שתף קטע נבחר

כך התחנף נציג האיחוד האירופי לאחמד יאסין

תמליל של פגישה בין היועץ של האיחוד האירופי, אליסטר קרוק, לבין מנהיג ארגון החמאס, השייח אחמד יאסין, מיוני 2002 חושף את מערכת היחסים החמה בין הצדדים. קרוק סיפר לו על התנגדותו "לכיבוש של הישראלים, שמנסים ליישם את תורת ז'בוטינסקי". קרוק גם אמר לו שהוא שונא את המילה "טרור", והוסיף: "ביליתי בחיי עם לוחמי חופש". החברים של יאסין

מה באמת נאמר בפגישות החשאיות בין נציגי האיחוד האירופי לחמאס? מסמך חדש חושף תמלול מלא מפגישה חשאית וחמה מאוד בין יועצו של מיגל מורטינוס, מי שהיה שליח האיחוד האירופי למזרח התיכון, לבין משלחת מהחמאס, ובראשה השייח אחמד יאסין. בפגישה אמר בין השאר היועץ אליסטר קרוק ליאסין שהוא שונא את המילה "טרור": "ביליתי במהלך חיי עם לוחמים למען חופש". את המסמך הפיץ "מרכז המידע למודיעין ולטרור", של המרכז למורשת המודיעין בגלילות.

 

בראיון שהעניק באחרונה מחזיק תיק החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, לרשת ה-BBC, הוא ציין שניהל מגעים עם החמאס, "אך לא בימים האחרונים". בעקבות גל מחאה, הודיעה דוברת משרדו של סולאנה כי הוא ומשרדו מעולם לא נפגשו ולא קיימו "מגעים ישירים" עם תנועת החמאס או עם ארגוני טרור אחרים, המופיעים ברשימת הטרור האירופית.

 

המסמך החדש שפרסם "מרכז המידע למודיעין ולטרור" מצייר תמונה מעט שונה מזו שניסתה לצייר הדוברת של סולאנה. זה פרוטקול של פגישה חשאית שקיים ביוני 2002 אליסטר קרוק, יועצו הביטחוני של מיגל מורטינוס (שכיהן כנציג המיוחד של האיחוד האירופי), עם משלחת של תנועת החמאס, בראשות השייח יאסין.

 

מלבד יאסין השתתפו בפגישה ד"ר מחמוד אל-זהאר, מבכירי הנהגת החמאס ברצועה, השייח אסמאעיל אבו-שנב, מבכירי ההנהגה המדינית של החמאס בשטחים, וד"ר עבד-אלעזיז אל-רנטיסי, אז מראשי הנהגת החמאס ברצועה.

 

המשלחת האירופית נפגשה גם עם אנשי התנזים. שתי הפגישות הללו התקיימו בתיווך בכירי הביטחון המסכל ברצועת עזה, ולפי מחברי המסמך, ביקש אליסטר קרוק שלא לפרסם את דבר הפגישה עם החמאס ("כדי שלא ינוצל הדבר לרעה על ידי ישראל וארה"ב") והביע רצון להמשיך בדיאלוג החשאי עם אנשי החמאס.

 

תוצאות המפגשים שקיים קרוק עם התנזים ועם החמאס, דווחו אחר כך בפירוט למפקד מנגנון הביטחון המסכל ברצועה, הקולונל רשיד אבו שבאכ, ומשם יש להניח שדווחו הלאה לראשי הרשות הפלסטינית. מסמכים אלה נתפסו בידי כוחות צה"ל במתחם הביטחון המסכל בעזה.

 

מדובר בפרסום הראשון של תמלול ישיר משיחות בין נציגי האיחוד האירופי לנציגים של החמאס. אגב, תקופה קצרה אחרי הפגישה המדוברת צוטט אליסטר קרוק כמי שמעיד על השייח יאסין שהוא "רודף שלום".

 

קטעים נבחרים מתמליל הפגישה החשאית

 

בתחילת הפגישה דיבר אליסטר קרוק על מטרותיו: "הייתי רוצה לשמוע מכם את עמדתכם ודעתכם, וזאת בשל מספר סיבות. ראשית, תנועת החמאס קרובה לאנשים בשטח, במיוחד בשל תוכניות הרווחה הסוציאליות, הסיוע והצדקה. שנית, תנועת החמאס היא גורם פוליטי חשוב, ושלישית, כולנו נכנסים עכשיו לתקופה קשה, לא רק בפלסטין, אלא באזור כולו. הבעיה העיקרית היא הכיבוש הישראלי".

 

השייח יאסין אמר שהוא שמח שקרוק קבע שהבעיה היא הכיבוש: "תפקידנו הוא להבהיר לעולם את המציאות על מנת שהוא יקבל החלטות וישפוט בצורה נבונה. המציאות עושקת ואכזרית ומסייעת להגברת האלימות והמחלוקת. הנעשק אינו יכול אלא לנקום ולהדוף את העושק ממנו. עמנו ואומתנו רוצים בשלום ובטוב לעולם, איננו תאבי דם ומלחמה. אולם, מה היית אתה עושה לו היית במקומנו והיית מגורש מביתך, אדמתך ומולדתך ולו הכיבוש היה הולך בעקבותיך ומשתלט על האדמה שנותרה, שם עליך מצור, הורג בך ותוקע התנחלויות באדמתך?.

 

"...מה נעשה? האם נרים דגל לבן ונכנע? האם יש עם שלא היה מתקומם נגד כיבוש? הבעיה היא בכיבוש. האם עולה על הדעת שהקהילה הבינלאומית תדרוש מאתנו לא להתנגד לכיבוש, לספק ביטחון ולכיבוש ולא להגן על עצמנו? אנו דורשים את סילוק הכיבוש מאדמתנו, ובמקום שאירופה תתמוך בעמדתי להגן על עצמי, היא כוללת אותי ברשימת ארגוני הטרור. כפי שתמכתם בלוחמים באפגניסטן, כדאי שתתמכו גם בי, בעוד שאמריקה תומכת בישראל באמצעות כסף נשק", אמר יאסין.

 

"שונא את המילה טרור, ביליתי עם לוחמי חופש"

 

אליסטר קרוק השיב: "אני מבין לחלוטין את מה שאתה אומר. בתחילת כהונת הממשל האמריקני, ניסתה אירופה לעבוד עם פאוול כדי שתהיה לה השפעה, אולם היא לא הצליחה. יש כאן הבנה לא רק בדרג ממשלות אלא גם בדרג של העמים וישנה הזדהות עם העם הפלסטיני. הסברתי לסולאנה ובלייר שמעמדה של אירופה בעיני הפלסטינים החל להידרדר".

 

"...אני מנסה לשמוע מכם ומהתנזים. קל להסלים את האלימות, אולם יהיה קשה לסגת ובעוד כמה חודשים או יותר כאשר יהיה זה מתאים, צריך יהיה לעבוד ביחד. ישנו רוב ימני בממשל שרון והישראלים מיישמים את תפיסתו של ז'בוטינסקי אשר לפיה 'אם תוביל את הפלסטינים לכדי ייאוש ואם הם יחושו שאין להם תקווה להצליח, הם יתרגלו למתנחלים ותצמח בקרבם הנהגה פרגמטית שניתן יהיה להגיע איתה לפתרון'.

 

"שוחחתי עם בכירים ישראלים רמי דרג בנוגע להערכתם את מבצע 'חומת מגן'. הם אמרו שיש הצלחה זמנית בהורדת האלימות, אולם הצלחה זו מגבירה את המוטיבציה של הפלסטינים לתקוף את הישראלים".

 

יאסין מגיב: "הטעות נמצאת במנטליות הישראלית, שמסתמכת על כוח ועל כפיית רצונותיהם בכוח. הם רוצים לתקוף את העם הפלסטיני באמצעות טנקים ומטוסים. יש להם ארסנל גרעיני וביולוגי. במקום שהעולם יתייצב נגד התוקפנות, דורשים מאתנו לא להתנגד. אם התוקפנות וכיבוש העם הפלסטיני ייפסקו, התנגדות תפסק. אין זה צודק לדרוש מהעם הפלסטיני להפסיק להגן על עצמו".

 

אליסטר קרוק: "חשוב לסיים את הכיבוש. בדו"ח מיטשל, שאני לקחתי חלק בניסוח חלק ממנו, נקבע כי לא ניתן לעשות דבר ללא אופק מדיני אמיתי וכי רק אז תרד קמת האלימות. על מנת להוריד את האלימות צריך להתקיים תהליך מו"מ והתדיינות במסגרת הנכונה. לכן, יש להתחיל הצעדים בוני אמון והורדה של רמת האלימות בצורה הדדית".

 

אליסטר: "אנו סבורים, כי ההתנחלויות אינן חוקיות. העמדה האירופית אינה מעורפלת בעניין זה. הדבר צוין ב-דו"ח מיטשל. חייבת להיות הפסקה מוחלטת של פעולת ההתנחלות.

 

"אשר לטרור, אני שונא מילה זו. ביליתי במהלך חיי עם לוחמים למען חופש כמו בקולומביה. אנו הושפענו באירופה מאירועי ה-11 בספטמבר. אנשים אינם יכולים לשאת מראה של תינוקות נהרגים ויש תגובה רגשית לכך. כאשר אמריקה הגיבה על אירועי ה-11 בספטמבר, העם האפגני לא היה צריך לשלם את המחיר לכך... אנו לא רואים בזרוע המדינית על חמאס ארגון טרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לוחם החירות", יאסין
צילום: איי פי
מתוך המסמך שנחשף
צילום: איי פי
קיים או לא קיים מגעים? סולאנה
צילום: איי פי
צילום: ג'רמי פלדמן
מיגל מורטינוס
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים