפט הקובע כי למדינות יש זכות לתקוף "כשהן חשות מאויימות".

 

הדו"ח מבקר בחריפות את הכללתן בוועדת האו"ם לזכויות האדם של מדינות כמו לוב, קובה וסודן, מהמפירות הקשות ביותר של זכויות האדם.

 

את הוועדה הזו מינה לפני שנה מזכ"ל האו"ם, והיא מציעה לבצע את השינויים הגדולים ביום במבנה האו"ם מאז הקמתו: הרחבת מועצת הבטחון מ-15 ל-24 חברות, תוך שמירה על זכות הווטו של חמש החברות הקבועות: ארה"ב, בריטניה, צרפת רוסיה וסין. כיום יש באו"ם חמש חברות קבועות ועשר מדינות המתחלפות מדי שנתיים.

 

הוועדה ממליצה להוסיף שש מדינות קבועות למועצה, ובהן מצרים, ברזיל, גרמניה, הודו, יפן וניגריה או דרום אפריקה. תוספת שאינה מבטיחה טובות לישראל. גרמניה ויפן, שתי המפסידות הגדולות במלחמת העולם השניה, מנסות כבר כמה שנים להצטרף למעצמות השולטות במועצת הבטחון. שמונה מדינות נוספות יהיו חברות במועצת הבטחון לפרק זמן של ארבע שנים, בנוסף לעשר המדינות המתחלפות מדי שנתיים.

 

קופי אנאן יגיש בחודש מרס דו"ח המבוסס על ההמלצות הללו, שיהווה בסיס להחלטות בעצרת הכללית של האו"ם שתתכנס בסתיו הבא. השינויים יחייבו הסכמה של שני שלישים מ-191 המדינות החברות באו"ם, כולל חמש המדינות הקבועות במועצת הבטחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הוועדה שמינה אנאן
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
היה שותף. מוסא
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון תורחב
צילום: רויטרס
מומלצים